Ordinul ANAF nr. 1221/2009, actul normativ care reglementeaza regimul derogatoriu de declarare, a fost modificat joi, prin Ordinul ANAF nr. 2097/2015, publicat in Monitorul Oficial nr. 634 din 20 august, data la care a si intrat in vigoare.
Noile reguli publicate joi reglementeaza conditiile in care regimul derogatoriu de declarare inceteaza, stabilind noi cazuri in care acest lucru se va intampla.
Astfel, prin Ordinul ANAF nr. 2097/2015, Fiscul completeaza cadrul legal si stabileste ca regimul derogatoriu de declarare inceteaza obligatoriu in luna in care sunt instituite, in sarcina contribuabilului, noi obligatii declarative pentru impozite, taxe si contributii datorate la bugetul de stat pe care nu le avea la momentul aprobarii regimului derogatoriu.
Pana acum, incetarea regimului derogatoriu se facea doar la data aprobata pentru incetarea acestuia sau incepand cu luna in care nu mai era indeplinita vreuna dintre conditiile care ii permiteau aplicarea regimului.
In ce conditii primesc firmele derogare de la Fisc pentru a nu mai depune declaratii
Societatile comerciale care isi suspenda activitatea economica au de cativa ani la dispozitie posibilitatea ca, pe perioada de inactivitate, sa nu mai depuna la autoritatile fiscale declaratiile pentru impozitele, taxele si contributiile pe care le datoreaza bugetului de stat.
Pentru a beneficia de aceste facilitati, contribuabilii pot depune o cerere la organul fiscal in a carei evidenta fiscala sunt inregistrati ca platitori de impozite, taxe si contributii.
Totusi, regimul derogatoriu se aplica doar societatilor care isi inregistreaza inactivitatea temporara la Oficiul Registrului Comertului (ORC). De aceea, odata cu cererea de solicitare a regimului derogatoriu se depune dovada inscrierii inactivitatii temporare, respectiv o copie a extrasului de registru emis de catre ORC privind starea societatilor comerciale, referitoare la suspendarea temporara a activitatii acestora.
Nu orice firma poate dispune de regimul derogatoriu de depunere a declaratiilor. Pentru a beneficia de acest regim, agentul economic nu poate sa aiba salariati si trebuie sa indeplineasca, cumulativ, mai multe conditii:
- sa nu desfasoare niciun fel de activitate;
- sa nu obtina venituri din exploatare, venituri financiare si/sau venituri extraordinare si/sau alte elemente similare veniturilor;
- sa nu dispuna de personal angajat si sa nu plateasca venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului;
- sa figureze, in evidenta fiscala, cu toate obligatiile declarative si de plata indeplinite;
- sa nu aiba in curs de solutionare un decont cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare sau o cerere de restituire a impozitelor, taxelor si contributiilor;
- sa nu faca obiectul unei actiuni de inspectie fiscala, in curs de derulare;
- sa nu fie inscrisi in lista contribuabililor declarati inactivi;
- inactivitatea temporara sa fie inscrisa in Registrul Comertului.
Firmele suspendate, beneficiare ale regimului derogatoriu, sunt scutite de depunerea mai multor formulare fiscale, si anume:
- Declaratia 100 (obligatiile de plata la bugetul de stat),
- Declaratia 101 (impozitul pe profit),
- Declaratia 104 (distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilor),
- Declaratia 120 (decont privind accizele),
- Declaratia 130 (decont privind impozitul la titeiul din productia interna)
- Declaratia 300 (decont de TVA).
- Declaratia 112 (obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate).
Regimul de declarare derogatoriu se solicita pentru toate obligatiile de declarare cuprinse in formularele mentionate mai sus si care sunt inscrise in vectorul fiscal al contribuabilului.
Atentie! Pe perioada regimului de declarare derogatoriu, societatile comerciale sunt obligate sa intocmeasca si sa depuna situatii financiare.
De doi ani si PFA-urile pot beneficia de regimul derogatoriu de declarare
Posibilitatea de a nu depune declaratii fiscale pe perioada inactivitatii temporare a fost extinsa ulterior si in cazul persoanelor fizice autorizate care si-au suspendat activitatea economica, prin Ordinul ANAF nr. 342/2013. Procedura de solicitare a regimului derogatoriu este aceeasi ca in cazul societatilor comerciale.
Astfel, incepand din 2013, persoanele fizice autorizate care isi suspenda temporar activitatea si vor sa nu mai depuna declaratii fiscale pe perioada suspendarii trebuie sa solicite acest lucru Fiscului prin depunerea unei cereri la organul fiscal in a carei evidenta fiscala acestia sunt inregistrati ca platitori de impozite, taxe si contributii. Odata cu aceasta cerere, ele trebuie sa depuna si ”dovada inscrierii inactivitatii temporare la registrul comertului sau la organizatiile profesionale care au eliberat documentele de functionare in baza carora persoanele respective isi desfasoara activitatea, dupa caz”.
Lista declaratiilor fiscale supuse regimului de declarare derogatoriu cuprinde si pentru PFA aceleasi formulare ca si pentru firme:
- Declaratia 100 (obligatiile de plata la bugetul de stat),
- Declaratia 101 (impozitul pe profit),
- Declaratia 104 (distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilor),
- Declaratia 120 (decont privind accizele),
- Declaratia 130 (decont privind impozitul la titeiul din productia interna)
- Declaratia 300 (decont de TVA).
- Declaratia 112 (obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate).
Comentarii articol (1)