Articol scris de Franzel Ann D. Francisco, Senior Associate, CPA, ECOVIS Fuller International, Dubai, United Arab Emirates (UAE)
Legea privind introducerea TVA vizează generarea de venituri suplimentare pentru a permite statului să ofere în continuare servicii publice de înaltă calitate. De asemenea, aceasta va ajuta statul să își atingă viziunea de reducere a dependenței de petrol și de alte hidrocarburi ca sursă de venit. Se estimează că EAU va obține venituri suplimentare de peste 3,2 miliarde de dolari (12 miliarde de dirhami) în primul an de după punerea în aplicare a noii legi.
Proiectul cadru referitor la taxa pe valoarea adăugată stabileste că TVA-ul pentru furnizarea de bunuri sau servicii va fi perceput la o cotă standard de 5%, cu excepția cazului în care mărfurile sunt scutite de TVA sau este aplicabilă cota zero. Produsele alimentare de bază, medicamentele esențiale și exporturile de bunuri și servicii la nivel internațional sunt preconizate a fi livrate pe baza scutirii de TVA. Este de așteptat ca serviciile financiare și achiziționarea de proprietăți rezidențiale să fie, de asemenea, scutite de taxă.
Flexibilitatea de a decide dacă sectoarele educațional și medical, închirierea de proprietăți rezidențiale și transportul local pot fi scutite de TVA sau se aplică cota zero a fost lăsată la dispoziția statelor membre. Distincția este importantă, deoarece un furnizor de bunuri sau servicii cu cotă zero are dreptul la un credit pentru TVA-ul suportat pentru costurile unei asemenea entități economice, în timp ce furnizorii de bunuri sau servicii scutite de TVA nu pot solicita credite din TVA-ul suportat pentru costurile lor. Acest lucru va duce la costuri mai mari pentru furnizorii scutiți de TVA. EAU intenționează să pună în aplicare această lege de la 1 ianuarie 2018, în timp ce alte țări din cadrul Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) pot face acest lucru simultan sau cel târziu până la 1 ianuarie 2019.
Deși au existat incertitudini în ceea ce privește data de implementare, deoarece EAU nu a publicat încă legislația privind TVA-ul și detaliile exacte ale regimului TVA, iar legislație națională nu este încă disponibilă, companiile nu au niciun motiv să nu demareze etapele necesare de implementare a TVA și de conformare integrală cu acesta. Firmele vor trebui să se adapteze acestor schimbări prin identificarea impactului exercitat de noua taxa asupra afacerii lor. Echipa locală de experți ECOVIS recomandă ca printre principalele lucruri ce trebuie luate în considerare să se includă și elaborarea unei strategii de implementare a TVA, instruirea personalului înainte de introducerea taxei, evaluarea necesității de a înlocui sau actualiza sistemele IT și evaluarea impactului exercitat de TVA asupra contractelor actuale și viitoare. Mai mult, companiile vor trebui să planifice strategic, cu atenție, modalitatile de stabilire a prețurilor și efectul TVA asupra cererii de produse și servicii, pentru a se menține la un nivel competitiv.
Recomandare
Noul TVA va avea, probabil, un impact și asupra relațiilor contractuale pe termen lung, întrucât se va aplica atât în cazul contractelor deja încheiate și valabile după anul 2017, cât și al contractelor nou încheiate, intrate în vigoare în cursul anului 2017. Recomandarea este de a reanaliza fiecare contract, pentru a vedea dacă este posibilă sau necesară încheierea unui act adițional, care să stipuleze că orice viitoare taxe aplicabile vânzărilor și TVA pot fi aplicate suplimentar prețurilor menționate de contractul deja existent. Dacă nu este posibil acest lucru, furnizorul va fi obligat sa suporte TVA-ul din pretul existent.