In prezent, in Romania exista peste 5.300 de bloguri active, dintr-un total de aproape 90.000 create, potrivit datelor furnizate de site-ul zelist.ro.
Potrivit lui Adrian Benta, consultant fiscal si auditor financiar, continutul postarilor facute in forma scrisa pe un blog reprezinta o proprietate a persoanei fizice autoare a acestor scrieri, iar aceasta isi insuseste sanctiunile prevazute de lege daca sunt incalcate normele de conduita sau drepturile de proprietate intelectuala ale altei persoanei.
Astfel, aceste scrieri sunt, in opinia lui Adrian Benta, subiect al drepturilor de proprietate intelectuala, asa cum prevede, la art. 7, alin. a), Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor:
Art. 7 Constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, cum sunt:
a) scrierile literare si publicistice, conferintele, predicile, pledoariile, prelegerile si orice alte opere scrise sau orale, precum si programele pentru calculator; [...]
“Prin urmare, pentru a dezvolta analiza fiscala retinem ca aceste inscrisuri, indiferent de calitatea continutului, pot face obiectul drepturilor de proprietate intelectuala daca sunt cesionate catre o persoana terta sau sunt valorificate catre un tert”, a declarat consultantul fiscal pentru AvocatNet.ro.
Totodata, specialistul a aratat ca din punct de vedere fiscal, veniturile din drepturile de proprietate intelectuala sunt asimilate veniturilor din activitati independente, conform art. 46 alin. (1) si (4) din Codul fiscal, dupa cum urmeaza:
Art. 46
(1) Veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
(…)(4) Veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea.
“Acest lucru inseamna impozitarea veniturilor cu procentul de 16%. Procedura de impozitare difera insa de la caz la caz, in functie de realizarea efectiva a valorificarii drepturilor de proprietate intelectuala”, a continuat Adrian Benta, care a prezentat si cele doua posibile situatii:
“De exemplu, pentru veniturile din vanzarea de tablouri sau veniturile din vanzarea unor sculpturi, persoana fizica se va inregistra la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) ca un contribuabil de sine statator, va conduce contabilitate in partida simpla si va depune declaratie anuala de impozit pe venit. Aceasta procedura nu consideram ca este aplicabila persoanelor fizice ce realizeaza venituri din cedarea inscrisurilor sau prin valorificarea inscrisurilor de pe un blog. In acest caz particular se datoreaza contributia individuala la asigurarile de sanatate in procent de 5,5% din venitul net”, a explicat consultantul.
A doua procedura de impozitare este o procedura mai usor de aplicat si este reglementata de art. 52 din Codul fiscal. Aceasta porneste de la faptul ca persoana fizica incaseaza o suma de bani in baza unui contract civil de valorificare a drepturilor de proprietate intelectuala, iar platitorul de venit retine din suma datorata persoanei fizice impozitul si il achita la buget.
Cum se impoziteaza veniturile obtinute din drepturile de proprietate intelectuala?
Legislatia permite doua proceduri de impozitare intalnite frecvent in practica, astfel:
a. din suma datorata catre persoana fizica autoare a postarii, platitorul dreptului de proprietate intelectuala retine impozitul de 16%. Acesta este platit la buget pana pe data de 25 a lunii urmatoare si este declarat in baza declaratiei 100. Pana pe data de 28 februarie a anului urmator, platitorul dreptului de proprietate intelectuala va depune si declaratia 205 privind impozitele datorate de persoana fizica.
b. din suma datorata catre persoana fizica autoare a postarii, platitorul de venituri retine impozitul de 10% pe care il vireaza si il declara la bugetul de stat pana pe data de 25 a lunii urmatoare iar persoana fizica are obligatia depunerii declaratiei anuale de impozit pe venit, ocazie cu care regularizeaza diferenta de impozit pe venit, pana pe data de 25 mai a anului urmator.
In acest ultim caz, cand se depune declaratia anuala de impozit pe venit formular 200, se beneficiaza de o deducere data prin efectul legii, o cheltuiala forfetara, in procent de 20% din venitul brut, conform art. 50 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.
Partile au obligatia sa agreeze in contractul semnat procedura de impozitare.
In prima situatie, cand platitorul de venit retine integral procentul de 16%, persoana fizica nu mai are obligatia depunerii declaratiei anuale de impozit pe venit si va trebui sa solicite de la platitorul de venit o adeverinta cu veniturile si platile de impozit retinute pentru a justifica platile de impozit la un eventual control desfasurat la persoana fizica.
Pentru aceste drepturi de proprietate intelectuala cu stopaj la sursa pe contract nu se datoreaza contributii individuale la asigurarile sociale de sanatate, scutirea fiind prevazuta in mod expres de legiuitor.
Alte surse de venit rezultate din activitatea pe blog
Sursele de venit prezentate mai sus nu sunt insa singurele rezultate din activitatile desfasurate pe un blog. Persoanele fizice detinatoare a diverselor bloguri pot incasa sume semnificative si din postarea de reclame, din postarea de anunturi si alte alocari de spatii puse la dispozitia persoanelor interesate.
"Si pentru aceasta situatie se datoreaza impozit pe venit insa aceste venituri se impoziteaza prin procedura veniturilor din cedarea folosintei bunurilor. In esenta, persoana fizica ce incaseaza aceste venituri declara contractul la ANAF depunand o declaratie estimativa de venit formular 220 in termen de 15 zile de la semnarea contractului", a explicat consultantul fiscal Adrian Benta.
Impozitarea pentru aceste venituri consta in plata urmatoarelor taxe:
a. impozitul pe venitul din cedarea folosintei bunurilor in procent de 16%;
b. contributia individuala la asigurarile de sanatate in procent de 5,5%.
Ambele sume se calculeaza si se platesc pentru un venit net determinat ca diferenta intre venitul brut realizat si o cota de cheltuieli forfetare de 25%.
Baza maxima anuala de calcul a contributiei individuale de sanatate nu va depasi de cinci ori cuantumul salariul mediu pe economie inmultit cu 12 luni.
In anul 2015, salariul mediu pe economie utilizat pentru elaborarea bugetului asigurarilor sociale este de 2415 lei. Acest lucru inseamna ca suma maxima pentru care se platesc contributii de sanatate pentru cedarea folosintei bunurilor este de 144.900 lei/an.
"Pana pe data de 25 mai a anului urmator persoana fizica depune declaratia anuala de impozit pe venit, ocazie cu care regularizeaza toate sumele aferente veniturilor incasate din cedarea folosintei bunurilor", a incheiat specialistul.