Articol scris de Cristina Călin
Poate sunt niște evenimente banale la prima vedere, dar pentru ei sunt foarte importante. Iată care sunt cele mai importante zece lucruri care rămân în memoria copiilor, potrivit the36thavenue.com.
1. Poveștile citite seara
Este foarte frumos să citești cu un copil, dar amintirile cele mai plăcute rămân atunci când chiar părintele este cel care citește poveștile. Cărțile au darul de a crea lumi noi, iar micuții pot deveni parte din ele. Indiferent de vârsta copilului citiți-i în fiecare zi și veți avea surpriza ca și adult fiind să spună cu melancolie în glas ”mama/tata îmi citea mereu înainte de culcare”.
2. Momentele în care sunt ascultați
Într-o lume în care suntem mereu pe fugă, copiii aud foarte des ”stai puțin” atunci când vor să ne spună ceva. Adevărul este că ”puțin” este de fapt ”mult”, iar de cele mai multe ori nu ajungem deloc să stăm de vorbă cu ei. Uneori când ne găsim noi timp, cei mici au și uitat ce aveau să ne spună. Poate nici nu era ceva important, ci doar voiau să petreacă cu noi câteva momente. Faceți din copii prioritatea voastră! Opriți-vă din ceea ce faceți și ascultați-i. Oferiți-le darul de a putea spune ”părinții mei m-au ascultat întodeauna”.
3. Momentele când stați îmbrățișați
Nu contează că îi țineți în brațe un minut sau zece. Uneori avem nevoie de o îmbrățișare indiferent cât durează. Trebuie să nu ratăm acest moment. Atunci când ne ținem în brațe nu transmitem doar dragoste, ci și fericire și protecție. Când vor fi mari vor putea spune ”părinții mei au știut întotdeauna când să mă îmbrățișeze”.
4. Tradițiile din familie
Poate fi vorba despre ”seara filmelor” sau de ieșitul în parc duminică seara. Orice eveniment repetitiv la care participă toată familia este important pentru copii. Sunt câteva ore în care se creează amintiri comune despre care la maturitate vor povesti cu drag.
5. Mâncarea împărțită
O masă pe care puneți mai multe feluri de mâncare, din care gustă toată lumea poate fi un moment minunat care rămâne în memoria copiilor. Nu este doar despre mâncare, ci despre timpul petrecut împreună, despre poveștile pe care vi le spuneți despre ce ați făcut peste zi sau ce activități urmează să aveți. Nici nu contează dacă este vorba despre mic dejun, prânz sau cină. Important este să fiți toți. Își vor aminti despre asta și vor putea spune că în familia lor mâncau des împreună.
6. Sentimentele împărtășite
Spuneți-le ce simțiți, lăudați-l. Faceți-vă timp și vorbiți cu ei despre sentimente, despre cum îi vedeți, despre ceea ce vă place la ei. Este important ca fiecare copil să se simtă iubit, respectat, să știe că este special. Când se va face mare va spune cu mândrie ”ai mei au știut cum să mă facă să mă simt special”.
7. Momentele de sărbătoare
Nu este vorba despre sărbătorile clasice, din calendar, ci de momentele în care cel mic are o realizare. Opriți-vă puțin din fuga zilnică și sărbătoriți acel moment. Fie că a reușit să se îmbrace singur, fie că a luat o notă mare, fie că a terminat de citit prima lui carte, faceți din aceste momente ceva special. Își vor aminti cu drag că părinții au fost mândri de ei.
8. Joaca
Prin natura lor copiii sunt ocupați cu joaca. Este important să existe momente în care toți din familie să se joace împreună, să se distreze. Nu este un moft, ci o necesitate. Găsiți ceva potrivit pentru toți care să genereze momente plăcute care să-i amitească mai târziu că în familia lui distracția împreună era o regulă.
9. Rememorarea evenimentelor
Viața copiilor noștri este compusă din momente pe care și le amintesc tocmai pentru că s-au simțit speciali pentru noi. Faceți-vă timp și din când în când rememorați evenimentele frumoase la care ați participat sau pur și simplu clipele în care ați fost fericiți împreună. Vor spune cu drag: ”părinții mei au fost mereu alături de mine”.
10. Iubirea
Acesta este de fapt esențialul. Copiii își amintesc că au fost iubiți de părinți. Când iubim arătăm acest lucru prin fapte și prin vorbe. De aceea, trebuie să fim mereu alături de copii.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)