Formularul 112 (“Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”) trebuie depus până azi, inclusiv, pentru luna octombrie, iar prin intermediul documentului se declară atât impozitul pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor, cât si contribuţiile sociale.
Aşadar, astăzi este ultima zi în care formularul aferent lunii trecute trebuie transmis Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), de către următorii contribuabili:
- angajatorii;
-
următoarele entități publice:
- Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, pentru persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj;
- Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, prin casele de asigurări de sănătate subordonate;
- unităţile trimiţătoare, pentru personalul român trimis în misiune permanentă în străinătate, inclusiv pentru categoriile de personal trimise în misiune temporară sau permanentă în străinătate.
- persoanele fizice care realizează în România venituri din salarii sau asimilate salariilor de la angajatori din state care nu intră sub incidența legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte;
- persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori, precum și entitățile asimilate angajatorului, care au calitatea de plătitori de venituri din activități dependente, instituțiile publice care calculează, rețin, plătesc și suportă contribuții sociale obligatorii în numele asiguratului, precum și orice plătitor de venituri de natură salarială sau asimilate salariilor.
Conform legislaţiei aplicabile pe teritoriul României, declaraţia 112 se completează cu ajutorul programului de asistenţă al ANAF și se transmite prin portalul e-guvernare.ro.
Nu virezi contribuțiile? Amenzile ajung până la 27.000 de lei
Pe lângă raportare, angajatorii trebuie să şi achite obligaţiile declarate în formularul 112. De altfel, Codul de procedură fiscală stabileşte că nereţinerea de către plătitorii obligaţiilor fiscale a impozitelor şi contribuţiilor cu reţinere la sursă, precum şi reţinerea şi nevărsarea acestora în totalitate constituie contravenţii şi se sancţionează în funcţie de cuantumul sumelor.
Concret, potrivit actului normativ citat, pentru obligaţiile fiscale sustrase la plată care nu depăşesc valoarea de 50.000 de lei, amenzile sunt cuprinse între:
- 1.000 şi 1.500 de lei pentru persoanele fizice şi firmele mici;
- 4.000 şi 6.000 de lei pentru firmele mijlocii şi mari.
În cazul sumelor sustrase de la plată de peste 50.000 de lei, dar până în 100.000 de lei, amenzile sunt cuprinse între:
- 4.000 şi 6.000 de lei pentru pentru persoanele fizice şi companiile mici;
- 12.000 şi 14.000 de lei pentru societăţile încadrate în rândul contribuabililor mijlocii şi mari.
Totodată, dacă obligaţiile fiscale sustrase la plată sunt mai mari de 100.000 lei, amenzile sunt cuprinse în următoarele limite:
- 6.000 şi 8.000 de lei pentru persoanele fizice şi societăţile mici;
- 25.000 şi 27.000 de lei pentru firmele mijlocii şi mari.
Notă: Din vara lui 2015, neplata la timp a impozitelor şi contribuţiilor reţinute angajaţilor la sursă nu mai este considerată faptă penală şi, implicit, nu se mai poate pedepsi cu închisoarea. Detalii aveţi aici.
Ce alte declaraţii au scadenţa azi
Conform calendarul fiscal pus la dispoziţia contribuabililor de către ANAF, azi este termenul-limită și pentru transmiterea următoarelor documente:
- Notificarea pentru încetarea aplicării sistemului TVA la încasare, Formular 097;
- Declarația privind obligațiile de plata la bugetul de stat, Formular 100;
- Declarația privind veniturile sub formă de salarii din străinătate obținute de către persoanele fizice care desfășoară activitate în România și de către persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice și posturilor consulare acreditate în România pentru luna precedentă, Formular 224;
- Decontul de taxă pe valoarea adăugată, Formular 300;
- Decontul special de taxă pe valoarea adăugată pentru luna precedentă, Formular 301;
- Declarația privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adăugată, Formular 307;
- Declarația privind taxa pe valoarea adăugată colectată datorată de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) - e), lit. g) sau lit.h) din Codul fiscal, Formularul 311;
- Declarația recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare de bunuri pentru luna trecută, Formular 390 VIES.
În ceea ce priveşte taxele şi impozitele ce trebuie achitate până cel târziu diseară, amintim:
- impozitul reținut la sursă în luna precedentă;
- contribuția trimestrială pentru medicamente pentru trimestrul III 2016 - se achită de către deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor sau reprezentanților legali ai acestora;
- impozitul pentru venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală (a doua rată de 50% - plată anticipată);
- contribuția de asigurări sociale (pensii) către Casa Naţională de Pensii Publice pentru luna precedentă (octombrie);
- contribuţia socială pentru şomaj pentru luna precedentă (octombrie).
Notă: Lista completă a obligaţiilor fiscale ce trebuie transmise până astăzi este disponibilă aici.
Comentarii articol (0)