Vânzările de soldare pot fi făcute, conform Ordonanței Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, doar în două perioade fixe ale anului. Prima este pentru vânzările accelerate de produse din colecțiile de toamnă-iarnă, iar a doua este pentru vânzările accelerate de produse din colecțiile de primăvară-vară.
Pentru produsele de toamnă-iarnă, soldările se pot face în orice perioadă din intervalul 15 ianuarie - 15 aprilie al fiecărui an, iar pentru produsele de primăvară-vară - în orice perioadă din intervalul 1 august - 31 octombrie. Prin urmare, pentru 2017, soldările la mărfurile de sezon cald mai pot fi făcute până astăzi.
Soldările sunt permise doar în două perioade pe an, iar durata fiecăreia este de maximum 45 de zile. „Vânzările de soldare se pot efectua numai în cursul a două perioade pe an, cu o durată maximă de câte 45 de zile fiecare, cu condiția ca produsele propuse pentru soldare să fie achitate furnizorului de către comerciant cu cel puțin 30 de zile înaintea datei de debut a perioadei de vânzări de soldare și oferite spre vânzare în mod obișnuit înaintea acestei date”, prevede ordonanța amintită.
Comercianții cu amănuntul trebuie să-și pregătească în avans stocul de produse pentru soldare. Concret, stocul trebuie constituit în magazine (în spațiile de vânzare și în depozitele aferente) și, dacă este cazul, în unul sau mai multe depozite ale comerciantului cu cel puțin 15 zile înainte de data la care încep soldările. Stocul nu se poate reînnoi nici după constituire, nici în cursul vânzărilor accelerate, iar soldarea se face doar în magazinele în care produsele erau comercializate în mod obișnuit.
„Documentele legale justificative care atestă că stocul de produse propus pentru soldare a fost constituit cu cel puțin 15 zile înainte de data de debut a vânzării de soldare și achitat cu cel puțin 30 de zile înainte de această dată vor fi păstrate pentru a putea fi prezentate, ori de câte ori este nevoie, organelor de control abilitate. Dovada achitării contravalorii produselor supuse vânzării de soldare rezultă din examinarea actelor contabile”, este subliniat în OG nr. 99/2000.
Foarte important de reținut este că firmele sunt obligate să anunțe perioada de soldare, la primăria în a cărei rază teritorială își au magazinele, cu cel puțin 15 zile înainte de a începe vânzările accelerate de produse. „Orice anunț sau altă formă de publicitate privind soldarea trebuie să specifice obligatoriu data de debut a vânzării de soldare și durata acesteia, precum și sortimentul de mărfuri supus soldării în cazul în care operațiunea de soldare nu se referă la totalitatea produselor din structura de vânzare”, dispune actul normativ.
În orice caz, dacă este vorba de vânzări făcute în magazinele sau depozitele de fabrică, acolo unde produsele sunt vândute direct de producători către consumatori, notificările nu sunt necesare pentru vânzările cu preț redus. În aceste situații, excepție făcând alimentele, „producătorii pot practica vânzări cu preț redus pentru acea parte din producția lor care îndeplinește următoarele condiții asupra cărora consumatorii au fost informați”:
- produsele n-au fost vândute anterior din cauza defectelor de fabricație;
- produsele sunt retururi din rețeaua comercială;
- produsele sunt din stocul sezonului anterior și au rămas nevândute.
„Orice producător care vinde cu preț redus o parte a producției sale (...) este obligat să pună la dispoziție organelor de control abilitate toate documentele legale care justifică originea și data de fabricație a produselor care fac obiectul acestor vânzări”, mai scrie în OG nr. 99/2000.
Important! Comercianții care fac soldări în perioadele 16 aprilie - 31 iulie și 1 noiembrie - 14 ianuarie ale anului riscă să fie sancționați cu amenzi cuprinse între 2.000 și 10.000 de lei. Iar dacă într-un interval de 12 luni comercianții repetă fapta, aceștia riscă să li se suspende activitatea comercială, de către primărie, pentru până la 30 de zile.
Comentarii articol (0)