Azi este termenul-limită pentru depunerea următoarelor documente:
Notificarea pentru încetarea aplicării sistemului TVA la încasare, Formular 097. Se depune de către persoanele impozabile care depășesc plafonul de 2.250.000 lei, de persoanele impozabile care renunță la aplicarea sistemului TVA la încasare.
Declarația privind obligațiile de plată la bugetul de stat, Formular 100. Se completează de plătitorii de impozite, taxe și contribuții sociale cărora le revin obligații de plată la bugetul stat.
Declarația privind distribuirea între asociați a veniturilor și cheltuielilor, Formular 104. Se depune de către:
- persoanele juridice străine și persoanele fizice nerezidente care desfășoară activitate în România într-o asociere cu sau fără personalitate juridică;
- persoanele fizice rezidente asociate cu persoane juridice române, pentru veniturile realizate atât în România cât și în străinătate din asocieri fără personalitate juridică.
Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, Formular 112. Aceasta se depune pentru luna precedentă de către:
- persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, instituțiile prevăzute la art.136 lit. d) - f) din Codul fiscal, precum și persoanele fizice care realizează în România venituri din salarii sau asimilate salariilor de la angajatori din state care nu intră sub incidența legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte.
- fizice și juridice care au calitatea de angajatori, precum și entitățile asimilate angajatorului, care au calitatea de plătitori de venituri din activități dependente, instituțiile publice care calculează, rețin, plătesc și suportă contribuții sociale obligatorii în numele asiguratului, precum și orice plătitor de venituri de natură salarială sau asimilate salariilor.
De asemenea, formularul 112 se depune pentru trimestrul precedent de către contribuabilii prevăzuți la art. 80 alin. (2) din Codul fiscal.
Declarația informativă privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul peronal, aferente semestrului precedent, Formular 208. Documentul se depune de către notarii publici care au obligaţia calculării, încasării şi virării impozitului pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal. De altfel, documentul citat a fost actualizat recent, prin intermediul unui act normativ despre care AvocatNet.ro a scris aici.
Declaraţia privind veniturile sub formă de salarii din străinătate obținute de către persoanele fizice care desfășoară activitate în România și de către persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice și posturilor consulare acreditate în România pentru luna precedentă, Formular 224. Se depune de către persoanele fizice care obțin salarii din străinătate pentru activități în România și persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice și posturilor consulare acreditate în România.
Decontul de taxă pe valoarea adăugată, Formular 300. Se depune lunar, trimestrial, semestrial sau anual, după caz, de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal.
Decontul special de taxă pe valoarea adăugată pentru luna precedentă, Formular 301. Se completează de persoanele menționate în instrucțiunile de completare a formularului, pentru fiecare secțiune.
Declarația privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adăugată, Formular 307. Se depune de persoanele impozabile prevazute la art.280 alin.(6), art.270 alin.(7), art.310 alin.(7), art.316 alin.(11) lit.a) - e) și g) din Codul fiscal.
Declarația privind taxa pe valoarea adăugată colectată datorată de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) - e), lit. g) sau lit.h) din Codul fiscal, Formularul 311. Se depune de persoanele impozabile al căror cod de TVA a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) - e), lit. g) sau lit. h) din Codul fiscal și care efectuează în perioada în care nu au cod valid de TVA, livrări și/sau achiziții /prestări de bunuri/ servicii care sunt obligate la plata TVA.
Declarația recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare de bunuri pentru luna trecută, Formular 390 VIES. Se depune de contribuabilii înregistrați în scopuri de TVA conform art. 316 sau art.317 din Codul fiscal.
Declarația informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național de persoanele înregistrate în scopuri de TVA, Formularul 394. Se depune de către:
- persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, conform art. 316 din Codul fiscal, obligate la plata taxei conform art. 307 alin.(1), (2), (6) și (7) din Codul fiscal, pentru operațiuni impozabile în România conform art. 268 alin.(1) din Codul fiscal;
- persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, conform art. 316 din Codul fiscal, care realizează în România, de la persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, achiziții de bunuri sau servicii taxabile.
Cererea de restituire a accizelor de către importatori pentru trimestrul precedent (Anexa nr. 27 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal). Se depune de către beneficiarii scutirilor de accize (instituții, organizații).
Cererea de restituire a accizelor în cazul vânzărilor la distanță pentru trimestrul precedent (Anexa nr. 39 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal). Se depune de către vânzătorii pentru livrările efectuate în cadrul vânzării la distanță.
Important! Cu toate că nu este declarație fiscală, AvocatNet.ro vă reamintește că, până pe 25 iulie, trebuie depusă declarația privind obligațiile de plată la veniturile Fondului pentru mediu (inclusiv ecotaxa). În prezent, se datorează o contribuție de 3% din veniturile realizate din vânzarea deșeurilor metalice feroase și neferoase (inclusiv a bunurilor destinate dezmembrării) obținute de către generatorul deșeurilor, iar această obligație o au operatorii economici care desfășoară activități de colectare și/sau valorificare a deșeurilor (potrivit EY, sumele se rețin prin stopaj la sursă de către aceștia).
Ce taxe si impozite aferente lunii iunie se plătesc până diseară?
Pe lângă depunerea declarațiilor amintite anterior, contribuabilii trebuie să plătească până azi următoarele taxe și impozite:
- TVA;
-
Impozite datorate bugetului de stat:
- impozit pe țițeiul și gazele naturale din producția internă;
- impozit pe veniturile nerezidenților;
- impozit pe profit aferent trimestrului II 2016 (sistem real sau plăți anticipate);
- impozit pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru trimestrul II 2016;
- impozit pe salarii (OP separat pentru Sediu Social și fiecare sediu secundar, dacă este cazul);
- impozit pe veniturile din activități independente, cu regim de reținere la sursă;
- impozit pe veniturile din dividende plătite în luna iunie;
- impozit pe veniturile din dobânzi;
- impozit pe alte venituri din investiții;
- impozit pe veniturile din pensii;
- impozit pe veniturile din premii și din jocuri de noroc;
- impozit pe veniturile din alte surse;
- vărsăminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neîncadrate;
-
Contribuții datorate bugetului asigurărilor de stat și fondurilor speciale:
- contribuția de asigurări sociale (pensii);
- contribuția la asigurările sociale de sănătate;
- contribuția la fondul pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate;
- contribuția la bugetul asigurărilor pentru șomaj;
- contribuția de asigurăre pentru accidente de muncă și boli profesionale;
- Impozitul pentru venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală având o capacitate de cazare cuprinsă între una și cinci camere inclusiv (prima rată, 50% - plată anticipată);
- Accize.
De asemenea, tot până cel târziu diseară trebuie achitat și impozitul reținut la sursă în luna precedentă. Acesta trebuie achitat de contribuabilii care obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din premii și jocuri de noroc, obținute de nerezidenți sau din alte surse.
Comentarii articol (1)