Eliminarea impozitului pe dividende, actualmente în cotă de 5%, sau o nouă reducere a cotei standard de TVA, de la 19 la 18%, sunt câteva dintre măsurile incluse în programul de guvernare și programate să se aplice de la 1 ianuarie 2018.
Totuși, respectarea termenului este puțin probabilă, cel puțin în cazul eliminării impozitului pe dividende, potrivit declarațiilor recente ale lui Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului.
De aceeași părere este și Dan Bădin, partener coordonator servicii fiscale și juridice la Deloitte România, cel care a declarat marți, în cadrul unei conferințe, că nu crede că cele două măsuri amintite au mari șanse de implementare în viitorul apropiat, iar anul 2018 ar trebui să fie unul în care companiile să nu aibă parte de o fiscalitate majorată.
Astfel, în contextul presiunilor pe bugetul statului, Dan Bădin vede "șanse mici pentru eliminarea impozitului pe dividende și reducerea TVA de la începutul anului următor. Nu s-a mai pus în discuție și suntem deja în octombrie".
"Sperăm ca anul viitor să fie mai stabil și liniștit din punct de vedere fiscal, cu mai puține modificări", a concluzionat specialistul Deloitte.
Măsura eliminării impozitului pe dividende din 2018 a fost contestată cu câteva luni în urmă și de Alex Milcev, partener EY România și liderul departamentului de asistență fiscală și juridică. În opinia acestuia, măsura este de neînțeles, în contextul în care nu a fost cerută de nimeni.
Eliminarea impozitului pe dividende și reducerea cu încă un punct procentual a cotei de TVA, de la 19 la 18%, sunt măsuri incluse în programul de guvernare al PSD. De altfel, măsura scutirii de impozit a dividendelor, începând din 2018, a fost inclusă, în primă fază, într-un proiect de act normativ pentru modificarea Codului fiscal. Totuși, prevederea nu s-a mai regăsit în forma finală a OG nr. 25/2017, în vigoare de la începutul lunii septembrie 2017.