Potrivit Codului de procedură fiscală, persoanele fizice sau juridice care înregistrează datorii la plata obligațiilor fiscale se vor regăsi pe lista datornicilor, care este o listă publicată de către ANAF pe site-ul propriu, la un interval de trei luni. Lista datornicilor aferentă unui trimestru se publică până la sfârșitul lunii următoare încheierii trimestrului, de exemplu, pentru perioada ianuarie-martie, publicarea listei se va face până la sfârșitul lunii aprilie.
În această listă publicată de către Fisc, contribuabilii sunt împărțiți în mai multe categorii, și anume contribuabili mari, contribuabili mijlocii, alți contribuabili, inclusiv persoanele fizice care obțin venituri din activităţi economice independente sau care exercită profesii libere și persoane fizice, altele decât cele menționate anterior.
În funcție de categoria din care fac parte, pentru includerea contribuabililor cu datorii la stat în lista publicată de către ANAF, se folosesc următoarele plafoane:
- în cazul unui contribuabil mare - 500.000 de lei;
- în cazul unui contribuabil mijlociu - 250.000 de lei;
- în cazul altor contribuabili, inclusiv persoane fizice care desfășoară activități independente - 100.000 de lei;
- în cazul altor persoane fizice - 15.000 de lei.
Aceste plafoane au fost stabilite la începutul anului trecut, prin Ordinul ANAF nr. 590/2017. Inițial, plafoanele stabilite de Fisc erau extrem de mici, și anume de 500 de lei, față de 100.000 de lei, cât este în prezent, pentru persoanele fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere și de 100 de lei, față de 15.000 de lei, cât este în prezent, pentru celelalte persoane fizice.
În cazul în care contribuabilul își achită datoria, autoritățile fiscale vor modifica, în termen de 15 zile de la stingerea datoriei, datele acestuia din lista datornicilor. Înainte de publicarea în listă a situației datoriilor privind obligațiile fiscale a unui contribuabil, autoritățile trebuie să-l notifice pe acesta cu privire la obligațiile restante.
Sunt considerate datorii la stat obligațiile fiscale pentru care s-a împlinit scadenţa sau termenul de plată și diferenţele de obligaţii fiscale principale şi accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată stabilit în funcţie de data comunicării deciziei. Pe de altă parte, nu sunt considerate obligaţii fiscale restante obligațiile fiscale pentru care s-au acordat şi sunt în derulare înlesniri la plată, dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată, obligaţiile fiscale stabilite în acte administrativ-fiscale a căror executare este suspendată și obligaţiile fiscale cu termene de plată viitoare stabilite în planul de reorganizare judiciară.
Comentarii articol (1)