Legea nr. 127/2019 e programată să se aplice abia din septembrie 2021. Ca și până acum, pe viitoarea lege a pensiilor, pensia pentru limita de vârstă se va cuveni celor care îndeplinesc și vârsta standard de pensionare, și stagiul minim de cotizare, la data pensionării. Stagiul minim va rămâne tot de 15 ani, iar vârstele standard de pensionare vor fi tot de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați. Stagiul complet de cotizare, care va cuprinde inclusiv perioadele asimilate, va fi tot de 35 de ani.
Aceste vârste vor fi atinse însă treptat, conform unui tabel care este anexat legii (și pe care îl veți regăsi atașat articolului de față, în partea de jos a materialului). În noua lege scrie însă că cei care vor depăși stagiul complet de cotizare prevăzut în acest tabel cu cel puțin opt ani vor putea solicita pensia pentru limită de vârstă cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzută în acea anexă.
Atenție! Nu trebuie confundată ipoteza de mai sus cu cea de la pensia anticipată, obținută potrivit viitoarei legi (mai multe detalii, aici).
Reducerile pentru condițiile de muncă
De asemenea, cei care ating cei 35 de ani de stagiu complet de cotizare, chiar dacă nu au ajuns la vârsta standard de pensionare, se vor putea pensiona pentru limită de vârstă mai devreme, dacă au muncit în condiții deosebite de muncă.
Tabelul din lege (stânga) este însă mult mai detaliat decât cel din actuala reglementare a pensiilor, Legea nr. 263/2010, când vine vorba de reducerile vârstei de pensionare pentru condiții deosebite de muncă.
Potrivit tabelului, chiar și pentru un an de muncă în atare condiții vârsta standard de pensionare se va micșora cu trei luni.
Maximul de reducere, pentru cei care au muncit 35 de ani în condiții deosebite, va fi de opt ani și nouă luni de reducere (acum reducerea e de doar opt ani).
De asemenea, reducerile la vârsta standard de pensionare pentru cei care au realizat stagii de cotizare în grupa I de muncă, conform legislației de dinainte de aprilie 2001, dar și pentru cei care au fost încadrați la locuri de muncă în condiții speciale se vor menține neschimbate în viitoarea lege. Singura chestiune adăugată de senatori față de actuala lege a pensiilor este o reducere de șase luni pentru un an de muncă în atare condiții.
De pildă, cei care au cotizat în condiții speciale de muncă sau în grupa I până la zece ani vor obține o reducere de de până la cinci ani a vârstei standard de pensionare.
Aceleași reduceri care se acordă acum la vârsta standard de pensionare pentru mineri, aviația civilă, anumiți artiști ș.a.m.d. sunt păstrate în proiectul noii legi.
Nici prevederile pentru pensionarea pentru limită de vârstă a persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap nu se vor schimba în noua lege, din septembrie 2021, dacă prevederile sale nu se vor mai modifica între timp.
Comentarii articol (12)