Măsura adăugării sărbătorii Înălțării Domnului la lista zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează se regăsește în Propunerea legislativă pentru completarea alin.(1) al art.139 din Legea nr.53/2003 - Codul Muncii, ce a fost de curând adusă în atenția senatorilor pentru dezbatere. Pentru a se putea aplica, propunerea are nevoie de aprobarea parlamentarilor, de semnătura președintelui țării și de publicarea în Monitorul Oficial.
Propunerea legislativă vizează extinderea listei de zile de sărbătoare nelucrătoare, prin adăugarea unei noi sărbători. Mai exact, este vorba despre Ziua Înălțării Domnului, zi foarte importantă pentru toți creștinii și care se sărbătorește la 40 de zile după Ziua Învierii Domnului. În aceeași zi se sărbătorește, începând din anul 1920, și Ziua Eroilor, zi în care se comemorează persoanele care și-au pierdut viața în timp ce serveau în armată.
Dacă această propunere legislativă va ajunge să se aplice, lista sărbătorilor legale și nelucrătoare va conține nu mai puțin de 16 astfel de zile și va arăta astfel:
- 1 și 2 ianuarie;
- 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);
- Vinerea Mare (ultima zi de vineri înaintea Paștelui)
- prima și a doua zi de Paște;
- 1 mai (Ziua Muncii);
- 1 iunie (Ziua Copilului);
- Înălțarea Domnului;
- prima și a doua zi de Rusalii;
- 15 august (Adormirea Maicii Domnului);
- 30 noiembrie (Sfântul Andrei);
- 1 decembrie (Ziua Națională a României);
- 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun).
Inițiatorii amintesc că Ziua Înălțării Domnului este zi liberă în mai multe țări europene, și anume în Germania, Franța, Belgia, Austria etc. Totodată, România are printre cele mai puține zile libere comparativ cu alte țări europene. Spre exemplu, în Malta sunt 38 de zile libere, în Spania sunt 34, în Bulgaria și Polonia sunt 33, iar în Cehia sunt 32 de zile libere. Numărul de zile libere este format din numărul minim de zile de concediu și numărul sărbătorilor nelucrătoare.
Atenție! Proiectul nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.