Salariul minim brut a fost majorat, din prima zi a lunii mai, de la 1.050 de lei la 1.250 de lei, pentru un program complet de lucru de 169,333 de ore, în medie, pe lună, în anul 2016, reprezentând 7,382 lei/oră, potrivit HG nr. 1017/2015, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 987 din 31 decembrie 2015.
Pentru salariați, creșterea salariului minim brut a însemnat bani în plus pe care îi încasează, de obicei, la sfârșit de lună, în timp ce pentru angajatori acest lucru s-a tradus prin înregistrarea unor cheltuieli suplimentare.
Mai precis, de la 1 mai, cheltuiala totală a angajatorului cu un salariu minim s-a mărit cu 246 de lei, comparativ cu valoarea anterioară. Practic, pentru a acorda un salariu de 1.250 de lei brut, angajatorii trebuie să aloce începând de-acum 1.538 de lei, față de 1.292 de lei, cât îi costa până în luna mai plata unui salariu minim de 1.050 de lei.
Această sumă majorată include atât banii care se adaugă la remunerația brută care trebuie plătită angajatului (care va fi 925 de lei, comparativ cu 785 de lei), cât și taxele și contribuțiile ce trebuie plătite suplimentar la stat pentru salariul majorat (288 de lei, față de 242 de lei, valoarea taxelor corespunzătoare vechiului salariu minim).
Important! Angajatorii care stabilesc un salariu de bază mai mic decât cel minim sunt sancționați cu o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei, pentru fiecare contract de muncă care se încadrează în acest context.
Două termene-limită pentru transmiterea în Revisal a majorării salariului minim
În urma modificării salariului minim, angajatorii nu numai că au înregistrat cheltuieli suplimentare, dar trebuie să îndeplinească și mai multe formalități. Concret, ei au obligația să raporteze creșterea salarială în Registrul de Evidență a Salariaților.
Termenul-limită pentru actualizarea informațiilor în Revisal diferă în funcție de tipul de document justificativ (act adițional sau decizie colectivă) pe care angajatorii l-au întocmit și pe baza cărora operează modificările în portal.
Potrivit HG nr. 500/2011, actul normativ care reglementează Registrul de evidență a salariaților, orice modificare a salariului se înregistrează în registru cel târziu în ziua lucrătoare anterioară împlinirii termenului de 20 de zile lucrătoare. Același act normativ prevede și o excepție de la acest termen-limită pentru înscrierea modificării salariului în Revisal, în anumite situații.
„Excepţie fac situaţiile în care modificările se produc ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti sau ca efect al unui act normativ când înregistrarea în registru se face în ziua în care angajatorul se prezumă, potrivit legii, că a luat cunoştinţă de conţinutul acestora”, se arată în hotărârea de Guvern citată.
Astfel, termenul diferă în funcție de documentul întocmit de angajator care stă la baza raportării salariului majorat în Revisal.
Dacă angajatorii aleg varianta actelor adiționale, atunci se aplică regula generală, nu excepția, deci modificarea salariului minim în Revisal trebuie înregistrată în maximum 19 zile lucrătoare (adică cel târziu cu o zi înainte de împlinirea termenului de 20 de zile, conform HG nr. 500/2011), având în vedere prevederea de la art. 17 alin (5) din Codul muncii: „Orice modificare a unuia dintre elementele prevăzute la alin. (3) în timpul executării contractului individual de muncă (salariul este unul dintre elementele vizate – n. red.) impune încheierea unui act adiţional la contract, într-un termen de 20 de zile lucrătoare de la data apariţiei modificării”.
Mai precis, pentru majorarea efectuată în 1 mai, termenul de transmitere este 27 mai, ținând cont de faptul că 2 mai a fost zi nelucrătoare.
În schimb, atunci când se întocmesc decizii colective, termenul pare să fie unul mai strâns, din moment ce excepția de la regulă menționată anterior nu prevede prea clar care este data la care se prezumă că angajatorul a luat la cunoștință de conținutul actului normativ. Dacă se prezumă că angajatorul a luat la cunoștință de modificarea salariului minim la data când aceasta a intrat în vigoare, ar însemna că și raportarea în Revisal ar fi trebui făcută chiar în prima zi a lunii respective.
Atenție! Netransmiterea registrului în termenul legal se poate sancționa cu o amendă cuprinsă între 5.000 și 8.000 de lei.
Cum se transmite registrul de evidență a salariaților
Potrivit legislației în vigoare, registrul se întocmeşte în formă electronică, se completează în ordinea angajării şi cuprinde următoarele elemente:
- elementele de identificare a tuturor salariaţilor: numele, prenumele, codul numeric personal - CNP, cetăţenia şi ţara de provenienţă - Uniunea Europeană - UE, non-UE, Spaţiul Economic European - SEE;
- data angajării;
- perioada detaşării şi denumirea angajatorului la care se face detaşarea;
- funcţia/ocupaţia conform specificaţiei Clasificării Ocupaţiilor din România (COR) sau altor acte normative;
- tipul contractului individual de muncă;
- durata normală a timpului de muncă şi repartizarea acestuia;
- salariul de bază lunar brut şi sporurile, astfel cum sunt prevăzute în contractul individual de muncă;
- perioada şi cauzele de suspendare a contractului individual de muncă, cu excepţia cazurilor de suspendare în baza certificatelor medicale;
- data încetării contractului individual de muncă.
În prezent, registrul se transmite la inspectoratul teritorial de muncă în format electronic, prin utilizarea uneia dintre următoarele trei modalităţi, despre care AvocatNet.ro a scris AICI:
1. Prin completarea online a bazei de date existente pe portalul Inspecţiei Muncii, care se face prin accesarea adresei https://reges.inspectiamuncii.ro/.
Depunerea online pe portal poate avea loc numai după ce angajatorul solicită și obține de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) în a cărui rază teritorială își are sediul sau domiciliul numele de utilizator și o parolă, precum și după activarea accesului la portalul Inspecției Muncii.
Pentru eliberarea utilizatorului și a parolei pentru depunerea online a Revisal sunt necesare următoarele acte:
- solicitarea scrisă pentru eliberarea parolei;
- împuternicire semnată și ștampilată de angajator, dacă persoana care solicită obținerea parolei este alta decât reprezentantul legal al angajatorului;
- copia certificatului de înmatriculare al angajatorului;
- copia actului de identitate al persoanei împuternicite.
În situația în care angajatorul externalizează serviciul de completare și depunere a registrului către o companie specializată, printre actele necesare la ITM se numără și:
- denumirea prestatorului de servicii;
- codul unic de identificare al prestatorului de servicii;
- data de la care s-a contractat serviciul pentru completarea și depunerea Revisal.
2. Prin e-mail, pe bază de semnătură electronică.
Registrul general de evidență a salariaților poate fi depus prin „adresa de e-mail pusă la dispoziție de Inspecția Muncii”, se arată în Ordinul MMFPS nr. 1918/2011. Această facilitate este disponibilă în cazul angajatorilor care dețin semnătura electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat, obținut de la un furnizor de certificare în condițiile Legii nr. 455/2001.
Registrul de evidență a salariaților se poate trimite prin e-mail la adresa suportregistru@inspectiamuncii.ro, după ce a fost semnat cu semnătura electronică extinsă, bazată pe un certificat digital calificat, a explicat pentru AvocatNet.ro, mai demult, Olimpia Plugaru, de la serviciul de IT din cadrul Inspecției Muncii.
3. Prin depunerea la sediul ITM în format electronic, însoţit de o adresă de înaintare semnată de angajator.
Depunerea registrului la sediul ITM se face pe suport CD, dischetă 3,5 inch/1,44 MB sau medii de stocare USB cu sistem de fișiere FAT/FAT32.
Registrul, alături de o adresă de înaintare semnată și ștampilată de către reprezentantul legal, trebuie depus, după caz, la:
- sediul ITM în a cărui rază teritorială persoanele fizice sau juridice își au domiciliul, respectiv sediul;
- sediul ITM în a cărui rază teritorială își desfășoară activitatea unitățile fără personalitate juridică.
Pentru prima depunere la sediul ITM a registrului, este obligatoriu ca adresa de înaintare să fie însoțită de o copie a certificatului de înmatriculare la Registrul Comerțului, o copie a certificatului de înregistrare fiscală și de o copie a actului de identitate - în cazul angajatorului persoană fizică.
În ceea ce privește unitățile fără personalitate juridică, adresa de înaintare trebuie să fie însoțită de următoarele documente:
- delegarea de competență pentru încadrarea personalului prin încheierea de contracte individuale de muncă;
- delegarea de competență pentru înființarea și completarea Revisal în format electronic;
- certificatul de înmatriculare al angajatorului;
- certificatul fiscal al unității fără personalitate juridică.
Înregistrarea în Revisal, costisitoare dacă serviciul este externalizat
Precum am explicat anterior, majorarea salariului minim la 1.250 de lei, începând cu 1 mai, trebuie raportată obligatoriu în Revisal de toți angajatorii care au salariați plătiți cu minimul pe economie.
Potrivit legislației în vigoare, completarea şi transmiterea registrului se fac de către una sau mai multe persoane nominalizate prin decizie scrisă de către angajator.
Astfel, este bine de știut că depunerea Revisal cu noua valoare a salariului minim pe economie se poate face fie de un angajat desemnat al firmei, fie de către un prestator căruia angajatorul i-a externalizat acest serviciu.
În prima situație, raportarea noului salariu minim în Revisal nu presupune niciun cost suplimentar pentru angajator, întrucât pentru această atribuție respectivul salariat primește deja un salariu.
În schimb, pentru firmele care au încheiat contracte cu furnizori externi, la care plata se face de fiecare dată când apare o modificare de transmis în Revisal, actualizarea registrului cu noile valori salariale și depunerea lui se traduce prin cheltuieli adiționale pentru plata acestui serviciu.
Prețul aproximativ pentru transmiterea Revisal se situează în jurul sumei de 30 de lei pentru fiecare angajat căruia trebuie să îi fie modificat salariul. Spre deosebire de cheltuielile cu salariul și contribuțiile aferente, care sunt lunare, costurile pentru serviciile de Revisal sunt percepute o singură dată, la momentul actualizării registrului.
Aplicația Revisal a fost actualizată recent
Vă reamintim că Inspecția Muncii a pus la dispoziţia angajatorilor, începând cu data de 29 aprilie, o altă versiune a aplicaţiei Revisal -- Revisal 6.0.5.
Anterior, Inspecția Muncii a lansat, pe 16 aprilie, o versiune actualizată a aplicaţiei Revisal, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1105/2011 (ultimul act normativ care a modificat Hotărârea Guvernului nr. 500/2011 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor), cu ocupaţiile incluse până în prezent în COR -- Revisal 6.0.4.
Potrivit celor de Inspecția Muncii, versiunea revizuită a aplicației Revisal (6.0.5) răspunde solicitărilor venite din partea angajatorilor cu privire la greutățile întâmpinate în transmiterea registrului ca urmare a eliminării temeiului de suspendare „concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani”, Codul muncii art. 51 alin. 1 lit. b) din Revisal 6.0.4, înlocuită de versiunea curentă, 6.0.5. Detalii, AICI.