În cazul în care un polițist este rănit, indiferent de gravitatea rănirii, acesta are dreptul, potrivit legislației în vigoare, la o serie de despăgubiri. Acestea variază, în funcție de gravitatea rănilor suferite, de la acoperirea cheltuielilor de spitalizare, până la sume ce pot ajunge și la câteva mii de euro, în cazul în care polițistul rănit rămâne cu o invaliditate.
Hotărârea de Guvern nr. 769/2018 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1083/2008 privind asigurarea despăgubirilor de viață, sănătate și bunuri ale polițiștilor, publicată chiar azi în Monitorul Oficial, a modificat modul de acordare a acestor despăgubiri. Măsurile prevăzute în actul normativ se aplică din momentul publicării acestuia în Monitorul Oficial.
Mai exact, hotărârea aduce lămuriri privind momentul în care se produce rănirea polițistului. Astfel, despăgubirile se acordă fără a se ține cont “de momentul la care polițistul şi-a exercitat atribuţiile de serviciu, respectiv în timpul ori în afara programului de lucru”. Așadar, de-acum, acordarea despăgubirilor nu mai depinde de faptul că polițistul se află în timpul servicului, ci ele se pot acorda și polițiștilor răniți în timpul liber, dar doar în timpul desfășurării unor activități polițienești.
Același document mai stabilește și faptul că despăgubirile acordate unui polițist rănit pot acoperi cheltuielile legate de asistenţă medicală profilactică, curativă și recuperatorie efectuată în unităţi sanitare publice din țară, cazare și masă pe perioada spitalizării în unitatea sanitară publică din țară, medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive din ţară sau străinătate și transport dus-întors până la sau de la spitalul de stat din țară, atât pentru poliţistul rănit, cât şi pentru un însoţitor al acestuia.
Suplimentar, polițiștii răniți pot solicita ministrului de interne acordarea de despăgubiri care să acopere toate cheltuielile legate de tratamentul în spitale private din țară sau spitale din străinătate, dar doar în cazurile în care tratamentul nu se poate face în spitalele publice din România.
Cheltuielile ce pot fi acoperite de despăgubirile solicitate ministrului de interne sunt legate de asistenţa medicală profilactică, curativă și recuperatorie, cazare și masă pe perioada spitalizării și transport dus-întors până la sau de la spital, atât pentru poliţistul rănit, cât şi pentru un însoţitor al acestuia.
Comentarii articol (2)