O nouă procedură de soluționare a deconturilor cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare este inclusă în Ordinul ANAF nr. 1.232/2017, intrat recent în vigoare și aplicabil deconturilor depuse după data de 1 mai 2017.
Prin introducerea noilor măsuri, Fiscul a transmis că urmărește creșterea încasărilor la bugetul statului, dar și o soluţionare promptă a solicitărilor contribuabililor şi o utilizare cât mai eficientă a resurselor administraţiei fiscale.
Totuși, specialiștii sunt de părere că noile prevederi nu vor produce neapărat o accelare semnificativă a procedurii de soluționare a deconturilor cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare, ci, mai degrabă, vor clarifica anumite aspecte.
"Principalul aport al Ordinului ANAF nr. 1232/2017 nu este neapărat unul temporal, în sensul unei accelerări substanțiale a procedurii de soluționare a deconturilor cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare, ci, mai debgrabă, unul clarificator, în sensul că reglementează constituirea bazei de date speciale și solutionarea deconturilor depuse de persoanele impozabile înscrise în această bază", este de părere Bogdan Mărculeț, avocat în cadrul Niculeasa Litigators Tax & Regulatory.
Specialistul contactat de redacția noastră a explicat și cum funcționează acum, comparativ cu procedura anterioară, mecanismul de verificare a deconturilor de TVA cu opțiune de rambursare. Astfel, verificarea este raportată la motivele care au stat la baza înscrierii sau menținerii contribuabilului într-o bază de date specială, acolo unde sunt înregistrate firmele care prezintă risc fiscal pentru rambursarea de TVA, în funcție de anumite criterii.
"Practic, în vederea soluționarii decontului de TVA cu opțiune de rambursare depus de o persoană impozabilă înscrisă în baza de date specială se va verifica dacă există vreo legătură de cauzalitate între condițiile care au condus la înscrierea persoanei impozabile în baza de date specială și operațiunile desfășurate în perioada în care a fost generat soldul sumei negative", ne-a spus Bogdan Mărculeț.
Cu alte cuvinte, chiar și atunci când un contribuabil este înscris în baza de date specială, se poate ca decontul său să nu fie soluționat prin inspecție fiscală.
Astfel, apare posibilitatea ca anumite deconturi să aibă parte de o soluționare mai rapidă, în sensul că nu toate deconturile depuse de o persoană impozabilă înscrisă în baza de date specială vor fi soluționate prin inspecție fiscală.
În ceea ce privește celelalte deconturi, avocatul de la Niculeasa consideră că procedura este aceeași, cu mențiunea că termenul în care se emite acum decizia de rambursare pentru deconturile cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare cu risc fiscal mic este de o zi lucrătoare, în loc de cinci.
Potrivit normelor în vigoare, deconturile cu sume negative de TVA pentru care se solicită rambursarea se soluționează în funcție de gradul de risc fiscal pe care îl prezintă, după cum urmează:
- în cazul deconturilor de TVA cu risc fiscal mic - prin emiterea Deciziei de rambursare a TVA, emisă de compartimentul de specialitate în termen de maximum cinci zile de la data depunerii decontului;
- în cazul deconturilor de TVA, depuse de alţi contribuabili decât marii contribuabili, contribuabilii mijlocii sau exportatorii, încadrate la risc fiscal mediu - cu analiză documentară;
- în cazul deconturilor de TVA cu risc fiscal mare - cu inspecţie fiscală anticipată.
De altfel, în ceea ce privește deconturile cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare care se încadrează la risc fiscal mare, avocatul pe care l-am contactat consideră că introducerea etapei efectuării analizei riscului rambursării necuvenite va genera în practică, cel mai probabil, o întârziere a procedurii soluționării decontului, și nu o accelerare a acesteia.
Cât despre controlul motivelor înscrierii/ menținerii sau radierii persoanei impozabile din baza de date specială, Bogdan Mărculeț atenționează că trebuie ținut cont că noile prevederi descriu condițiile în care o persoană impozabilă ar trebui înscrisă în baza de date specială, precum și condițiile în care trebuie radiată persoana din această bază, în cazul în care nu există legatură de cauzalitate între condițiile care au condus la înscrierea persoanei impozabile în baza de date specială și operațiunile desfășurate în perioada care a generat soldul sumei negative.
"Astfel, odată cu modul de soluționare a decontului, persoana impozabilă ar putea să deducă judecății unei instanțe de judecată și actele care au stat la baza înscrierii sau menținerii în baza de date", a precizat avocatul citat.
Motivele pentru înscrierea/ radierea firmei din baza de date
Ordinul ANAF nr. 1.232/2017 stabilește că o persoană impozabilă prezintă risc fiscal la rambursarea de TVA dacă se află în cel puțin una dintre următoarele patru situații:
- organele fiscale primesc documente oficiale, de la alte instituții, care vizează aspecte de natură fiscală şi care ar putea avea incidenţă în acordarea unei rambursări necuvenite de TVA;
- în cadrul acțiunilor de control fiscal s-au constatat fapte care pot întruni elementele constitutive ale unor infracțiuni cu implicații de natură fiscală;
- cu ocazia inspecției fiscale ulterioare au fost stabilite diferențe mai mari de 10% din suma rambursată, dar nu mai puțin de 50.000 lei pentru fiecare decont de TVA care a făcut obiectul inspecţiei fiscale ulterioare;
- s-au constatat neconcordanțe semnificative, verificate și confirmate de organul fiscal, între informațiile înscrise în declarațiile informative privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional de persoanele înregistrate în scopuri de TVA (formular 394) depuse de persoana impozabilă și cele depuse de partenerii de afaceri şi/sau neconcordanţe semnificative, între datele primite prin sistemul VIES şi cele declarate de către persoana impozabilă prin declaraţia recapitulativă privind livrările/achiziţiile/prestările intracomunitare (formular 390 VIES).
În același timp, există situații în care persoanele impozabile nu mai prezintă motive pentru a se regăsi pe o listă aparte. Astfel, radierea din baza de date specială se face pornind de la motivele care au stat la baza înscrierii şi/sau menţinerii în această bază de date, atunci când, spre exemplu, persoana impozabilă nu mai face obiectul acţiunii de cercetare penală sau când organele de inspecţie fiscală au constatat diferenţe de TVA nesemnificative cu ocazia inspecţiilor fiscale.
Notă: Există și alte situații în care firmele sunt radiate din baza de date specială, prezentate aici. Totodată, aici găsiți explicații pe larg despre noile prevederi apărute în legislație.