Reintroducerea trecerii opționale de la regimul de impozitare a veniturilor microîntreprinderii la regimul de impozitare a profitului este prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 25/2018, ale cărei prevederi deja se aplică. Documentul conține o serie întreagă de modificări, majoritatea la Codul fiscal, iar cea referitoare la trecerea opțională este valabilă de la 1 aprilie 2018, adică începând cu al doilea trimestru din acest an.
Facilitatea a existat în legislație și înainte de 1 ianuarie 2018, atunci când a fost eliminată, în ciuda criticilor vehemente ale specialiștilor și ale mediului de afaceri. Între timp, la trei luni distanță, facilitatea a apărut din nou, scopul fiind asigurarea stimulării investițiilor și a antreprenoriatului, precum și crearea de noi locuri de muncă.
La fel ca până la 31 decembrie 2017, trecerea opțională la regimul impozitării profitului se face, înainte de orice, în baza existenței unui capital social minim de 45.000 de lei. Însă, în plus, a apărut și o a doua condiție: cea a existenței unui număr de minimum doi salariați.
Totuși, lucrurile nu stau chiar atât de simplu, în condițiile în care nu doar numărul efectiv al angajaților este important, ci și norma de lucru pe care o au aceștia sau inevitabilele fluctuații de personal. Totodată, noua ordonanță de urgență de modificare a Codului fiscal prevede că și alte persoane pot fi asimilate, „pe hârtie”, salariaților.
În continuare poți citi despre:
- cum se îndeplinește condiția existenței a cel puțin doi salariați în funcție de normele de lucru;
- ce persoane sunt luate în calcul ca salariați pentru trecerea opțională la impozit pe profit;
- ce vor face companiile pentru a rămâne la regimul impozitării profitului în cazul fluctuațiilor de personal.
Doi cu normă întreagă, mai mulți cu normă parțială sau alte combinații
Pentru a îndeplini condiția existenței a cel puțin doi salariați, cea mai simplă variantă este ca aceștia să aibă normă întreagă. Cu alte cuvinte, să aibă un program de lucru de opt ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână.
„Prin excepție (...), microîntreprinderile care au subscris un capital social de cel puțin 45.000 lei și au cel puțin 2 salariați pot opta, o singură dată, să aplice prevederile titlului II (impozitul pe profit - n. red.) începând cu trimestrul în care aceste condiții sunt îndeplinite cumulativ, opțiunea fiind definitivă. În cazul în care aceste condiții nu sunt respectate, persoana juridică aplică prevederile prezentului titlu (impozitul pe veniturile micro - n. red.) începând cu anul fiscal următor celui în care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei și/sau numărul salariaților scade sub 2 (...)”, este explicat în ordonanță.
Însă ce se întâmplă dacă cei doi salariați ai companiei au, de fapt, normă parțială? Conform prevederilor OUG nr. 25/2018, contractele cu normă parțială pot fi cumulate pentru a îndeplini condiția existenței a două norme întregi.
Asta înseamnă că angajatorul are nevoie de peste doi salariați pentru a îndeplini condiția numărului minim de persoane. De exemplu, patru salariați cu jumătate de normă (adică program de patru ore pe zi și 20 de ore pe săptămână) sunt de-ajuns pentru a atinge, prin cumul „pe hârtie”, existența celor două norme întregi. Sau un salariat cu normă întreagă plus doi salariați cu jumătate de normă.
Pe deasupra, autoritățile permit firmelor să ia în calcul și alte persoane pe care le plătesc pentru a îndeplini condiția existenței a minimum doi salariați. Concret, este vorba de persoanele care au contracte de administrare sau de mandat. Însă este necesar ca administratorii să aibă o remunerație cel puțin egală cu salariul minim brut în vigoare. În momentul de față, salariul minim brut este de 1.900 de lei.
În altă ordine de idei, principala problemă pe care o vor putea avea companiile pentru a rămâne la impozitul pe profit este reprezentată de fluctuațiile de personal. În aceste cazuri, dacă nu mai sunt destui salariați, angajatorul are la dispoziție 60 de zile pentru a face noi încadrări în muncă, altfel este nevoit să treacă la regimul micro.
„În cazul în care, în perioada în care persoana juridică aplică prevederile titlului II (impozitul pe profit - n. red.), numărul de salariați variază în cursul anului, în sensul scăderii sub 2, condiția trebuie reîndeplinită în termen de 60 de zile, termen care se prelungește și în anul fiscal următor”, dispune ordonanța Guvernului.
Deoarece Codul fiscal a fost modificat, microcompaniile care doresc să treacă la impozit pe profit prin opțiune trebuie să depună declarația 010 sau declarația 700, după cum au explicat recent reprezentanții Fiscului.
Plafonul în funcție de care firmele trebuie să aplice regimul micro sau regimul profitului este stabilit, de la 1 ianuarie 2018, la un milion de euro, în creștere de la 500.000 de euro.
Comentarii articol (0)