Persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, adică acei antreprenori organizați, printre altele, ca PFA, întreprinderi individuale (II) sau familiale (IF), au de îndeplinit o serie de obligații în decembrie 2017.
Concret, acești contribuabili sunt obligați să achite atât impozit pe veniturile obținute, cât și contribuții de asigurări sociale (CAS) și contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS).
Ca regulă, plățile se efectuează trimestrial, în patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, ceea ce înseamnă că cele din urmă astfel de plăţi din 2017, aferente celui de-al patrulea trimestru din an, trebuie efectuate în decembrie. Şi cum ultima lună din an este diferită de celelalte, pentru faptul că ziua de 25 coincide cu prima zi de Crăciun, obligaţiile fiscale trebuie transmise Fiscului mai devreme decât de obicei, mai precis până azi, inclusiv.
Astfel, conform calendarului fiscal stabilit de ANAF, astăzi e termenul-limită pentru plata celor două contribuţii obligatorii, menţionate anterior, dar şi pentru cele opţionale, cazul contribuției la bugetul asigurărilor pentru șomaj, contribuției pentru asigurarea în caz de accidente de muncă și boli profesionale sau a celei pentru concedii și indemnizații (FNUASS).
Până diseară, PFA trebuie să achite:
- Plata anticipată a impozitului pe venit aferentă trimestrului IV din 2017. Aceasta trebuie efectuată de persoanele fizice organizate ca întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane fizice autorizate, care realizează venituri din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor (cu excepţia veniturilor din arendare), activităţi agricole impuse în sistem real, precum şi din silvicultură şi piscicultură.
PFA plătește un impozit de 16% din venitul net determinat în sistem real, în cazul PFA care stabilesc venitul net anual utilizându-se datele din contabilitatea în partidă simplă sau un impozit de 16% din norma de venit, în cazul PFA impuse pe bază de normă de venit.
Codul fiscal stabileşte că venitul net anual din activităţi independente se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizării de venituri.
Notă: Din ianuarie 2018, cota de impozitare a venitului net (sau norma de venit) va scădea la 10%, de la 16%.
- Plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) aferentă trimestrului IV. Trebuie efectuată de către: întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale, membrii întreprinderii familiale, persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfășoare activități economice, persoanele care realizează venituri din profesii libere, persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidența contabilă în partidă simplă, persoanele care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor, persoanele care realizează venituri din silvicultură și piscicultură și persoanele care realizează venituri din activități agricole pentru care nu au fost stabilite norme și se impun în sistem real.
Persoanele fizice autorizate datorează o contribuție la sănătate de 5,5%, însă baza de calcul diferă în funcție de modul de impunere a PFA: în sistem real sau pe baza normei de venit.
Astfel, pentru impunerea în sistem real, baza de calcul este reprezentată de venitul net anual realizat exclusiv cheltuielile reprezentând contribuții sociale (diferența dintre totalul veniturilor încasate și cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuții sociale).
De cealaltă parte, în cazul impozitării la normă de venit, baza de calcul este valoarea anuală a normei de venit, raportată la cele 12 luni ale anului, ce nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe țară (până la final de 2017, acesta este de 1.450 de lei), dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuția.
Plata contribuțiilor la sănătate se efectuează anticipat, în cursul anului, cu regularizarea sumelor datorate anual. Astfel, în baza declarației de venit estimat (Formular 220) sau a declarației de venit realizat (Formular 200), organul fiscal emite decizia de impunere pentru plăți anticipate în care stabilește contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată anticipat și termenele de plată.
Plată se efectuează trimestrial, în patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru (excepție va face luna decembrie, când termenul-limită este stabilit cu câteva zile mai devreme).
După încheierea anului fiscal, în baza declarației privind venitul realizat depusă de contribuabili (Formular 200), organul fiscal stabilește obligațiile anuale de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate prin decizia de impunere anuală regularizând sumele datorate cu titlu de plăți anticipate.
Important! Baza lunară de calcul a CASS, în cazul PFA, este limitată până la finalul anului la cinci salarii medii pe economie, adică la valoarea de 15.655 lei/lună, în condiţiile în care salariul mediu pe economie are acum valoarea de 3.131 de lei.
- Plata contribuţiei de asigurări sociale (CAS) aferentă trimestrului IV din 2017. CAS pe care PFA o datorează la sistemul de pensii este, până la final de an, de 10,5% sau de 26,3% (valoare care conține și contribuția angajatorului, de 15,8%), conform opţiunii, şi se aplică asupra venitului net obţinut, chiar dacă respectivul contribuabil este concomitent salariat (obţine venituri din salarii sau asimilate salariilor).
Totuși, acest venit nu poate fi mai mic de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, dar nici mai mare de echivalentul a de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Cum câștigul salarial mediu brut este fixat pentru 2017 la 3.131 de lei, rezultă că baza de calcul pentru CAS nu poate fi mai mică de 1.095,85 lei/lună, dar nici mai mare de 15.655 lei/lună.
Aşa cum am precizat deja, o persoană ce desfăşoară activităţi independente poate opta între aplicarea cotei individuale de 10,5% sau a cotei integrale de 26,3%, opțiune care odată exercitată nu poate fi anulată în cursul anului respectiv, ci doar din anul următor.
Astfel, dacă aplicăm cota CAS integrală (de 26,3%) asupra valorii de 3.131 lei, rezultă că o PFA datorează pentru pensie cel puţin 288,20 lei/lună (35% x 3.131 lei x 26,3%), adică 3.458 de lei într-un an și 864,5 lei/trimestru.
În schimb, dacă alege contribuţia de 10,5%, o PFA trebuie să scoată din buzunare suma minimă lunară de 115,06 lei (35% x 3.131 lei x 10,5%), ceea ce înseamnă 1.380 lei pe an și 345 lei/trimestru.
Totuși, este important să precizăm că această cotă, de 10,5%, nu asigură un stagiu complet de cotizare pentru pensie, ci doar o parte din acesta. În cazul în care PFA-urile doresc să beneficieze de o pensie întreagă, atunci pot opta să achite cota de 26,3%, care conține și contribuția angajatorului, de 15,8%.
Există şi câteva categorii de PFA scutite de la plata CAS. Concret, este vorba despre:
- contribuabilii al căror venit net anual, respectiv valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat;
- pensionarii și persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, cazul avocaţilor.
Din 2018, PFA vor plăti CAS și CASS raportate la salariul minim
Din 2018, PFA și ceilalți contribuabili ce obțin venituri din activități independente vor plăti CAS și CASS raportate la salariul minim, ce va fi de 1.900 de lei, cu mențiunea că pentru CAS se va putea alege și un plafon superior.
În ceea ce privește cotele de contribuție, acestea vor fi de 25% la CAS, care va asigura un stagiu complet de cotizare, urmând a fi eliminată opțiunea de a alege între 10,5% si 26,3% asa cum a fost in 2017, respectiv de 10% la CASS, față de 5,5%, așa cum încă este acum.
Desigur, contribuțiile vor fi datorate doar de persoanele fizice care realizează venituri lunare din activităţi independente peste nivelul salariului minim brut pe ţară și vor avea următoarele valori:
- În cazul CAS, contribuția lunară va fi de cel puțin 475 de lei, adică 25% din 1.900 de lei, dacă se alege raportarea la salariul minim, și nu la un venit mai mare. 475 de lei pe lună înseamnă 1.425 de lei pe trimestru și 5.700 de lei într-un an.
- În cazul CASS, contribuția lunară va fi în cuantum de 190 de lei, adică 10% din 1.900 de lei, ceea ce înseamnă 570 de lei la trimestru și 2.280 de lei în an.
În ceea ce le pe privește pe persoanele fizice ce nu vor realiza venituri la nivelul salariului minim, acestea nu vor avea obligaţia să plătească CAS și CASS, însă vor putea opta pentru plata contribuţiei, în aceleaşi condiţii prevăzute pentru cei care au obligaţia plăţii contribuţiei. Desigur, acestea vor trebui să achite impozitul pe venitul net obținut, însă și acesta va fi redus la 10%, de la 16%, așa cum am explicat și anterior.
Notă: Mai multe detalii despre contribuțiile sociale obligatorii din 2018 găsiți aici și aici.
Contribuţiile opţionale pentru o PFA
Pe lângă cele două contribuţii obligatorii, detaliate anterior, există şi unele opţionale, precum contribuţia la bugetul asigurărilor pentru șomaj, cea pentru asigurarea în caz de accidente de muncă și boli profesionale, precum și cea pentru concedii și indemnizații (FNUASS).
Astfel, deși asigurarea pentru șomaj nu este obligatorie pentru o persoană fizică autorizată, totuși ea poate alege să o plătească, în cazul în care dorește să beneficieze de ajutor de șomaj, atunci când, de exemplu, nu va mai avea activitate. Contribuția lunară la șomaj este de 0,5% din venitul asigurat.
Conform prevederilor legale, se poate asigura în sistemul asigurărilor pentru șomaj orice persoană care realizează venituri din activități desfășurate potrivit legii și care nu este deja asigurată.
Pentru a plăti contribuția la șomaj, persoanele fizice pot încheia contract de asigurare pentru șomaj cu agenția pentru ocuparea forței de muncă în a cărei rază teritorială își au domiciliul, dacă au cel puțin vârstă de 18 ani și sunt asigurate în sistemul public de pensii și în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
În ceea ce priveşte contribuţia pentru accidente de muncă şi boli profesionale, aceasta este diferenţiată în funcţie de clasa de risc şi este cuprinsă între 0,15% şi 0,85%.
Nici contribuția pentru concedii și indemnizații (FNUASS) nu este obligatorie, însă PFA poate alege să o plătească dacă dorește să beneficieze de indemnizații pentru concediile medicale.
Conform OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, contribuția pentru concedii și indemnizații este de 0,85% din veniturile supuse impozitului pe venit. Pentru a beneficia de concedii și indemnizații, persoanele autorizate să desfășoare activități independente sunt obligate să depună declarația de asigurare pentru concedii și indemnizații la casa de asigurări de sănătate la care sunt luate în evidență ca plătitori de contribuție de asigurări sociale de sănătate.
Potrivit Legii nr. 4/2014, soția/soțul titularului unei PFA, în cazul în care contribuie la desfășurarea activității, se poate asigura, facultativ, în sistemul public de pensii pe baza de contract de asigurare socială, precum și în sistemul asigurărilor de sănătate și în cel al asigurărilor pentru șomaj.
Declaraţii ce trebuie depuse până diseară
Pe lângă obligaţiile fiscale deja amintite, există o serie de declaraţii pe care anumiţi contribuabili înregistraţi ca PFA trebuie să le transmită Fiscului până cel mai târziu azi. Concret, este vorba despre:
- Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, Formularul 112. Aceasta se depune numai de persoanele fizice care au calitatea de angajatori, deci cele care au angajați. De altfel, formularul 112 se completează cu programului de asistenţă ANAF și se transmite prin portalul e-guvernare.ro.
- Decontul de taxă pe valoarea adăugată, Formularul 300, format electronic. Se depune lunar, trimestrial, semestrial sau anual numai de PFA care sunt înregistrate ca plătitoare de TVA. Formularul se completează electronic cu ajutorul programului ANAF.
- Declarația recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare de bunuri pentru luna trecută, Formularul 390 VIES. Se depune lunar de contribuabilii înregistrați în scopuri de TVA.
3 ianuarie 2018, termen pentru formularul 394
"Declaraţia informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național aferente perioadei de raportare precedente" - formularul 394, aferentă lunii noiembrie, va trebui depusă la organele fiscale competente până cel târziu pe 3 ianuarie 2018, în condițiile în care data obișnuită de raportare, respectiv ziua de 30 a lunii, va pica într-o sâmbătă, și va fi urmată de alte trei zile nelucrătoare (31 decembrie – duminică, 1 și 2 ianuarie 2018 – zile libere legale).
În noul format al formularului 394 trebuie cuprinse toate operaţiunile de livrări sau achiziţii de bunuri efectuate către, dar şi de la contribuabili, fie ei plătitori sau neplătitori de TVA (persoane fizice şi persoane juridice). Documentul trebuie transmis chiar dacă în luna noiembrie nu au fost realizate operaţiuni de natura celor care fac obiectul declaraţiei. Obligaţia transmiterii formularului revine:
- persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, conform art. 316 din Codul fiscal, obligate la plata taxei conform art. 307 alin. (1), (2), (6) și (7) din Codul fiscal, pentru operațiuni impozabile în România conform art. 268 alin.(1) din Codul fiscal;
- persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, conform art. 316 din Codul fiscal, care realizează în România, de la persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, achiziții de bunuri sau servicii taxabile.