Continuarea articolului este exclusivă pentru abonații avocatnet.ro premium. Aceștia pot afla mai multe despre dificultățile și oportunitățile introducerii plății trimestriale a dividendelor.
Legea nr. 163/2018 va permite în curând antreprenorilor să scoată mai des bani din firmă, din moment ce apariția acesteia în Monitorul Oficial este doar o simplă formalitate acum. Actul a fost semnat marți de președintele României și are șanse mari să fie publicat astăzi sau mâine.
În esență, repartizarea profitului către acționari sau asociați se va putea face și trimestrial, în timpul exercițiului financiar, în limita profitului contabil net realizat în fiecare trimestru. În prezent, repartizarea profitului este posibilă o singură dată, abia după încheierea exercițiului financiar și după aprobarea situațiilor financiare anuale.
Cu toate că măsura este așteptată cu entuziasm de către antreprenori, contabilii nu privesc la fel lucrurile, din moment ce o repartizare trimestrială a dividendelor va implica muncă suplimentară.
„Nu toată lumea va fi încântată de această prevedere. De ce? Pentru că legea stipulează faptul că, pentru ridicarea acestor dividende care provin din profitul trimestrului, trebuie să faceți niște situații financiare interimare. Or, vă dați seama că, în calitate de contabil, nu sunt foarte încântată de faptul că va trebui ca în loc de un bilanț pe an să fac patru”, a explicat expertul contabil Luiza Daneliuc într-un videoclip postat recent.
Specialista spune că mulți antreprenori nu știu exact cât de complexă este întocmirea unor situații financiare și că, prin urmare, sunt șanse să nu existe o recompensare adecvată a contabililor. Desigur, asta în cazurile în care se va opta pentru împărțirea trimestrială a dividendelor.
Concret, noua lege prevede că firmele care vor opta pentru împărțirea trimestrială a dividendelor vor trebui să întocmească bilanțuri interimare, în afară de bilanțurile anuale care oricum se fac și acum.
Totodată, împărțirea trimestrială a dividendelor va presupune, în același timp, o plată în avans și a impozitului datorat la stat, în cotă de 5%. În acest sens, avocatnet.ro a făcut o solicitare la Ministerul Finanțelor pentru a afla cum se va gestiona efectiv plata impozitului de 5% odată cu apariția opțiunii împărțirii trimestriale a dividendelor.
„Mă aștept ca, odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, Fiscul să fie mult mai dur pe tema asta. Adică, odată stabilit cadrul legislativ în care voi aveți posibilitatea să justificați acești bani prin plata a 5% impozit pe dividende pentru acești bani (banii scoși din firmă neoficial ca dividende - n. red.), mă aștept ca, dacă nu o faceți, Fiscul să fie destul de strict în această privință și să se pornească chiar niște controale pe tema asta. (...) Gândiți-vă că legea asta a fost dată special ca să colecteze la bugetul de stat acești 5% impozit pe dividende mai rapid. Și nu toată lumea, chiar dacă va avea cadrul legal, va face lucrul ăsta”, a adăugat Luiza Daneliuc.
Practic, recomandarea contabilei este ca sumele retrase nejustificat, fără a se plăti acel impozit pe dividende, să fie justificate odată ce se va aplica noua lege. Asta pentru a nu risca să apară probleme la controalele Fiscului.
Măsura va avantaja companiile mici și mijlocii
În principal, schimbarea ce se va aplica în curând va veni în favoarea deținătorilor de părți sociale și acțiuni, mai ales în cazul întreprinderilor mici și mijlocii. De ce? Pentru că antreprenorii vor avea o sursă constantă de venituri.
„Acordarea posibilității de a se plăti dividende trimestrial este un ajutor pentru administratorii și deținătorii de părți sociale din IMM-uri, aceștia fiind cei mai afectați de plata anuală a dividendelor, fiind nevoiți de multe ori să recurgă la alte modalități pentru a-și asigura traiul lunar”, scrie într-un comunicat de presă recent al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.
Impactul favorabil al măsurii a fost subliniat și de specialiștii Deloitte România, care apreciază că astfel vor fi încurajate investițiile antreprenorilor.
„Distribuția de dividende în timpul anului este permisă în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, oferind astfel flexibilitate relației dintre administratori și acționari. Această condiție, împreună cu altele menite să asigure neutralitatea fiscală, a favorizat apariția, în aceste state, a societăților de tip holding care au fost foarte importante pentru extinderea afacerilor în afara granițelor țării. Dividendul trimestrial a încurajat investițiile și rotația capitalului, generând efecte multiplicatoare pentru economiile acelor țări”, a explicat Alexandra Smedoiu, partener la Deloitte, într-un articol.
Având în vedere regimul fiscal al microîntreprinderilor, Alexandra Smedoiu spune că mai ales firmele mici și mijlocii vor profita de pe urma împărțirii trimestriale a dividelor. „Corelată și cu regimul fiscal de microîntreprindere, cu care va coexista, această prevedere va favoriza mai ales afacerile mici și mijlocii. (...) Acest regim devine extrem de favorabil pentru industrii cu marjă mare de profit. De exemplu, pentru societățile care au un angajat și o marjă de profit mai mare de aproximativ 6%”, a precizat partenerul Deloitte.
Actualmente, microîntreprinderile datorează un impozit pe venit de 1% sau 3%, în funcție de existența sau inexistența salariaților, spre deosebire de cota de 16% datorată de firmele plătitoare de impozit pe profit.
„Prin aplicarea noii prevederi, regimul microîntreprinderii intră în normalitate, iar antreprenorii nu vor mai fi nevoiți să recurgă la diverse metode de utilizare a banilor, cum ar fi efectuarea de cheltuieli pe societate etc. Atenție, însă, societățile care distribuie dividende trimestrial vor trebui să plătească și impozitul aferent acelor profituri, la care se adaugă impozitul pe dividende. Se pare că societățile care au intrat în sistemul de plată anticipată a impozitului pe profit vor trebui să revină la sistemul trimestrial pentru a putea beneficia de această facilitate”, a adăugat Alexandra Smedoiu.