Înainte de toate, trebuie să știi că filmele, cărțile, muzica sau fotografiile reprezintă opere de creație intelectuală și sunt protejate prin Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe. Dacă încalci drepturile autorilor, poți primi sancțiuni sau poți chiar să ajungi la închisoare.
Perioada de protecție a drepturilor de autor nu este nelimitată. Astfel, trebuie să le respecți din momentul creării operei, pe tot timpul vieții autorului și încă o perioadă de 70 de ani după moartea acestuia. Apoi, operele respective devin libere și pot fi folosite gratuit de oricine. Totuși, sunt șanse mari ca aceste reguli să fie diferite de la țară la țară.
Ce interzice legea și ce sancțiuni sunt
Pentru a putea respecta drepturile autorilor, trebuie, mai întâi, să știi ce nu-ți este permis. Astfel, printre altele, Legea nr. 8/1996 interzice să pui la dispoziția publicului, pe internet, operele protejate, precum filmele sau muzica.
Această faptă este infracțiune, iar pedeapsa este închisoarea. Prin urmare, dacă distribui, chiar fără a obține un avantaj de orice fel, opere asupra cărora există drepturi de autor, poți sta la închisoare între șase luni și trei ani.
Mai multe informații despre ce este permis și ce este interzis, dar și unele sfaturi pentru a te bucura de muzică în mod legal, poți găsi aici, pe site-ul Asociației Industriei Muzicale din România.
Nu toate utilizările de conținut protejat sunt interzise
Dacă nu îl prejudiciază pe autor, sunt permise anumite utilizări ale operei protejate, precum reproducerea de scurte extrase pentru informare și cercetare sau reprezentarea şi executarea unei opere în cadrul activităţilor din școli.
De asemenea, poți să copiezi conținutul protejat, însă numai dacă îl folosești pentru uz personal sau în interiorul familiei tale. Totuși, poți face asta numai dacă opera este deja adusă la cunoștința publicului și este vorba de o utilizare normală a acesteia. Mai mult, prin utilizare nu trebuie să îl prejudiciezi în vreun fel pe autor.
Cu alte cuvinte, dacă găsești pe internet un film, nu poți fi sancționat pentru descărcarea în calculatorul propriu sau vizionarea lui de tine și de familia ta.
Programele prin care descarci și distribui conținut sunt legale
Programele de sharing precum DC++, oDC sau torentele online nu sunt ilegale. Poți distribui cu ajutorul acestora conținut care nu este protejat de drepturile de autor. De exemplu, un film vechi, după ce a rămas fără protecția drepturilor de autor, așa cum am explicat mai sus. Mai mult, chiar dacă descarci opere protejate, tot nu poți fi sancționat.
Problemele apar în momentul în care tu pui la dispoziția publicului conținut protejat. Așa că trebuie să fii foarte atent ce setări ale programului folosești, așa încât să nu le permiți celorlalți utilizatori să preia operele de la tine. Cu toate acestea, majoritatea programelor folosesc un sistem care nu-ți permite să descarci dacă nu distribui și tu la rândul tău.
De asemenea, nu există niciun risc pentru tine atunci când descarci în calculatorul propriu conținut de pe un anumit site sau când vizionezi filme online, direct în browser.
Comentarii articol (5)