Recent, posibilitatea companiilor de a împărți trimestrial dividende a devenit realitate, acest lucru fiind posibil începând cu al treilea trimestru al anului 2018. Totuși, pentru ca dividendele interimare să poată fi împărțite, este necesar ca firmele să nu aibă pierderi din activitatea anilor anteriori.
„Repartizarea trimestrială a profitului către acționari sau asociați se poate efectua opțional, în cursul exercițiului financiar, în limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate și sume retrase din rezerve disponibile în acest scop, din care se scad orice pierderi reportate și sume depuse în rezerve în conformitate cu cerințele legale sau statutare, respectiv pe baza situațiilor financiare interimare aprobate de adunarea generală a acționarilor sau asociaților, după caz”, scrie în Legea nr. 163/2018, cea care a introdus recent dividendele interimare.
Pierderile reportate reprezintă, mai exact, pierderile pe care le-a înregistrat firma în anii precedenți. Pierderi pe care nu le-a acoperit până la momentul la care sunt întocmite situațiile financiare interimare. Asta înseamnă că profitul unui trimestru trebuie folosit mai întâi la acoperirea pierderilor și abia apoi, dacă mai rămâne ceva, la plata dividendelor interimare.
„Într-adevăr, dividendele se determină scăzând din profitul realizat eventualele pierderi reportate și sumele depuse în rezerve. Sumele ce se scad din profitul disponibil pentru distribuire se referă la pierderi înregistrate în exercițiile financiare precedente, care nu au fost acoperite până la momentul întocmirii situațiilor financiare interimare (înregistrate în contul de rezultat reportat), pe când sumele depuse în rezerve se referă la constituirea unor rezerve obligatorii din profitul realizat în trimestrul respectiv (ca, de exemplu, rezerva legală ce se constituie, potrivit art. 183 din Legea societăților, în procent de 5% din profit, până ce aceasta va atinge 20% din capitalul social)”, a explicat, pentru avocatnet.ro, Ramona Chițu (Moisă), tax director la Țuca Zbârcea & Asociații Tax.
Pentru a putea împărți trimestrial dividende, firmele sunt obligate să întocmească situații financiare interimare. Abia apoi, în baza bilanțurilor interimare, plata dividendelor este posibilă la o dată stabilită de adunarea generală a asociaților.
Acest articol face parte dintr-o campanie de informare despre banii companiei tale și cum poți dispune de ei legal, pe care o vom derula pe parcursul următoarelor luni. Toate articolele din seria CASH-OUT: CUM SCOȚI BANI DIN FIRMĂ publicate până acum sunt disponibile aici.