În ianuarie, ASF a început să caute soluții pentru îmbunătățirea sistemului de asigurare obligatorie a locuințelor împotriva dezastrelor naturale. Astfel, reprezentanții Autorității au informat marți despre un set de propuneri ce ar urma să fie incluse într-un proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor.
Principala noutate ce ar urma să se aplice vizează sediile firmelor. Concret, obligativitatea de a încheia polița PAD se va aplica doar pentru imobilele cu destinație de locuință, ce sunt efectiv folosite în acest scop. Asta înseamnă că obligația nu se va mai aplica imobilelor utilizate integral în scop comercial, ASF exemplificând aici cu situația firmelor de apartament. „Se corectează astfel unele neclarități din legislația prezentă pentru situații în care imobilele în care se desfășoară exclusiv activitate comercială ar trebui asigurate, însă ulterior se demonstrează că nu pot beneficia de despăgubire”, scrie în setul de propuneri al Autorității.
Apoi, proprietarii de imobile încadrate în clasa I de risc seismic vor avea posibilitatea de a încheia polițe facultative. În prezent, încadrarea în clasa I de risc seismic nu permite asigurarea obligatorie a unui imobil, iar încheierea unei polițe facultative se poate face doar după încheierea poliței obligatorii.
De asemenea, va fi introdusă o înlesnire și pentru contrucțiile la care s-au făcut modificări neautorizate. Mai exact, vor putea fi cerute despăgubiri și pentru aceste imobile, dar nu „pentru partea de pagubă care a fost produsă/favorizată ca urmare a lucrărilor efectuate”, scrie în documentul prezentat de ASF.
Referitor la amenda aplicabilă cetățenilor care nu încheie asigurarea obligatorie a locuinței, aceasta va avea un cuantum fix de 500 de lei. Actualmente, amenda este cuprinsă între 100 și 500 de lei.
În fine, alte aspecte importante propuse sunt ca o poliță nouă să fie valabilă imediat după încheiere pentru riscul de cutremur, iar pentru alunecări de teren și inundații - după cinci zile de la încheiere (în prezent, termenul de cinci zile este valabil și pentru cutremure) și eliminarea beneficiarului din polița PAD, astfel că solicitarea de despăgubire va putea fi făcută doar de către asigurat (în prezent, polița trebuie să includă și numele beneficiarului asigurării).
Asigurarea obligatorie a locuinței acoperă trei dezastre naturale: cutremurele de pământ, alunecările de teren și inundațiile. Aceasta are o valoare anuală de 10 euro, cu despăgubiri de maximum 10.000 de euro, pentru locuințele de tip B (construcții cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic), și de 20 de euro, cu despăgubiri de cel mult 20.000 de euro, pentru locuințele de tip A (construcții cu structura de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic). Informații pe larg despre polița PAD pot fi găsite în acest articol.
Atenție! Prevederile propuse de ASF NU se aplică în momentul de față. Acestea urmează să fie incluse într-un proiect de lege care, pentru a se aplica, va trebui să fie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (6)