Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriSaptamana asta, parlamentarii au adoptat un proiect de lege care va permite stergerea datoriilor unor contribuabili la sistemul de sanatate. Dar cum ramane cu prevederile legislative ce au permis aparitia situatiei in care pentru cativa lei pe luna trebuie platita o suma de zeci de ori mai mare pentru contributia la sanatate? Evident, acestea trebuie modificate.
Articolul continuă mai jos
AvocatNet.ro a scris recent despre aberatia legislativa in baza careia, pentru venituri de cativa lei pe luna exclusiv din dobanzi sau dividende, trebuie platita o suma considerabila pentru contributia la sistemul public de sanatate (CASS).
Treaba asta se intampla din 2012, de cand Fiscul a preluat in administrare contributiile la sanatate ale cetatenilor. Insa momentan s-au calculat si trimis deciziile de impunere doar pentru anul 2012.
Prevederile din Codul fiscal la care fac referire stabilesc ca, daca o persoana obtine venituri exclusiv din investitii (dobanzi, dividende), trebuie sa plateasca CASS. Insa cota de 5,5% a contributiei este calculata la valoarea salariului minim brut pe tara, daca veniturile sunt sub nivelul acestuia.
De aceea, o persoana care a obtinut, de exemplu, 24 de lei in 2012 din dobanzi are de platit 468 de lei CASS. Exact in aceasta situatie ma aflu eu, deoarece in 2012 n-am obtinut venituri din munca. Dar aveam bani la banca.
Potrivit unei analize a Fiscului, ma regasesc printre aproximativ 3,2 milioane de persoane fizice care au obtinut in 2012 venituri din investitii intr-un cuantum lunar sub 700 de lei (valoarea de atunci a salariului minim).
In ultimii ani s-au scris numeroase articole despre persoanele cu datorii de sute de lei pentru venituri de doar cativa lei. Iar Guvernul a recunoscut in sfarsit ca exista o problema si ca trebuie rezolvata si a trimis in Parlament un proiect de lege care sa permita anularea datoriilor celor care au de platit CASS desi au obtinut venituri lunare sub nivelul salariului minim. Actul normativ a trecut surprinzator de repede de aprobarea celor doua Camere, iar acum, pentru a se aplica, mai trebuie doar sa fie promulgat de presedintele tarii si publicat in Monitorul Oficial.
Insa problema nu se va incheia aici. Chiar daca vor fi anulate datoriile din 2012 si pana in prezent, aberatia legislativa care a dus la nevoia unei asemenea masuri inca exista in Codul fiscal. Si trebuie modificata, astfel incat sa nu se mai aplice persoanelor care se vor regasi pe viitor intr-o situatie asemanatoare.
Sunt departe de a fi vreun expert in fiscalitate, insa cred ca exista cel putin doua solutii. Una ar fi ca persoanele care obtin venituri exclusiv din dobanzi sau dividende sa plateasca CASS numai daca obtin lunar cel putin o suma echivalenta cu salariul minim. A doua ar fi ca toti cei care obtin venituri din investitii sa contribuie la sistemul de sanatate in mod proportional cu veniturile obtinute. Adica daca eu castig 24 de lei pe an, acea cota de 5,5% sa se aplice la un venit lunar de doi lei, nu la o suma fictiva stabilita de stat.
In orice caz, asteptam modificarile. Si ar fi bine sa fie facute cat mai repede.
Citește mai mult despre editorial
Comentarii articol (16)