Din 2018, persoanele fizice ce obțin venituri din activități independente, fie ca PFA, fie ca titulari ai întreprinderilor individuale/familiale sau ca PFI (profesii liberale), datorează impozit pe venitul obținut de 10%, în timp ce obligația de a plăti contribuțiile la pensii și sănătate revine numai persoanelor ale căror venituri din activități independente, estimate/realizate, depășesc plafonul celor 12 salarii minime brute, adică 22.800 de lei.
Și pentru PFI, CAS și CASS sunt raportate acum la salariul minim pe economie, de 1.900 de lei, după cum urmează:
- CAS de 25%, aplicată asupra unui venit ales de către contribuabil, dar cel puțin egal cu salariul minim brut pe țară (1.900 de lei);
- CASS de 10% la salariul minim pe economie (1.900 lei).
Astfel, persoanele fizice ce desfășoară profesii liberale și estimează în 2018 venituri mai mari de 22.800 de lei trebuie să depună la Fisc, până pe 15 iulie 2018, noua declarație unică pentru persoanele fizice, respectiv formularul 212, urmând să achite, până cel târziu la 15 martie 2019, și contribuțiile sociale.
Astfel, dacă aleg să plătească CAS la nivelul salariului minim, contribuabilii vor achita 475 de lei lunar, echivalentul a 5.700 de lei într-un an. Desigur, obligația plății CAS va reveni și celor care își vor începe activitatea pe parcursul anului 2018 și estimează că vor realiza venituri din profesii libere peste plafon. În cazul acestora, declarația 212 trebuie depusă în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
Potrivit legislației în vigoare, de la plata CAS sunt scutite persoanele care:
- realizează venituri din pensii, pentru care sunt asigurate în sistemul public de pensii sau într-un sistem propriu de asigurări sociale, potrivit legii;
- sunt asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, pentru care există obligaţia asigurării în aceste sisteme potrivit legii (avocaţii, notarii, personalul monahal, personalul militar).
În ceea ce priveșe contribuția la sănătate, aceasta este din 2018 de 10% și se raportează la salariul minim pe economie, de 1.900 de lei, de unde rezultă o contribuție lunară de 190 de lei, echivalentul a 2.280 de lei anual. Cumulat cu contribuția la pensii, rezultă obligații fiscale lunare pentru PFI-urile cu venituri peste plafon de 665 de lei: 475 de lei la pensii și 190 de lei la sănătate.
Conform prevederilor legale, CASS este datorată de contribuabilii ce realizează venituri anuale cumulate cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară din una sau mai multe surse de venituri dintre următoarele categorii:
- venituri nete din activități independente;
- venituri din asocierea cu o persoana juridică;
- venituri nete din cedarea folosinței bunurilor;
- venituri din investiții;
- venituri nete din activități agricole, silvicultură și piscicultură:
- venituri brute din alte surse.
Astfel, dacă în anul 2018 vor fi obținute venituri cumulate mai mari de 22.800 de lei din una sau mai multe dintre activitățile de mai sus, va exista obligația plății CASS, până la 15 martie 2019, pe lângă impozit pe venit și, eventual, CAS, în funcție de tipul veniturilor obținute.
În ceea ce le privește pe PFI-urile care estimează pentru 2018 venituri din activități independente sub plafonul de 22.800 de lei, acestea nu au obligaţia depunerii formularului 212, însă pot opta pentru plata contribuţiei, în aceleaşi condiţii prevăzute pentru cei care au obligaţia plăţii contribuţiei. Odată exprimată opțiunea, ea devine obligatorie pentru întregul an fiscal.
Mai mult, persoanele care vor estima anul acesta venituri sub plafonul legal, dar totuși le vor realiza până la 31 decembrie 2018, vor avea obligația să depună declarația unică până cel tarziu 15 martie 2019, tot până atunci având și obligația de a plăti contribuțiile aferente.
Nu în ultimul rând, PFI-urile și ceilalți contribuabili cu venituri independente sunt încurajați să achite anticipat taxele pentru veniturile estimate în 2018, beneficiind de următoarele reduceri:
- 10%, dacă declarația unică se depune online până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018;
- 5%, dacă declarația unică se depune online până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 martie 2019;
- 5%, dacă declarația unică se depune în format tipărit până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018.
Astfel, reducerea de 5% sau 10% se va aplica atât la suma datorată ca impozit pe venit, cât și la sumele datorate pentru contribuții.
Notă: O sinteză completă a termenelor de depunere și de plată pentru noul formular 212, inclusiv cele tranzitorii, găsiți aici. Totodată, de aici aflați cum se înregistrează o PFI la Fisc, în condițiile în care, pentru autorizarea unei profesii libere, nu este nevoie și de înmatricularea la registrul comerțului.
Comentarii articol (1)