Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriMinciuna. Dacă există o practică pe care o urăsc, atunci aceea e minciuna. Minciuna spusă pentru a influența votul la referendumul de revizuire a Constituției. Minciuna spusă pentru a influența românii care nu cunosc realitatea legislativă actuală a țării noastre. Minciuna spusă de oameni cu autoritate morală în comunități.
Articolul continuă mai jos
Ce poate fi mai rău, într-o țară democratică, decât un vot influențat de minciună? Poate doar un vot influențat de minciună la un referendum complet inutil de revizuire a Constituției.
Am văzut cum în spațiul public circulă tot felul de minciuni legate de importanța unui vot favorabil la referendumul din 6 și 7 octombrie 2018. Acel referendum pentru modificarea definiției constituționale a familiei în sensul ca aceasta să fie bazată pe căsătoria între un bărbat și o femeie, nu între soți, cum scrie acum în Legea fundamentală.
De ce spun că modificarea e inutilă și la ce minciuni mă refer? S-o luăm pe rând.
1. Dacă votezi „DA” la referendum, împiedici căsătoriile homosexuale în România. Această afirmație este falsă pentru simplul fapt că legislația din țara noastră oricum nu permite în prezent căsătoriile homosexuale. În Codul civil scrie cât se poate de clar că o căsătorie poate fi făcută numai între un bărbat și o femeie.
2. Dacă votezi „DA” la referendum, împiedici căsătoriile între trei sau mai multe persoane. Altă afirmație falsă este aceea că, din moment ce în Constituție este folosit cuvântul „soți”, poate cineva are impresia că vorbim de un număr nelimitat de persoane. Tot Codul civil lămurește acest aspect: „căsătoria este uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie”. Deci, cu sau fără referendum, oricum nu-și poate face nimeni harem în România. Sau orice alte variantă care implică mai mult de un bărbat și o femeie.
3. Dacă votezi „DA” la referendum, împiedici cuplurile homosexuale să adopte copii. Iarăși, nimic mai fals. Referendumul n-are absolut nicio legătură cu Legea adopțiilor, în care scrie negru pe alb că „două persoane nu pot adopta împreună, nici simultan și nici succesiv, cu excepția cazului în care sunt soț și soție”. Deci, adopția în doi este posibilă numai pentru un cuplu căsătorit, cuplu format dintr-un bărbat și o femeie.
4. Dacă votezi „DA” la referendum, împiedici cuplurile homosexuale să-ți ia copiii. Copiii pot fi „luați” dintr-o familie numai dacă aceștia sunt agresați de părinți, de exemplu. Și oricum „luatul” ăsta îl poate face doar Statul, nu altcineva, și în urma unei proceduri legale complexe.
Scriu acest editorial chiar și cu riscul de a fi etichetat într-un fel sau altul. Jurnaliștii trebuie să facă eforturi pentru ca cetățenii să fie corect informați atunci când se prezintă la vot, indiferent pentru ce se votează. La sfârșitul votului, cu toții vom continua să trăim în aceeași țară, la fel ca acum, indiferent de orientarea sexuală a fiecăruia.
Nu zic nimănui că ar trebui să voteze „DA”, că ar trebui să voteze „NU” sau că ar trebui să stea acasă, ci doar că fiecare român ar trebui să se informeze din mai multe surse înainte de a decide ce să voteze. Fiecare român ar trebui să voteze cunoscând situația legislativă reală a țării noastre.
„Dar nu putem ignora milioanele de români care au semnat pentru ca această inițiativă legislativă să ducă la revizuirea Constituției”. Am auzit cu toții argumentul ăsta. Da, aici trebuie să dau dreptate celor care o spun cu atâta tărie. E o opinie care nu poate fi ignorată cu ușurință. Dar nici nu se poate susține voința alegătorilor doar atunci când le convine unora sau altora.
Acum câțiva ani, alte milioane de români au votat la un alt referendum pentru ca Parlamentul României să aibă o singură Cameră, nu două. Și au mai votat pentru reducerea numărului de parlamentari. Ce s-a întâmplat după referendum? Absolut nimic. Atunci s-a putut ca voința a milioane de români să fie ignorată cu ușurință.
Și așa am ajuns la partea cu inutilitatea. Referendumul din 6 și 7 octombrie 2018 nu va schimba nimic, chiar dacă va duce la acea modificare a definiției constituționale a familiei. Căsătoriile homosexuale oricum nu sunt permise în România și la fel va rămâne și după referendum. Legislația adopției nu se va schimba nici măcar cu o virgulă în urma referendumului. Și cuplurile de homosexuali oricum nu vor putea să „ia” copiii nimănui.
Singura consecință va fi că, din punctul de vedere al procesului legislativ, permiterea pe viitor a căsătoriilor homosexuale va fi un pic mai dificil de adoptat.
Însă, până una-alta, acest referendum inutil ne costă pe toți peste 163 de milioane de lei (adică peste 35 de milioane de euro). Asta este suma alocată de Guvern pentru tot ce implică desfășurarea referendumului. Bani aruncați pe fereastră. Bani care ar fi putut fi:
Cu alte cuvinte, bani care ar fi putut fi investiți pentru a rezolva probleme reale în țara asta, nu o problemă de semantică constituțională.
Citește și: A-ți anula votul nu este același lucru cu neparticiparea la vot.
Citește mai mult despre editorial, referendum 2018
Comentarii articol (39)