Cum fac față tinerii în timpul perioadelor dificile din viață?
Mulți dintre ei apelează la alte surse – prieteni, familie, pasiuni. Dar dacă devin introvertiți și refuză ajutorul? Într-un studiu recent, doctorul Brian Galla, de la Universitatea din Pittsburgh susține că tinerii au nevoie de atenție și asta le-ar putea reduce stresul.
În studiul lui, 132 de adolescenți au participat la „refugiul de cinci minute” zilnic. Acest program a fost destinat cultivării noțiunilor de atenție, dragoste-amabilitate și alte abilități mentale și emoționale ca empatia și recunoștința. Adolescenții au învățat să se concentreze mai bine și să accepte experiențele prin care trec, dar și să dea mai multă atenție grijii față de alte ființe umane și față de ei.
În fiecare zi, în cadrul acestor ședințe, timpul a fost alocat meditației stând, meditației în mers, exercițiilor de yoga și seminariilor. Mai mult, tinerii au luat parte la sesiuni la care participau între șase și opt indivizi, împreună cu doi sau trei îndrumători adulți. În cadrul unui astfel de grup au fost sfătuiți să acorde atenție semenilor, în timp ce discutau despre gândurile și experiențele trăite în cadrul „refugiului”.
Cum s-a redus nivelul stresului?
Înainte și după „refugiu”, adolescenților le-a fost examinat nivelul de stres, simptomele de depresie și emoțiile negative, precum furia sau anxietatea. La fel, în cadrul acestei examinări au intrat abilitatea de a avea grijă de ei sau de altcineva, empatia, emoțiile pozitive și nivelul de satisfacție în ceea ce privește viața lor. Trei luni mai târziu, echipa doctorului Galla i-a contactat din nou pe tinerii care au participat la studiu, ca să vadă cum s-au descurcat.
Rezultatele au fost clare: imediat după ședințele în care s-au retras ca să-și analizeze sentimentele și au fost învățați cum să le controleze, tinerii erau mult mai puțin stresați și depresivi, mult mai plini de compasiune și mult mai satisfăcuți de viețile lor. După încă trei luni, ei au declarat că ceea ce au învățat i-a ajutat să controleze stresul și provocările din viața de zi cu zi.
Care dintre abilități le-a fost însă ce-a mai folositoare pe termen lung? Rezultatele arată că e vorba despre auto-compasiune. Tinerii care au reușit să realizeze că trebuie să fie înțelegători cu ei în ceea ce privește dificultățile de fiecare zi au fost cei care au devenit mai puțin stresați, mai puțin depresivi și mai satisfăcuți de vieților lor.
Cum au folosit ce au învățat în cadrul programului? De exemplu, unul dintre participanți a practicat zilnic meditația dragoste-amabilitate. Acest gen de meditație cultivă o atitudine de iubire față de propria persoană. Tinerii au fost încurajați să se concentreze pe propria respirație și să-și spună: „Pot fi fericit, pot fi în siguranță, pot fi liniștit”. Apoi fac același lucru punând în locul lor numele celor dragi, al cunoștințelor și chiar al persoanelor față de care au sentimente negative. Scopul acestui exercițiu este să creeze o atmosferă de acceptare și dragoste necondiționată care trebuie să înceapă însă din interior.
Tinerii au învățat cum să-și înțeleagă emoțiile și să le accepte ca pe o manifestare a nevoilor lor.
Autocritica, singurătatea și nesiguranța în ceea ce privește viitorul sunt unele dintre cele mai mari provocări pentru adolescent. Studiile arată că răspunzând eșecurilor și lipsurilor cu bunăvoință, în locul criticilor, e foarte important pentru starea emoțională a tânărului. Stresul îl poate face să se simtă izolat, incapabil să-și împărtășească problemele cu ceilalți, dar auto-compasiunea îl ajută să înțeleagă că și alții au probleme și, astfel, nu se va mai simți singura.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original. Studiul dspre care se vorbeste in articol se poate gasi aici.
Comentarii articol (0)