Un comunicat recent al Inspectoratului General al Poliției Române anunță începerea înscrierilor pentru examenul de admitere la școlile de agenți de poliție din Câmpina și Cluj, data de încheiere a înscrierilor fiind 15 iunie 2018. Astfel, potrivit comunicatului, în acest an, școlile de agenți de poliție pun la dispoziția celor interesați aproape 1.600 de locuri, repartizate astfel:
- Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina - 1.279 de locuri;
- Şcoala de Agenţi de poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca - 290 de locuri.
La fiecare dintre cele două școli de poliție există și locuri destinate romilor și altor minorități. Mai exact, școala de poliție din Câmpina pune la dispoziția romilor 30 de locuri, iar pentru celelalte minorități pune la bătaie zece, în timp ce școala din Cluj are zece locuri pentru romi și trei locuri pentru alte minorități.
Examenul de admitere are trei etape, și anume: prima constă în evaluare pshihologică a candidaților și examinarea lor medicală, a doua etapă este proba de evaluare a performanței fizice, iar cea de-a treia și ultima etapă este, de fapt, examenul grilă la limba română și la limba străină, ce poate fi limba engleză sau cea franceză. Testul va conține 90 de întrebări, 60 la limba română și 30 la limba străină.
Pentru a putea participa la examenul de admitere la școlile de poliție menționate anterior, candidații trebuie să îndeplinească câteva condiții, mai exact:
- să fie cetățeni români cu domiciliul în România;
- să cunoască limba română;
- să aibă capacitate de exercițiu;
- să fie apți din punct de vedere medical, fizic și psihologic;
- să fie sau să devină majori în acest an;
- să fie absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat;
- să aibă un comportament adecvat profesiei de polițist;
- să nu aibă antecedente penale sau un proces penal pe rol;
- să nu fi fost destituit dintr-o funcție publică sau demis pentru motive disciplinare;
- să nu fi făcut poliție politică;
- să nu aibă semne particulare evidente sau tatuaje neacoperite de vestimentație (în ținuta de vară);
- să nu fi avut nota la purtare în liceu mai mică de nota nouă;
- să nu fi fost exmatriculați pentru abateri disciplinare dintr-o unitate de învățământ.
Suplimentar, cei ce sunt declarați admiși la concurs nu trebuie să fie membri ai unui partid politic sau ai unei organizații cu caracter politic.