Adeverinta de venit poate fi obtinuta si online incepand din 22 mai, cand Ordinul MFP nr. 572/2015, care a reglementat aceasta posibilitate, a intrat in vigoare.
Pentru a intra in posesia documentului, fara a se mai deplasa la ghiseele organelor fiscale, contribuabilii nu trebuie decat sa se inregistreze in Spatiul privat virtual, de unde pot solicita si primi adeverinta.
"Spatiul privat virtual" permite comunicarea electronica cu Fiscul
Serviciul "Spatiul privat virtual" este reglementat prin OUG nr. 40/2014 de modificare a Codului fiscal, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 455 din 23 iunie 2014 si care a intrat in vigoare la aceeasi data. De asemenea, procedura de implementare a serviciului este stabilita prin Ordinul MFP nr. 1154/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 646 din 2 septembrie 2014 si care a intrat in vigoare la aceeasi data.
Concret, serviciul "Spatiul privat virtual" consta in punerea la dispozitia persoanelor fizice a unui spatiu virtual, aflat pe serverele Ministerului Finantelor Publice/Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, prin intermediul caruia se efectueaza comunicarea electronica a informatiilor si inscrisurilor intre ANAF si persoana fizica in legatura cu situatia fiscala proprie a acesteia, se arata in ordinul MFP.
Astfel, prin accesarea serviciului "Spatiul privat virtual" persoanele fizice pot opta pentru comunicarea prin mijloace electronice de transmitere la distanta a actelor administrative fiscale emise in forma electronica de catre organele fiscale din cadrul ANAF. Asa cum este mentionat si in actul normativ, acest serviciu este optional, nu obligatoriu, asa incat contribuabilii pot trimite in continuare acte catre Fisc si prin mijloacele clasice (posta, fax).
Pentru a accesa Spatiul privat virtual, trebuie sa va inregistrati pe site-ul ANAF
Conform Ordinului MFP nr. 1154/2014, persoanele fizice vor putea sa acceseze Spatiul privat virtual al ANAF prin doua modalitati prin care isi vor dovedi identitatea.
Astfel, persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent ori exercita profesii libere se identifica electronic cu certificate digitale calificate numai pentru obligatiile fiscale pentru care, in relatia cu organul fiscal, se identifica prin codul de inregistrare fiscala, se arata in ordinul citat.
De cealalta parte, persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent ori exercita profesii libere, pentru obligatiile fiscale altele decat cele prevazute anterior, precum si celelalte persoane fizice se identifica electronic prin oricare dintre urmatoarele dispozitive:
- certificate digitale calificate;
- credentiale de tip nume/parola insotite de coduri de autentificare de unica folosinta OTP.
Despre procedura de identificare prin certificate digitale calificate, AvocatNet.ro a scris pe larg AICI.
Contribuabilii care vor opta pentru identificarea prin credentiale de tip utilizator/parola, insotite de coduri de autentificare de unica folosinta, vor trebui sa parcurga o etapa suplimentara, fata de cei care vor utiliza certificate digitale, pentru a putea sa acceseze noul serviciu.
Mai exact, acestia vor trebui sa se inregistreze pe site-ul ANAF, accesand "Inregistrare persoane fizice".
Conform unui document publicat actualizat la data de 9 iunie 2015 pe site-ul ANAF, serviciul "Inregistrare persoane fizice" permite contribuabililor inregistrarea in sistem, pentru a se putea autentifica cu instrumente de tip user/parola, recuperarea parolei si schimbarea adresei de email (element de noutate), dupa cum se poate observa mai jos:
La alegerea optiunii "Inregistrare utilizatori", contribuabilii vor trebui sa completeze, intr-o pagina web securizata (https), mai multe campuri cu informatii personale, respectiv numele si prenumele, codul numeric personal, tipul actului de identitate, seria si numarul actului de identitate, numarul de telefon mobil si adresa de e-mail.
Atentie! ANAF atentioneaza contribuabilii sa NU foloseasca adrese de e-mail care contin domeniul yahoo (adica @yahoo), pentru ca acest domeniu nu accepta mailuri de confirmare transmise de domeniul mfinante. In schimb, contribuabilii pot folosi adrese e-mail, altele decat cele de yahoo, se arata in documentul publicat de Fisc, pe pagina sa de internet.
In plus, pe langa aceste informatii, vor trebui introduse si numele de utilizator si o parola.
Practic, prin furnizarea acestor date, contribuabilii completeaza o cerere de inregistrare on-line, astfel ca vor trebui sa aleaga si modalitatea prin care aceasta va fi aprobata: aprobarea la ghiseu, care implica deplasarea la organul fiscal pentru certificarea datelor completate, sau on-line, prin completarea numarului de inregistrare a deciziei emise de ANAF.
Puteti consulta mai jos modelul cererii pe care contribuabilii trebuie sa o inregistreze on-line:
De asemenea, la inregistrarea ca utilizatori, contribuabilii au la dispozitie mai multe optiuni pe care sa le bifeze pentru a primi notificarile de instiintare ca au fost afisate documente noi in spatiul privat:
- Sunt de acord sa primesc notificari prin email de la ANAF (gratuit) - notificarile se vor primi la adresa de e-mail completata in formular;
- Sunt de acord sa primesc notificari prin aplicatia Talk de la ANAF (gratuit) - notificarile se vor primi in aplicatie, cu conditia sa existe o conexiune la internet si aplicatia sa fie pornita - in curs de dezvoltare;
- Sunt de acord sa primesc notificari prin SMS de la ANAF si sa suport costurile - notificarile vor fi trimise la aparitia fiecarui document nou, dar nu mai mult de un SMS pe zi si se vor primi la numarul de telefon completat in formular; costul SMS-urilor, va fi suportat exclusiv de utilizator - in curs de dezvoltare.
Dupa ce contribuabilii s-au inregistrat, iar cererea lor a fost aprobata, serviciul "Spatiul privat virtual" este pus la dispozitia lor in doua zile lucratoare de la verificarea corectitudinii informatiilor si se comunica pe adresa de e-mail a acestora, se arata in Ordinul MFP nr. 1154/2014.
Cum va logati in "Spatiul privat virtual", pentru a obtine adeverinta de venit?
Odata parcurse etapele mentionate anterior, contribuabilii care folosesc credentiale de tip utilizator/parola, vor putea sa se logheze si sa acceseze serviciul "Spatiul privat virtual". In schimb, contribuabilii care folosesc certificate digitale calificate vor putea sa se logheze fara a parcurge pasii enumerati mai sus.
Serviciul "Spatiul privat virtual" este pozitionat in coltul din dreapta sus al site-ului ANAF, iar persoanele fizice se pot autentifica cu username sau cu certificat:
Persoanele fizice care aleg sa se logheze cu username vor trebui sa introduca numele de utilizator si parola, iar dupa apasarea butonului "Autentificare", pe adresa de e-mail declarata la inregistrare vor primi codul de siguranta care va trebui completat in pagina urmatoare, se arata in documentul publicat ieri pe pagina de internet a Fiscului. Perioada de valabilitate a codului este specificata in continutul mesajului.
In documentul citat se mentioneaza ca dupa autentificarea cu succes, utilizatorul are acces la serviciul "Spatiul privat virtual", unde are posibilitatea sa vizualizeze numele de utilizator cu care s-a autentificat, modalitatea de autentificare, precum si urmatoarele servicii disponibile:
- Profil utilizator - serviciu ce ofera posibilitatea schimbarii parolei, editarii profilului, vizualizarii istoricului activitatilor efectuate pe cont;
- Cereri - serviciu ce ofera posibilitatea generarii unor solicitari de rapoarte, disponibile conform listei "Tip document";
- Mesaje - serviciu ce ofera posibilitatea vizualizarii rapoartelor solicitate si a documentelor comunicate de organele fiscale.
Ce alte documente pot fi comunicate prin "Spatiul privat virtual"?
Potrivit ANAF, in prezent, persoanele fizice pot primi automat de la Fisc:
- Decizii de impunere anuala aferente veniturilor realizate incepand cu anu 2013
- Decizii de impunere privind platile anticipate, cu titlu de impozit pe profit/contributii de asigurari sociale de sanatate, precum si privind obligatiile de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale (formular 260), pentru veniturile realizate incepand cu 2015
- Decizii de impunere privind platile anticipate cu titlu de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor (formular 650) pentru veniturile realizate incepand cu anul 2015
- deciziile referitoare la obligatiile de plata accesorii (disponibile din 1 iulie)
De asemenea, la cerere, contribuabilii mai pot primi prin intermediul Spatiului privat:
- Situatia obligatiilor fiscale de plata la data de ... ;
- Nota obligatiilor de plata;
- Situatia contributiilor de asigurari sociale declarate de catre angajatori;
- Adeverinta de venit
- Istoricul actiunilor si Registrul documentelor electronice comunicate prin Spatiul privat virtual
- Certificatul de atestare fiscala (disponibil din 1 iulie)
In sens invers, contribuabilii pot emite si comunica Fiscului, online, urmatoarele documente:
- cerere privind Situatia obligatiilor fiscale de plata la data de ... ;
- cerere privind Nota obligatiilor de plata;
- cerere privind Situatia contributiilor de asigurari sociale declarate de catre angajatori.
- Cerere privind Istoricul actiunilor si Registrul documentelor electronice comunicate prin Spatiul privat virtual
- Cerere de eliberare a adeverintei de venit
- Declaratie de venit (formular 200) – pentru veniturile realizate incepand cu anul 2014
- Declaratie privind venitul estimat/norma de venit (formular 220) – pentru veniturile realizate incepand cu anul 2015
Puteti consulta pe site-ul ANAF instructiunile privind inregistrarea ca utilizatori, atat in format pdf, cat si in format video si de asemenea, puteti gasi instructiunile de utilizare a serviciului "Spatiul privat virtual" in format video.