Persoanele care au pensii de pana in 700 de lei vor beneficia de luna viitoare de medicamente compensate in proportie de 90% chiar daca prescriptiile au o contravaloare mai mare de 300 de lei pe luna. Concret, plafonul va fi majorat cu 10%, de la 300 la 330 de lei, se arata in Hotararea Guvernului nr. 741/2015, care a aparut astazi in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 695 si care se va aplica de la 1 octombrie.
"Pensionarii ale caror venituri provenite numai din pensii sunt de pana la 700 de lei/luna vor beneficia de majorarea cu 10% a plafonului pretului de referinta/prescriptie a medicamentelor compensate, conform unei hotarari aprobate astazi de Guvern. Astfel, pensionarilor care obtin aceste venituri le vor fi acordate prescriptii compensate in proportie de 90%, prescriptii a caror contravaloare la nivelul pretului de referinta/prescriptie este de pana la 330 de lei pe luna", scria Biroul de presa al Executivului intr-un comunicat de presa remis saptamana trecuta.
Este vorba, mai exact, de cuantumul de compensare acordat pentru sublista B a medicamentelor de care beneficiaza asiguratii in tratamentele ce nu necesita spitalizare. In mod normal, procentul de compensare pentru medicamentele din sublista B este de 50% din pretul de referinta.
Potrivit reglementarilor, procentul de compensare a medicamentelor din sublista A (pentru tratament ambulatoriu) este de 90% din pretul de referinta, iar pentru cele din sublista C (pentru tratament ambulatoriu sau ambulatoriu si spitalicesc) - de 100% din pretul de referinta (sectiunile C1 si C3). De la 1 octombrie va fi introdusa sublista D (pentru tratament ambulatoriu), medicamentele incluse in ea urmand sa aiba un procent de compensare de 20% din pretul de referinta.
De la 1 septembrie, medicamentele compensate se obtin doar cu cardul de sanatate
De la inceputul acestei luni, cardul national de sanatate a devenit unicul instrument cu ajutorul caruia se poate dovedi calitatea de asigurat in sistemul sanitar public. Prin urmare, persoanele care vor sa obtina medicamente compensate din farmacii, in baza prescriptiei, sunt obligate sa prezinte cardul.
"Incepand cu data de 1 septembrie, cardul national de sanatate devine unicul instrument de decontare si validare a serviciilor medicale in sistemul public de sanatate pentru asiguratii cu varsta de peste 18 ani care au intrat in posesia lui", au explicat recent reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Cardul de sanatate contine doar datele de identificare ale asiguratului (prenumele, numele, data nasterii si codul unic de identificare, la care se adauga numarul de identificare al cardului si termenul de valabilitate al acestuia), insa medicul de familie poate inscriptiona la cerere si date medicale.
Persoanele majore care nu detin card de sanatate pot face dovada faptului ca sunt asigurate cu adeverinta de asigurat eliberata de casele de sanatate, in cazul persoanelor care refuza cardul din motive religioase sau de constiinta, sau cu adeverinta de inlocuire, in cazul celor care solicita eliberarea unui duplicat al cardului.
Nota: Cardul national de sanatate poate fi folosit doar in Romania. Persoanele care pleaca temporar intr-un stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European sau in Elvetia pot sa foloseasca doar cardul european de sanatate, care se elibereaza la cerere de catre casele de sanatate.
Comentarii articol (0)