Regimului persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale și familiale (IF) i-au fost aduse recent numeroase modificări, prin intermediul Legii nr. 182/2016. Astfel, aceste entități au de-acum, înainte de toate, limitări în ceea ce privește numărul de clase de activitate pentru care pot obține autorizare (cinci pentru PFA, zece pentru II), dar şi limitări la angajare (PFA pot avea cel mult trei angajaţi, iar II - maximum opt).
De altfel, actul normativ a apărut în Monitorul Oficial pe data de 19 octombrie 2016 şi este programat să intre în vigoare în 90 de zile de la publicare, adică astăzi.
Prin intermediul acestui comunicat de presă, ONRC a anunţat că noile reglementări se aplcă începând cu 16 ianuarie 2017, iar numeroase publicaţii autohtone au preuat, în mod greşit, informaţia publicată de instituţia citată: "Numărul obiectelor de activitate potrivit Nomenclatorului CAEN, precum şi numărul angajaţilor pe care îi poate avea o persoană fizică autorizată sau o întreprindere individuală se va limita începând cu data de 16.01.2017", scrie în anunţul apărut recent pe site-ul instituției.
De fapt, prevederile actului normativ au intrat în vigoare o zi mai târziu, adică astăzi, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, document care stabileşte regulile referitoare la intrarea în vigoare a actelor oficiale emise de autorităţi.
Ca regulă generală, legile, ca ordonanţele simple ale Guvernului, intră în vigoare în trei zile de la data publicării în Monitorul Oficial. Totuşi, există şi situaţii în care această regulă nu se aplică: atunci când în textul legilor şi ordonanţelor este precizată o altă dată de intrare în vigoare, aşa cum se întâmplă şi cu Legea nr. 182/2016, în cuprinsul căreia este prevăzut termenul de 90 de zile de la publicare pentru intrarea în vigoare.
Indiferent de situaţie, termenul de intrare în vigoare se calculează pe zile calendaristice, începând cu data publicării în Monitorul Oficial. Termenul expiră la ora 24:00 a ultimei zile a acestuia (de exemplu, la ora 24:00 a celei de-a treia zi de la publicare, atunci când legile sau ordonanţele nu prevăd un alt termen de intrare în vigoare decât cel standard).
Aşadar, aplicând regula de mai sus în cazul legii care aduce modificări semnificative regimului PFA şi II, termenul de 90 de zile se calculează pe zile calendaristice, începând cu data de 19 octombrie 2016, adică data publicării în Monitor. Asta înseamnă că termenul expiră la ora 24:00 a celei de-a 90-a zi de la publicare, adică pe 16 ianuarie 2017, astfel că intrarea în vigoare s-a produs efectiv azi-noapte, la ora 00:01.
Notă: Cele mai importante dispoziţii ale Legii nr. 182/2016 sunt disponibile aici. Totodată, din acest articol aflaţi ce soluţii legale are o PFA pentru a se conforma limitărilor impuse la numărul de salariaţi, în timp ce aici sunt toate informaţiile despre modificarea obiectului de activitate pentru PFA-urile care au acum cel puţin cinci coduri CAEN.
Când intră în vigoare celelalte tipuri de acte normative
Aşa cum deja am precizat, ordonanţele simple emise de Executiv intră în vigoare, de regulă, în trei zile de la publicare. În ceea ce priveşte ordonanţele de urgenţă însă, acestea se aplică de la data publicării în Monitorul Oficial, cu condiţia ca în cuprinsul lor să nu fie stabilită o altă dată de intrare în vigoare.
Regula intrării în vigoare la data publicării în Monitor se aplică şi celorlalte tipuri de acte normative emise de autorităţi, însă "atunci când nu se impune ca intrarea în vigoare să se producă la data publicării, în cuprinsul acestor acte normative trebuie să se prevadă că ele intră în vigoare la o dată ulterioară stabilită prin text", după cum mai scrie în Legea nr. 24/2000.
Mai precis, este vorba de celelalte documente adoptate de Parlament în afară de legi, hotărârile de Guvern, deciziile prim-ministrului, actele normative ale autorităţilor administrative autonome, ordinele, instrucţiunile şi celelalte acte normative emise de conducătorii organelor administraţiei publice centrale de specialitate.
Important! Pentru a putea intra în vigoare, actele normative trebuie publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I. Exceptarea de la publicare se aplică în anumite cazuri speciale, cum ar fi actele normative clasificate.