Legea nr. 170/2016 este care a introdus în legislație, începând cu 1 ianuarie 2017, impozitul specific unor activități, cel care se aplică, în principiu, afacerilor din HoReCa (hoteluri, restaurante, catering).
Concret, vizate de aplicarea sistemului sunt firmele care au înscrisă, ca activitate principală sau secundară desfășurată efectiv, una dintre activitățile din domeniul alimentației și cel al turismului. Mai precis, este vorba despre companiile care desfășoară activități corespunzătoare următoarelor coduri CAEN:
- 5510: hoteluri și alte facilități de cazare similare;
- 5520: facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată;
- 5530: parcuri pentru rulote, campinguri și tabere;
- 5590: alte servicii de cazare;
- 5610: restaurante;
- 5621: activități de alimentație (catering) pentru evenimente;
- 5629: alte servicii de alimentație n.c.a.;
- 5630: baruri și alte activități de servire a băuturilor.
Impozitul specific se calculează conform unor formule specifice (disponibile aici), în funcție de domeniul de activitate, și nu poate fi aplicat de firmele aflate în lichidare.
În cazul în care o firmă desfășoară concomitent și activități ce ies din sfera impozitului specific, aceasta este obligată să aplice un regim mixt de impozitare (impozit specific + impozit pe profit).
25 ianuarie, termen pentru plata celei de-a doua tranșe din 2017
Conform prevederilor în vigoare de la 1 ianuarie 2017, declararea şi plata impozitului specific trebuie efectuate semestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare semestrului pentru care se datorează impozitul, suma de plată reprezentând astfel o jumătate din impozitul specific anual.
Așadar, 25 iulie 2017 a fost termenul pentru plata impozitului aferent primului semestru din anul trecut, în timp ce cea de-a doua tranșă, aferentă perioadei iulie-decembrie 2017, trebuie rezolvată până la 25 ianuarie 2018.
Declararea semestrială a forfetarului se face prin intermediul formularului 100 („Declarația privind obligațiile de plată la bugetul de stat”), document ce se poate transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță, prin intermediul portalului www.e-guvernare.ro, prin utilizarea unui certificat digital calificat sau se poate depune la organul fiscal competent, în format PDF, cu fișier XML atașat, pe suport CD, însoțit de formatul hârtie, completându-se cu ajutorul programului de asistență.
Programul de asistență este pus la dispoziția contribuabililor gratuit și poate fi descărcat de pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
Contribuabilii care încetează să existe în cursul anului declară și plătesc impozitul specific până la data încheierii perioadei impozabile, potrivit legii (luând în calcul, dacă este cazul, și impozitul specific declarat și plătit în semestrele anterioare). În acest caz, impozitul specific se determină prin recalcularea în mod corespunzător, respectiv prin împărțirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice și înmulțirea cu numărul de zile aferent perioadei fiscale corespunzătoare fiecărui contribuabil (luând în considerare, dacă este cazul, și modificarea impozitului specific în cursul anului).
În ceea ce privește sancțiunile prevăzute pentru nedepunerea de către contribuabil/plătitor la termenele prevăzute de lege a declaraţiei 100, Codul de procedură fiscală stabilește amenzi cuprinse între 1.000 lei și 5.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii și mari.
Alte obligații fiscale scadente azi
Plata impozitului specific este, cu certitudine, cea mai importantă obligație din acest început de 2018 pentru restaurante, cafenele, baruri sau hoteluri. Totuși, există și alte declarații fiscale ce au scadența pe 25 ianuarie, așa cum este cazul formularului 112 ("Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate").
Concret, documentul se depune pentru luna precedentă de către firmele vizate de forfetar ce au calitatea de angajatori, precum și entitățile asimilate angajatorului.
Tot până la 25 ianuarie pot fi transmise la ANAF următoarele:
- Decontul special de taxă pe valoarea adăugată pentru luna precedentă, Formularul 301. Se completează de persoanele menționate în instrucțiunile de completare a formularului, pentru fiecare secțiune şi se întocmeşte în două exemplare, semnate şi ştampilate. Formularul se completează cu ajutorul programului de asistenţă pus la dispoziţie de MFP.
- Declarația privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adăugată, Formularul 307. Se depune de persoanele impozabile prevăzute la art. 280 alin. (6), art. 270 alin. (7), art.310 alin. (7), art.316 alin. (11) lit. a) - e) și g) din noul Cod fiscal. Declaraţia se depune la organul fiscal în a cărui evidenţă persoana impozabilă este înregistrată ca plătitor de impozite şi taxe, direct sau prin împuternicit, la registratură sau la poştă, prin scrisoare recomandată.
- Declarația recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare de bunuri pentru luna trecută, Formularul 390 VIES. Se depune lunar de contribuabilii înregistrați în scopuri de TVA.
Formularul 394 se depune până pe 30 ianuarie
Declaraţia informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național aferente perioadei de raportare precedente - formularul 394, aferentă lunii decembrie 2017, trebuie depusă la organele fiscale competente până cel târziu pe 30 ianuarie 2018.
În noul format al formularului 394 trebuie cuprinse toate operaţiunile de livrări sau achiziţii de bunuri efectuate către, dar şi de la contribuabili, fie ei plătitori sau neplătitori de TVA (persoane fizice şi persoane juridice). Documentul trebuie transmis chiar dacă în luna trecută nu au fost realizate operaţiuni de natura celor care fac obiectul declaraţiei. Obligaţia transmiterii formularului revine:
- persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, conform art. 316 din Codul fiscal, obligate la plata taxei conform art. 307 alin. (1), (2), (6) și (7) din Codul fiscal, pentru operațiuni impozabile în România conform art. 268 alin.(1) din Codul fiscal;
- persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, conform art. 316 din Codul fiscal, care realizează în România, de la persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, achiziții de bunuri sau servicii taxabile.
Comentarii articol (0)