Pe lista amenzilor iertate la prima abatere, în baza Legii prevenirii, a apărut luni nerespectarea termenelor finale de a începe folosirea noilor case de marcat. Măsura este inclusă în Hotărârea Guvernului nr. 701/2018, care se aplică deja de luni.
Astfel, atunci când inspectorii Fiscului vin la firme să verifice dacă și-au luat case de marcat cu jurnal electronic, aceștia vor aplica avertismente, conform unui comunicat de presă remis recent redacției noastre, de către Ministerul Finanțelor, doar în următoarele situații:
- compania e dotată cu casă de marcat cu jurnal electronic, dar aceasta nu-i fiscalizată și instalată: se dă avertisment și se stabilește un termen foarte scurt pentru instalare;
- compania nu-i dotată cu casă de marcat cu jurnal electronic, dar există pe piață aparate corespunzătoare activității acesteia: se dă avertisment și se stabilește un termen scurt pentru dotare;
- compania nu-i dotată cu casă de marcat cu jurnal electronic, dar există pe piață aparate și s-a făcut comandă la un distribuitor autorizat: se dă avertisment și se stabilește un termen scurt pentru dotare și fiscalizare;
- compania nu-i dotată cu casă de marcat cu jurnal electronic și nu există pe piață aparate dedicate activității sale: se dă avertisment și se stabilește în planul de remediere un termen mai lung de dotare.
Foarte important de știut este că prevenirea acoperă numai societățile care își schimbă casele vechi de marcat, nu și pe cele care sunt găsite în ilegalitate, adică cele care n-au nici măcar aparate de marcat cu jurnal tipărit.
În calendarul înlocuirii aparatelor de marcat, 1 septembrie 2018 a fost termenul final de conformare pentru firmele mari și medii, iar 1 noiembrie 2018 este termenul final de conformare pentru firmele mici. Guvernul a inclus nedotarea cu case de marcat noi pe lista contravențiilor iertate la prima abatere pentru că, până la jumătatea lunii august 2018, s-au instalat abia 29.000 de aparate de marcat cu jurnal electronic, dintr-un total estimat de 800.000.
Conform reglementărilor în vigoare, amenzile pentru nerespectarea calendarului înlocuirii caselor de marcat sunt cuprinse între 8.000 și 10.000 de lei. Iar firmelor le sunt confiscate sumele nejustificate și li se suspendă activitatea până-și schimbă casele de marcat și achită amenzile.
Dacă săvârșesc una dintre faptele de natură contravențională acoperite de legislația prevenirii, firmele primesc avertisment. Însă numai la prima abatere, pentru că încălcarea legii a doua oară, în termen de cel mult trei ani, duce automat la sancționare.
În esență, mecanismul prevenirii arată că agentul constatator încheie un proces-verbal prin care aplică sancțiunea avertismentului, acest document având ca anexă un plan de remediere. Planul conține măsuri de remediere și un termen de remediere de maximum 90 de zile calendaristice. După trecerea celor maximum 90 de zile, personalul de control revine pentru verificări. Dacă firma și-a îndreptat greșelile, rămâne nesancționată, dacă nu - este amendată conform legii.