Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriPoate ați auzit, poate nu, dar Lia Olguța Vasilescu, ministrul muncii și justiției sociale, a declarat zilele trecute că nimeni nu contribuie pentru indemnizația ce se acordă în concediul pentru creșterea copilului. Banii ăștia sunt, mai mult sau mai puțin, o pomană de la autoritățile și așa mult prea darnice cu românii. Ei bine, uite că lucrurile nu stau chiar așa. O fi statul darnic câteodată cu unii sau cu alții, dar nici salariații din țara asta nu primesc concediul de creștere pe ochii frumoși ai copiilor lor nou-născuți.
Articolul continuă mai jos
„Nimeni din România nu contribuie vreodată pentru indemnizația de creștere a copilului. Este o formă a statului de a ajuta familiile ca să-și crească acești copii în perioada în care [părinții] nu lucrează. Deci, nu avem ce să vorbim aici de principiul contributivității, iar plafonul este [cel] maxim din Uniunea Europeană. Puteam să-l facem și mai jos. Puteam să facem ca în țări foarte dezvoltate din Uniunea Europeană - să nu mai dăm deloc. Sau să dăm 100 de euro. Dar n-am făcut-o”, a declarat marți Olguța Vasilescu, citată de Agerpres.
Ministrul muncii are dreptate doar parțial când spune că nimeni nu contribuie la indemnizația aferentă concediului de creștere. Într-adevăr, nu există o contribuție directă de care să fie condiționată acordarea concediului de creștere, la fel ca în alte cazuri, dar există o condiție esențială de îndeplinit.
Condiția respectivă este ca salariatul să obțină, timp de cel puțin 12 luni, în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului, venituri din salarii. Așa prevede Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010, cadrul legal al concediului și indemnizației de creștere.
Așadar, un salariat trebuie să câștige bani legal pentru o anumită perioadă, altfel nu primește nicio indemnizație de creștere. Concediul și indemnizația nu se acordă oricui și oricând.
Așa cum probabil știți deja, pentru veniturile din salarii Codul fiscal prevede că românii datorează impozit pe venit. Impozit care e reținut și plătit la bugetul de stat de către angajator.
Acum, să vedem dacă ghiciți de unde se plătesc oare indemnizațiile de creștere pentru părinți? Da, ați nimerit-o! Din același buget de stat. Așa scrie în OUG nr. 111/2010.
Deci, cu siguranță nu vorbim de o contribuție directă a salariaților la indemnizația de creștere, dar e indubitabil faptul că vorbim de o contribuție indirectă a salariaților la indemnizația de creștere. Toți salariații plătesc indirect -- printre altele, e adevărat -- pentru indemnizațiile de creștere. Și nici măcar nu se bucură de indemnizație chiar toți salariații care contribuie indirect (mai mult sau mai puțin).
Citește mai mult despre editorial
Comentarii articol (15)