1) Potrivit Legii nr. 340/2015, a bugetului de stat pe anul 2016, câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016 este de 2.681 lei.
2) Aceeași lege prevede că, pentru anul 2016, cuantumul ajutorului de deces se stabilește, în condițiile legii, în cazul:
a) asiguratului sau pensionarului, la 2.681 lei;
b) unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, la 1.341 lei.
3) Salariul de bază minim brut pe țară: Hotărârea nr. 1017/2015, pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe țară garantat în plată, stabilește că, începând cu data de 1 mai 2016, salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi de 1.250 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore în medie pe lună, reprezentând 7,382 lei/oră.
4) Deducerea personală: Impozitul pe venitul din salarii va ramane în aceeași cotă, respectiv 16%, însă se modifică deducerile personale de care beneficiază salariații. Astfel, noul Cod Fiscal statuează că deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.500 lei inclusiv (pana la 1.000 lei inclusiv – în 2015), astfel:
- pentru contribuabilii care nu au persoane în întreținere – 300 lei;
- pentru contribuabilii care au o persoană în întreținere – 400 lei;
- pentru contribuabilii care au două persoane în întreținere – 500 lei;
- pentru contribuabilii care au trei persoane în întreținere – 600 lei;
- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreținere – 800 lei;
Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.501 lei și 3.000 lei inclusiv, deducerile personale sunt degresive față de cele de mai sus și se stabilesc prin ordin al ministrului finanțelor publice.
Pentru copilul minor aflat în întreținerea părinților sau a tutorelui, deducerea personală se acordă fiecăruia dintre părinți, respectiv tutorelui. Pentru copilul minor provenit din căsătorii anterioare, dreptul la deducerea personală revine părintelui căruia i-a fost încredințat copilul și unuia dintre dintre soți care formează noua familie.
Menționăm că deducerea personală nu se fracționează în funcție de numărul de ore în cazul veniturilor realizate în baza unui contract de muncă cu timp parțial, la funcția de bază.
5) Referitor la acordarea cadourilor, noul Cod Fiscal prevede următoarele: „cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariaților, cât și cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum și cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depășește 150 lei.”
Limita de 150 de lei se aplica separat pentru cadourile, inclusiv tichetele cadou, acordate pentru fiecare ocazie din cele prevăzute, pentru fiecare angajat și pentru fiecare copil minor al angajatului, chiar și în cazul în care părinții lucrează la același angajator. Partea care depășește limita de 150 lei reprezintă venit impozabil din salarii.
6) Contribuțiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006 și primele de asigurare voluntară de sănătate conform Legii nr. 95/2006, republicată, suportate de angajați sunt deductibile la calculul impozitului pe veniturile din salarii în limita a 400 euro anual.
7) Contribuții sociale în anul 2016 datorate de angajați:
- Cota de contribuție de asigurări sociale – 10.5%
În cota de contribuție individuală de asigurări sociale este inclusă și cota de 5,1% aferentă fondurilor de pensii administrare privat, prevăzută de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat.
Potrivit prevederilor Legii nr. 340/2015 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016, valoarea punctului de pensie în anul 2016 este de 871,7 lei.
- Cota de contribuție la șomaj - 0,5%.
- Cota de contribuție de asigurări sociale de sănătate - 5,5%.
8) Valoarea nominală a unui tichet de masă se păstrează la nivelul din 2015, respectiv 9.41 lei/tichet.
Sinteza de mai sus face parte dintr-o campanie informativă specială, dedicată domeniului HR, dezvoltată de AvocatNet.ro, în parteneriat cu BIA - Human Resource Management Services, unul dintre pionierii serviciilor profesionale de resurse umane din România. Toate articolele publicate în cadrul campaniei sunt disponibile aici sau pe pagina de autor a partenerului nostru. |
Comentarii articol (5)