Azi este termenul-limită pentru depunerea mai multor declarații fiscale, printre care și formularul 220 „Declaraţie privind venitul estimat/norma de venit“, prin care contribuabilii îşi estimează veniturile şi cheltuielile pentru anul 2018.
Din start, e important de reținut că depunerea declarației 220 nu este condiționată de transmiterea formularului 600, care urmează să dispară din legislație, potrivit declarațiilor noului ministru al finanțelor. Totodată, în contextul ultimelor modificări aduse legislației fiscale în domeniul impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice, Fiscul a modificat formularul 220 și instrucțiunile sale de completare, prin intermediul Ordinului ANAF nr. 3.780/2017.
Potrivit normelor în vigoare, formularul se depune de către persoanele fizice care realizează, în mod individual sau într-o formă de asociere, venituri în bani și/sau în natură din România, supuse impozitului pe venit, provenind din activități independente, chirii, cu excepția veniturilor din arendă, activități agricole impuse în sistem real, silvicultură și piscicultură, și se utilizează pentru:
- declararea veniturilor și cheltuielilor estimate a se realiza în anul de impunere;
- exercitarea opțiunii privind modificarea modului de determinare a venitului net;
- recalcularea plăților anticipate cu titlu de impozit/impozitului anual datorat, potrivit legii.
Concret, formularul 220 se depune, după cum urmează:
A. Pentru schimbarea, prin opțiune, în condițiile legii, a sistemului de impunere pentru persoanele fizice (de la impunere în sistem real la normă de venit sau invers) de către:
- contribuabilii care obțin venituri din activități independente, impuși pe bază de norme de venit, și care doresc, prin opțiune, să treacă la impunere în sistem real;
- contribuabilii care obțin venituri din activități independente, impuși în sistem real și care doresc, prin opțiune, să treacă la impunere la normă de venit;
- contribuabilii care obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală și doresc să treacă la impunere în sistem real;
- contribuabilii care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor (sub cinci contracte de închiriere) impuse în sistem forfetar, și doresc să treacă la impunere în sistem real.
B. Contribuabilii persoane fizice pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit și care în anul fiscal anterior (2016) au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro. Aceștia au obligația determinării venitului net anual în sistem real începând cu 2017.
C. Contribuabilii care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una și cinci camere inclusiv.
Practic, solicitarea privind recalcularea plăţilor anticipate cu titlu de impozit se face de către contribuabil sau de către împuternicitul acestuia, pe baza formularului 220, prin bifarea căsuţei „Recalcularea plăţilor anticipate“ şi căsuţei „Cu titlu de impozit“. Suplimentar, formularul trebuie însoţit de documente justificative, din care să rezulte situaţia contribuabilului.
Potrivit Ordinului ANAF nr. 3.780/2017, declarația se completează pe surse și categorii de venit de către contribuabil sau de către împuternicitul/curatorul fiscal al acestuia, înscriind cu majuscule, citeț și corect, toate datele prevăzute de formular.
Documentul se completează în două exemplare și se depune în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poștă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. În plus, declarația poate fi transmisă și online, pe e-guvernare.ro, pentru cei care au certificat digital.