După cum stabilește Codul rutier din România, o persoană care dorește să circule cu o mașină pe drumurile publice trebuie, mai întâi, să o înmatriculeze sau să o înregistreze. După ce face acest pas, proprietarul mașinii primește certificatul de înmatriculare sau înregistrare și plăcuțele cu numărul de înmatriculare.
Potrivit Codului penal, o persoană care este surprinsă circulând cu o mașină neînmatriculară sau neînregistrată va fi sancționată cu pedeapsa cu închisoare de până la trei ani sau amendă.
Pe de altă parte, nu este permisă nici circulația cu o mașină care are numărul de înmatriculare retras sau a unei mașini înmatriculate într-o altă țară și care nu are drept de circulație în țara noastră. Pentru această abatere, șoferul poate primi o pedeapsă cu închisoarea de până la doi ani sau amendă.
Totodată, Codul rutier stabilește că este interzisă “punerea în circulație a unui vehicul, înmatriculat sau înregistrat, care nu are montate plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare atribuite de autoritatea competentă ori dacă acestea nu sunt conforme cu standardele în vigoare”.
În momentul în care un polițist rutier descoperă un șofer al unei mașini neînmatriculate sau al unei mașini care nu are dreptul de a circula în țara noastră, acesta poate, conform textului Codului rutier, să imobilizeze respectiva mașină.
Imobilizarea unei mașini reprezintă, de fapt, scoaterea acesteia de pe drum sau cât mai aproape de marginea acestuia și blocarea acestuia prin diverse mijloace tehnice.
Am abordat subiectul circulației cu o mașină neînmatriculată sau care nu are drept de circulație în România plecând de la cazul unui român care are o mașină înmatriculată în Suedia și al cărui număr de înmatriculare personalizat conține un mesaj critic la adresa unui partid politic de la noi din țară.
Recent, reprezentanții Poliției Române au declarat că mașina are un număr de înmatriculare ce nu are drept de circulație în România și a fost imobilizată. Polițiștii și-au bazat decizia pe o convenție adoptată în anii 60 și care stabilește că numerele de înmatriculare trebuie să reprezinte o combinație între cifre și litere, iar numărul de înmatriculare menționat nu conține nicio cifră.
EDUCAȚIE RUTIERĂ
Pastile informative explicative despre reguli de circulație, amenzi și obligații legale pentru șoferi, pietoni, bicicliști.
Comentarii articol (2)