CEC Bank
Reprezentanții CEC Bank au precizat, la solicitarea AvocatNet.ro, că persoanele care aleg să-și încaseze salariul la ei scapă de comisioanele pentru alimentarea contului (indiferent că este vorba de drepturi salariale sau de venituri din alte surse), pentru tranzacțiile la comercianții din țară și din străinătate și pentru plata facturilor de servicii/utilități la bancomate.
Totodată, salariații se bucură, în anumite situații, de comisioane reduse față de cele standard, de serviciul Internet Banking/TeleCEC/Mobile Banking, precum și de servicii opționale precum 3D Secure (pentru cumpărături securizate pe internet) și Info SMS. „CEC Bank oferă dobândă introductivă pentru clienții noi persoane fizice care accesează o limită de descoperire atașată unui card de debit. Pentru clienții care vor beneficia de limite de credit în lei prin card, rata dobânzii va fi ROBOR 3M + 0 pp (în prezent, 0.83%/an) pentru o perioadă de șase luni de la data activării limitei”, a explicat Florin Vlad, ofițer relații publice.
De asemenea, acesta a enumerat, printre facilitățile acordate celor care încasează salariul la CEC Bank, eliminarea comisionului pentru analiză/acordare/redimensionare/administrare pentru descoperitul de cont (linie de credit) și descoperire de cont de până la nouă venituri nete (maximum 60.000 de lei).
Banca Transilvania
La Banca Transilvania (BT), clienții care își încasează veniturile într-un cont al instituției financiare au parte de comision 0 pentru deschiderea contului, emiterea cardului de debit Visa Electron BT, mentenanța contului și a cardului de debit Visa Electron BT, încasarea veniturilor, retragerile de numerar de la bancomatele BT (cu cardul Visa Electron BT), plata cumpărăturilor cu cardul, dar și pentru plățile facturilor la bancomatele BT.
În același timp, clienții pot avea parte de reducerea parțială sau chiar eliminarea comisionului de analiză, în funcție de creditul ales, dobânzi reduse și descoperit de cont în condițiile negociate cu angajatorul, conform Roxanei Marița, ofițer comunicare și PR. Aceasta a adus în discuție și condițiile preferențiale pentru cardurile de cumpărături (de exemplu, comision 0 la emiterea cardului Star Forte), serviciul de alertă prin SMS cu prima lună de abonament gratuit și reducerile la abonamentele Internet Banking & Mobile Banking BT24 (în condițiile negociate cu angajatorul).
Raiffeisen Bank
Dacă salariații aleg să-și primească veniturile într-un cont bancar, pachetul standard Raiffeisen Bank cuprinde comision 0 pentru retragerile la bancomatele instituției financiare, serviciile Raiffeisen Online și Smart Mobile și un fișier PDF gratuit - direct debit.
De asemenea, așa cum ne-a spus Alina Crăciun, coordonator segment, salariații pot beneficia de produse de creditare cu dobândă preferențială: overdraft (linie de credit) de până la șase salarii, cu dobândă redusă de 3 pp față de dobânda standard, și credite de nevoi personale (Flexi Credit), cu dobândă redusă cu 1 pp față de dobânda standard.
ING Bank
Dacă este vorba de cont curent și card de debit, clienții care optează pentru încasarea salariului la ING Bank scapă de comisioanele pentru emiterea și administrarea cardului de salariu, pentru administrarea contului și a cardului, pentru retragerea de numerar și consultarea soldului la bancomatele instituției financiare, pentru plățile în lei către alte bănci și pentru încasarea banilor în cont.
În privința serviciilor, Mihaela Ion, junior communication officer, ne-a spus că salariații se bucură de comision 0 de administrare la internet și mobile banking, dar și de reduceri speciale de la comercianții parteneri în ING Bazar (accesibil din Home'Bank). Pentru partea de creditare, ING oferă o reducere de dobândă la descoperitul de cont (în funcție de convenția cu angajatorul) și o reducere a marjei de dobândă (cu 1,5%) pentru împrumuturile de nevoi personale.
„În concluzie, față de un client ING standard, clienții care aleg să încaseze salariul la noi au un beneficiu anual de cel puțin 100 de lei (atât i-ar costa, la nivel standard administrare cont, retragerea de numerar, două plăți/lună, un direct debit pentru plata facturilor, două interogări de sold și o încasare)”, a spus Mihaela Ion.
Bancpost
Reprezentanții Bancpost ne-au lămurit că au un pachet special pentru cei care-și încasează veniturile la ei, denumit „Eu Salariat”, ce cuprinde costuri reduse, condiții preferențiale și servicii de internet și mobile banking. Concret, pachetul este format din:
- cont curent în lei;
- card de debit MasterCard aferent;
- Fastbanking (serviciu de internet banking);
- FastMobile (serviciu de mobile banking);
- overdraft, descoperit de cont (pe baza analizei de venit).
„Pachetul «Eu Salariat» include astfel toate serviciile bancare de bază, pe care clienții le folosesc în fiecare zi, oferite la un cost total de doar 5 lei pe lună, mult sub costul cumulat al acestor servicii, dacă ar fi fost achiziționate individual. În plus, clienții «Eu Salariat» beneficiază de oferte preferențiale și personalizate la creditele de consum, carduri de credit, depozite și asigurări, precum și de comisioane zero pentru retrageri de numerar de la bancomatele Bancpost, încasări de la alte bănci, plăți de facturi efectuate prin orice canal Bancpost și pentru deschiderea și administrarea unui cont de economii Perpetuum”, ne-a lămurit Ileana Zamfir, specialist senior comunicare.
Notă: Pentru a prezenta facilitățile oferite pentru încasarea salariului în cont, am ales primele șapte bănci din România ca număr de clienți, potrivit unui top prezentat la începutul anului de publicația BankingNews.ro. Reprezentanții BCR și BRD (entități care figurează, de asemenea, în top) nu ne-au răspuns la solicitări până la momentul publicării acestui articol.
Salariul trebuie plătit, în principiu, o dată pe lună
Angajatorii sunt obligați să plătească salariul cel puțin o dată pe lună, conform prevederilor Codului muncii, la data stabilită fie în contractul individual de muncă, fie în contractul colectiv de muncă, fie în regulamentul intern. Asta înseamnă că, dacă vor, angajatorii pot opta, de exemplu, pentru achitarea banilor în două tranșe lunare (avans și lichidare).
Salariul trebuie plătit direct angajatului sau, dacă este cazul, unei persoane împuternicite de acesta, iar prevederile actuale permit ca acest lucru să poată fi făcut prin virament într-un cont bancar. „Plata salariului se poate efectua prin virament într-un cont bancar. (...) Întârzierea nejustificată a plății salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului”, scrie în actul normativ, cu precizarea că achitarea salariului se dovedește prin semnarea statelor de plată sau prin alte documente justificative care atestă efectuarea acesteia.
În altă ordine de idei, zilierii pot încasa banii pentru activitățile ocazionale prestate prin intermediul oricărui mijloc de plată permis de lege, conform Legii nr. 52/2011. Iar în normele pentru aplicarea actului normativ este specificat că asta înseamnă inclusiv viramentul într-un cont bancar: „Atunci când zilierul și beneficiarul au convenit ca plata remunerației să se realizeze prin virament în cont bancar, beneficiarul este obligat să menționeze la rubrica «Remunerația netă plătită» din registru (de evidență a zililerilor - n. red.) numărul ordinului de plată și al borderoului cu restul de plată transmis către bancă, iar zilierul are dreptul să refuze semnarea registrului dacă această mențiune nu este realizată”.
Zilierii trebuie plătiți, în mod obișnuit, la sfârșitul fiecărei zile, însă, în baza unui acord scris al părților, achitarea remunerației se poate face fie până la sfârșitul săptămânii, fie până la sfârșitul perioadei de activitate.
Important! Cei care vor folosi un cont bancar de plăți cu servicii de bază ar putea să scape de comisioanele percepute pentru deschiderea, administrarea și închiderea acestuia, dar și de comisioanele pentru depuneri, retrageri și plăți. Măsura este inclusă într-un proiect de ordonanță de Guvern inițiat în primăvară de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, despre care am scris aici.
Comentarii articol (5)