Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 84/2016 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal cuprinde, printre altele, mai multe modificări la Codul fiscal și la Codul de procedură fiscală. Deși actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial în decembrie 2016, unele prevederi se aplică de la data publicării, dar cele mai multe au intrat în vigoare la 1 ianuarie anul acesta.
Depunerea declarațiilor 392 și 393 a fost suspendată pentru trei ani. Depunerea de către contribuabilii cu cifra de afaceri sub 220.000 de lei a declarațiilor informative 392A și 392B a fost amânată până la 31 decembrie 2019. Aceeași este situația și pentru plătitorii de TVA care prestează servicii de transport internațional de persoane, care scapă de depunerea declarației 393. Prevederile se aplică deja din decembrie 2016.
Angajatorii scapă de depunerea declarației 205
Începând cu 1 ianuarie 2017, unii contribuabili nu mai sunt obligați să completeze formularul 205 („Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă, veniturile din jocuri de noroc şi câştigurile/pierderile din investiţii, pe beneficiari de venit”). Este vorba despre declarația anuală, ce se depune până în ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul precedent. Pentru anul în curs, plătitorii de venituri salariale (sau asimilate salariilor), mai precis, angajatorii, sunt scutiți să mai depună acest formular.
Totuși, angajatorii scapă efectiv de acest document abia în 2018, cand ar fi trebuit depuse declarațiile pentru anul 2017. Deocamdată, contribuabilii sunt nevoiți să transmită formularul 205 pentru plățile efectuate în 2016. Acesta trebuie depus până pe 28 februarie. Nerespectarea acestei obligații poate fi sancționată cu amendă de până la 5.000 de lei.
În plus, din 2018, pe lângă angajatori, nu vor mai fi obligați să depună declarația 205 nici plătitorii de venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală, din pensii, din arendare, precum și din asocierea unei persoane fizice cu o persoană juridică plătitoare de impozit pe profit sau de tip microîntreprindere.
Scopul acestei modificări a legislației constă în evitarea unei duble declarări de informații. Această problemă a apărut deoarece prin formularul 205 se declarau anumite informații care se regăsesc și în formularul 112 („Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate”).
Nu toți plătitorii de venituri beneficiază de această facilitate, astfel că rămân în continuare obligați să transmită formularul 205 aceia care achită -- conform Ordinului Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3695/2016 -- urmatoarele tipuri de venituri:
- venituri din dividende;
- venituri din dobânzi;
- venituri din lichidarea unei persoane juridice;
- venituri din premii;
- venituri din jocuri de noroc cu impunere finală;
- venituri din alte surse.
Mai multe informații despre subiect, aici.
Tot prin OUG nr. 84/2016 au fost introduse și alte schimbări fiscale importante precum reducerea plafonului capitalului social pentru aplicarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, eliminarea Registrului operatorilor intracomunitari, scutirea pe termen nelimitat de la plata impozitului pentru profitul reinvestit sau introducerea unui regim special de TVA pentru agricultori. Mai multe detalii legate de acestea puteți citi aici.
Comentarii articol (0)