Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriO redactie a unei publicatii online nu difera cu nimic de redactiile unor publicatii traditionale. Oamenii au salarii, surse de documentare, resurse pe care le utilizeaza sa scrie cat mai bine cu putinta si asa mai departe. Odata ce stabilim clar aspectul asta, hai sa mai stabilim unul.
Articolul continuă mai jos
Atunci cand nu furi articolele din alta parte, te costa bani sa le produci in regie proprie. Colegii mei de la AvocatNet.ro asta fac. Nu preiau Mediafax, nu preiau AgerPres. Creeaza continut pe baza informatiilor pe care le au. Si nu e deloc uosr, mai ales intr-un domeniu in care modificarile sunt rapide, iar informatia prezentata corect e un lux greu de oferit cititorului.
Din primele doua constatari, putem deduce o a treia, anume ca fiecare articol publicat online costa suma de bani x. Bineinteles, costul de productie al unui articol nu are doar legatura cu resursele alocate redactorilor. E vorba si de alti bani: hosting, diverse servicii platite pentru ca siteul sa functioneze, resursele alocate managementului companiei, departamentului de vanzari, departamentului de programare si lista e lunga-lunga.
In lumea asta, siteurile aleg sa isi monetizeze continutul prin mai multe mecanisme: ofera servicii aditionale, ofera continut platit, incarca publicitate in interiorul continutului etc. E o chestie de optiune a administratorului, de putere, de cunostinte, de piata si asa mai departe.
Atunci cand publicatia alege sa-si monetizeze continutul prin intermediul publicitatii, ori de cate ori cineva vede un articol vede si publicitatea. Cu alte cuvinte, daca vrei ca acel site sa isi poata permite sa ofere in continuare articole bine scrise, trebuie sa vezi publicitate. Nu s-o blochezi prin AdBlock, spre exemplu. Stiu ca e posibil si usor, dar…
… nu e nicio diferenta intre a fura o carte dintr-o librarie si a bloca publicitatea afisata pe un site folosind AdBlock sau alte aplicatii asemanatoare. In ambele cazuri iei ceva fara sa platesti pentru acel ceva. Si, in plus…
… nu e nicio diferenta intre a fura o carte dintr-o librarie si a prelua articolele pe siteul tau, integral, indiferent ca precizezi ori nu sursa. De ce? Pentru ca siteul care a scris articolele respective ramane, ca si in cazul de mai sus, cu buza umflata.
Stiu, traim in era in care te deranjeaza publicitatea ori consideri ca tot continutul e gratuit si poate fi folosit oricum si oriunde, dar asta nu indreptateste pe nimeni sa fure. Am vazut o groaza de oameni care stiu mai bine ca un administrator de site ce ar trebui sa faca siteul ca sa monetizeze informatia, stiu mai bine ce ar trebui sa nu faca etc. Doar ca toata acea stiinta, transmisa ori nu administratorului, nu indreptateste pe nimeni sa fure.
Scriu toate cele de mai sus pentru ca, de doua zile, stimatii domni de la o Camera de Comert si Industrie imi explica cum ca-s dubios pentru ca nu inteleg ce mult bine fac ei AvocatNet.ro cand preiau si publica, integral, articolele noastre. Cum ne promoveaza ei catre o comunitate de oameni de afaceri care, altfel, n-ar avea habar cine suntem. Pentru ei si pentru alti oameni care se regasesc in situatiile de mai sus, concluzia mea e simpla. Si nu sunt rautacios. Nici frustrat. Sunt doar genul de om care, din cand in cand, spune lucrurilor pe nume. Si lucrurile stau asa…
Multi oameni s-au obisnuit sa fure si isi construiesc in capul lor tot felul de scenarii care ii ajuta sa considere ca furtul asta nu-i deloc un lucru rau. Dimpotriva, cei de la care fura merita asta, pentru ca afiseaza reclama, pentru ca sunt idioti, prosti si toate cele. Merita ei. Sigur o merita. Cam ca la violul de la Vaslui.
Daca ti se pare ciudata realitatea pe care ti-o povestesc eu, hai sa vedem ce zici cand ti-o intra cineva in casa la furat.
Citește mai mult despre editorial
Comentarii articol (36)