Din data de 28 septembrie 2018, actuala legislație privind organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari va fi înlocuită prin intrarea în vigoare a Legii nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor. Aceasta va aduce mai multe schimbări privind funcționarea asociațiile, inclusiv modul în care se vor putea organiza adunările generale.
Modificările aduse de Legea nr. 196/2018 vor viza și adunările generale sau modul în care vor putea fi reprezentați proprietarii de apartamente dintr-un imobil și care nu pot participa la aceste adunări. Concret, din septembrie, aceștia nu vor mai putea da mandat de reprezentare în adunarea generală președintelui, membrilor comitetului executiv sau comisiei de cenzori, administratorului sau unui membru al familiei acestora.
Actul normativ stabilește, mai exact, că “președintele, membrii comitetului executiv, administratorul, cenzorul/comisia de cenzori sau alt membru al familiilor acestora nu pot primi mandat pentru a reprezenta un alt proprietar în cadrul adunării generale”.
Totuși, un proprietar de apartament care nu va putea participa la o ședință va putea fi reprezentat de către un alt membru al asociației, dar doar dacă îi dă acestuia o împuternicire scrisă și semnată. La procesul-verbal al ședinței se atașează și toate aceste împuterniciri. Un membru al asociației va putea să reprezinte un singur membru absent, nu mai mulți, după cum se întâmplă în prezent.
Legea nr. 196/2018 prevede că “un membru al asociației de proprietari poate reprezenta cel mult un membru absent, dacă prezintă împuternicire scrisă și semnată de către proprietarii în numele cărora votează”, adică va limita numărul persoanelor pe care le va putea reprezenta un proprietar la unu.
În momentul de față, legislația privind asociațiile permite unui membru al asociației, indiferent că acesta este președinte, cenzor, membru al comitetului executiv sau simplu membru, să reprezinte oricâți alți proprietari, care nu pot fi prezenți la ședință. Și în prezent există obligația ca reprezentarea să se facă în baza unei împuterniciri scrise și semnate.
Comentarii articol (11)