Bunurile imobile pe care Fiscul le sechestrează în cadrul procedurii de executare silită, adică terenurile și casele, pot fi scoase la vânzare în cadrul unor licitații publice, potrivit Codului de procedură fiscală. Pentru a încuraja pe cât posibil vânzarea lor, autoritățile permit chiar și plata în rate.
Totuși, începând cu data de 3 septembrie 2017, plata în rate a devenit posibilă și pentru bunurile mobile, cum ar fi mașinile sau motocicletele, după cum reiese din Ordonanța Guvernului nr. 30/2017, ce a modificat Codul de procedură fiscală. La fel ca până acum, avansul minim pentru achiziția în rate este de cel puțin 50% din prețul de adjudecare.
„În cazul vânzării la licitație a bunurilor, cumpărătorii pot solicita plata prețului în rate, cu un avans de minimum 50% din prețul de adjudecare a bunului și cu plata unei dobânzi sau majorări de întârziere, după caz, stabilite conform prezentului cod. Organul de executare silită stabilește printr-un proces-verbal condițiile și termenele de plată a diferenței de preț”, scrie în noul act normativ.
Cu toate acestea, nu orice bun poate fi achiziționat în rate, pentru că a apărut o limită minimă pentru aplicarea facilității. Mai exact, plata în rate este posibilă numai dacă diferența de preț a bunului în cauză este de cel puțin 5.000 de lei, însă numai în cazul creanțelor administrate de organul fiscal central. Cu alte cuvinte, numai bunurile mobile și imobile adjudecate cu cel puțin 10.000 de lei vor putea fi luate în rate. De exemplu, o mașină adjudecată cu 11.000 de lei (aproximativ 2.400 de euro) va putea fi luată în rate (5.500 de lei ca avans minim și restul de 5.500 de lei achitați în rate).
Referitor la plata diferenței de preț în rate, acest lucru se poate face în maximum 12 luni pentru bunurile mobile și în maximum 24 de luni pentru cele imobile. În trecut, pentru case și terenuri termenul maxim era pe jumătate: 12 luni.
Autoritățile vor să extindă posibilitatea plății în rate a bunurilor sechestrate pentru a crește șansele ca acestea să fie vândute și să-și recupereze astfel mai ușor banii datorați de contribuabili.
„Se propune modificarea articolului 253 din Codul de procedură fiscală (cel referitor la plata în rate - n. red.), motivat de faptul că se are în vedere creșterea numărului de participanți la licitație, oferindu-se acestora posibilitatea plății în rate atât în cazul adjudecării bunurilor imobile, cât și a celor mobile, precum și posibilitatea de a achita prețul bunurilor, într-un interval de timp mai mare decat cel legiferat în prezent, măsuri care vizează îmbunătățirea modalităților de colectare a creanțelor bugetare”, era explicat în nota de fundamentare ce a însoțit OG nr. 30/2017 în forma sa de proiect.
Codul de procedură fiscală stabilește că vânzarea la licitație (inclusiv electronic de-acum) este doar una dintre modalitățile prin care Fiscul poate să valorifice bunurile sechestrate în procedurile de executare silită. Celelalte sunt înțelegerea părților, vânzarea în regim de consignație a bunurilor mobile, vânzarea directă și alte modalități permise de lege (inclusiv valorificarea prin case de licitații, agenții imobiliare sau societăți de brokeraj).
Comentarii articol (0)