Prin Legea nr. 310/2018, publicată marți în Monitorul Oficial și aplicabilă de vineri, parlamentarii au modificat Codul de procedură civilă eliminând un beneficiu pe care datornicii îl folosesc acum în cadrul contestațiilor la executarea silită și prin care supun atenției judecătorilor anumite nereguli din contractele cu băncile, instituțiile financiare nebancare (IFN) sau recuperatorii de creanțe. Concret, de vineri încolo, atâta vreme cât au la dispoziție alte căi de a contesta/ anula chestiuni precum clauzele abuzive din acele contracte, acest lucru nu se va mai putea face odată cu contestația la executare silită.
"În cazul în care executarea silită se face în temeiul unui alt titlu executoriu decât o hotărâre judecătorească, se pot invoca în contestația la executare și motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului cuprins în titlul executoriu, numai dacă legea nu prevede în legătură cu acel titlu executoriu o cale procesuală pentru desființarea lui, inclusiv o acțiune de drept comun", scrie în Legea nr. 310/2018.
În forma actuală a acestei prevederi din Codul de procedură civilă se dă posibilitatea invocării mai multor nereguli odată cu contestația la executarea silită, nereguli care țin de fondul dreptului. De exemplu, se poate ridica problema existenței unor clauze abuzive în contract și cere anularea lor. Departe de a elimina de tot posibilitatea anulării acestor clauze însă. Contestarea lor se va putea face, dar nu în cadrul executării silite, ci pe cale separată, cu două mari inconveniente: timp și bani în plus.
"Această modificare lovește din plin în debitorii executați, în baza unor contracte de credit, de bănci/ IFN-uri/ recuperatori de creanțe, întrucât nu mai pot invoca pe calea unei contestații la executare, cu titlu de exemplu, anularea clauzelor abuzive din contractele de credit. Aproape de fiecare dată, o contestație la executare în astfel de situații cuprindea și de un capăt de cerere, prin care se solicita anularea clauzelor abuzive. După intrarea în vigoare a acestor modificări, debitorii nu se vor mai putea folosi de această pârghie pentru a anula clauzele abuzive din contractele de credit și, în schimb, vor trebui să recurgă la o acțiune pe cale separată, de drept comun. Această modificare pune o piedică debitorilor care, pe de o parte, vor trebui să suporte costul unui litigiu în plus și, pe de altă parte, vor trebui să aștepte mai mult timp pentru clarificarea relațiilor dintre ei și creditori, știut fiind faptul că o contestație de executare se judecă «de urgență și cu precădere» față de o acțiune de drept comun", spune Ion Militaru, avocat, despre această modificare.
Comentarii articol (0)