Suma de 5 milioane de lei, deblocata de Guvern, reprezinta banii pentru luna iulie destinati derularii programurilor IMM-urilor in 2015.
Potrivit unui comunicat al Executivului remis astazi redactiei noastre, aceasta este cea de-a cincea transa deblocata pana acum anul acesta.
Guvernul a alocat de la lansarea programelor 60 de milioane de lei, astfel:
- luna martie - 10 milioane de lei;
- luna aprilie - 15 milioane de lei;
- luna mai - 15 milioane de lei;
- luna iunie - 20 milioane de lei, bani destinati sprijinirii sectorului intreprinderilor mici si mijlocii.
Programele, care au drept scop sprijinirea infiintarii de noi IMM-uri sau dezvoltarea celor deja existente, sunt urmatoarele:
- Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitatea accesului la finantare - START;
- Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri - SRL-D;
- Programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata - COMERT;
- Programul national multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul IMM-urilor - FEMEIA MANAGER;
- Programul national multianual de infiintare si dezvoltare de INCUBATOARE tehnologice si de afaceri;
- Programul national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului;
- Programul UNCTAD/EMPRETEC Romania pentru sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii.
Comunicatul de presa de astazi precizeaza ca prin Legea bugetului de stat pentru 2015, este prevazuta suma de 166,8 milioane de lei pentru dezvoltarea si sustinerea de noi IMM-uri.
Conform Biroului de presa al Guvernului, etapele de implementare pana la plata beneficiarilor dureaza minimum sase luni, acestea fiind urmatoarele: inscriere solicitanti, depunere documente, verificare administrativa si de eligibilitate, semnare contracte de finantare, efectuare cheltuieli, depunere deconturi, certificare cheltuieli.
Beneficiarii se prezinta la decont incepand cu luna octombrie, platile efectuandu-se in perioada octombrie - 15 decembrie, se mai arata in comunicatul Executivului.
Totodata, documentul arata ca grupul tinta al programului include antreprenori existenti sau potentiali, precum si top manageri, inclusiv specialisti din organizatii publice sau private presupusi a se comporta de o maniera antreprenoriala sau manageriala.
In cadrul Programului START, de exemplu, se faciliteaza accesul la finantare pentru tinerii intreprinzatori. Acestia pot obtine alocatii financiare nerambursabile de cel mult 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectelor, in limita a 120.000 de lei pe beneficiar.
Prin intermediul programului, care se aplica in toata tara, tinerii sunt incurajati si stimulati sa infiinteze si sa dezvolte IMM-uri. Autoritatile estimau ca in acest an vor capata ajutor financiar cel putin 150 de beneficiari.
In ceea ce priveste Programul SRL-D, orice persoana poate sa-si deschida o afacere cu ajutorul unui credit nerambursabil de maximum 50% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, in limita a 10.000 de euro. Aceste societati cu raspundere limitata - debutant (SRL-D) se adreseaza intreprinzatorilor debutanti in afaceri, care nu au mai detinut anterior calitatea de actionar sau asociat al unei firme.
Programele destinate IMM-urilor sunt derulate de Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri.
Comentarii articol (0)