1. Executarea silită se poate face doar cu încuviințarea instanței
Începând din prima parte a anului 2016, competența de încuviințare a executării silite aparține din nou instanțelor de executare, potrivit unor modificări introduse la acel moment prin ordonanță de urgență.
„Cererea de încuviințare a executării silite se soluționează în termen de maximum 7 zile de la înregistrarea acesteia la instanță, prin încheiere dată în camera de consiliu, fără citarea părților. Pronunțarea se poate amâna cu cel mult 48 de ore, iar motivarea încheierii se face în cel mult 7 zile de la pronunțare”, este explicat acum în Codul de procedură civilă, în urma modificărilor legislative făcute de Guvern.
Înainte de această modificare, competența de încuviințare a cererilor a aparținut, pentru puțin peste un an, executorilor judecătorești, pentru a degreva instanțele. Totuși, Curtea Constituțională a României a găsit că această schimbare încalcă prevederile Legii fundamentale, Executivul fiind obligat practic să înapoieze instanțelor competența de soluționare.
Notă: Poți citi mai multe despre subiect din acest articol.
2. Fiscul are noi reguli de respectat la executarea silită a datornicilor
În ultima lună a anului trecut, Guvernul a introdus prin ordonanță de urgență un termen legal pentru contestarea deciziei Fiscului prin care se dispune instituirea măsurilor asigurătorii. Mai precis, acesta este de 30 de zile de la comunicarea deciziei.
„Prin derogare de la prevederile art. 7 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 (...), împotriva deciziei prin care se dispune instituirea măsurilor asigurătorii (...) cel interesat poate face contestație, în termen de 30 de zile de la comunicare, la instanța de contencios administrativ competentă, fără a fi necesară parcurgerea procedurii prealabile”, dispune în prezent Codul de procedură fiscală, după schimbările operate de Executiv.
Măsurile asigurătorii se dispun prin decizie de către organul fiscal competent, se arată în actul normativ. Din acest document, datornicul trebuie să afle că, „prin constituirea unei garanții la nivelul creanței stabilite sau estimate, după caz, măsurile asigurătorii vor fi ridicate”, după cum scrie în Cod.
Notă: Informații pe larg despre noutățile introduse în procedura de executare silită a datoriilor fiscale pot fi găsite în acest articol.
3. Firmele datornice care au bani de primit de la stat pot scăpa de executarea silită
Firmele cu datorii pot scăpa de executarea silită dacă au bani de primit de la autorități sau instituții publice. Vizate sunt, mai precis, sumele certe (adică existența lor rezultă din titlul executoriu), lichide (adică obiectul lor este determinat sau determinabil) și exigibile (adică termenul de plată pe care-l aveau datornicii a expirat), cu excepția celor aflate în litigiu.
În acest sens, Fiscul a stabilit în decembrie 2016 procedura exactă prin care datornicii pot cere executarea silită a sumelor pe care le au de primit de la instituții și autorități. În esență, autoritățile fiscale popresc banii ce trebuiau să ajungă de la stat la firmă, ceea ce înseamnă că, dacă sumele respective acoperă datoria, compania scapă de executarea silită.
Așadar, Fiscul reține toată suma datorată de stat firmei, dacă aceasta acoperă sau nu în întregime sumele din titlurile executorii. Dacă sumele din titlurile executorii sunt mai mari decât datoria către firmă, autoritățile fiscale continuă executarea silită, iar dacă sumele din titlurile executorii sunt mai mici decât datoria către firmă, aceasta primește ulterior diferența de bani.
Notă: Poți citi mai multe despre noua procedură din acest articol.
4. Au apărut noi titluri executorii
În cursul anului trecut, autoritățile au stabilit noi documente care sunt considerate automat titluri executorii. Înainte de toate, este vorba de contractul de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA).
Concret, proprietarii de mașini pot fi executați silit mai ușor în situația în care aleg achitarea în rate a asigurării RCA și nu respectă termenele de plată stabilite cu asigurătorul. De asemenea, persoanele fizice și juridice care nu-și plătesc la timp facturile de căldură și gunoi pot fi executate silit mai ușor, deoarece acestor documente li s-a dat putere de titlu executoriu.
Din moment ce contractul RCA și facturile de căldură și gunoi au căpătat putere de titlu executoriu, creditorii nu mai sunt nevoiți să deschidă o acțiune în instanță pentru executarea silită a persoanelor care nu-și achită datoriile către ei.
Notă: Citește mai multe despre noile titluri executorii de aici și aici.
Comentarii articol (4)