1. Regulile din 2019 la acordarea concediilor de odihnă. În esență, fiecare salariat are dreptul la cel puțin 20 de zile de concediu de odihnă, însă durata efectivă este stabilită prin contractul individual de muncă. Prin urmare, numărul zilelor de concediu poate fi chiar mai mare decât cel minim impus de Codul muncii.
2. Zilele neluate în 2018 se acordă în următoarele 18 luni. Cei care au rămas cu zile de concediu din anul 2018 trebuie să știe că se pot bucura de ele în perioada ianuarie 2019 - iunie 2020. Cu alte cuvinte, acestea nu se pierd, ci se reportează.
3. Compensarea în bani a zilelor neluate se face la încetarea contractului de muncă. De principiu, compensarea în bani a zilelor de concediu de odihnă neluate anul trecut se face la încetarea contractului individual de muncă. Cu alte cuvinte, acest lucru nu-i permis dacă relația de muncă dintre salariat și angajator continuă.
4. Chiar dacă nu cer concediu de odihnă, salariații trebuie să fie plătiți pentru zilele de concediu neefectuate, la încetarea unui contract de muncă, a decis anul trecut Curtea de Justiție UE. Totuși, motivul pentru care salariatul nu a cerut concediu de odihnă trebuie să fie independent de voința sa.
5. Atunci când un angajat care nu și-a luat toate zilele de concediu de odihnă la care avea dreptul moare, de compensația pentru aceste zile pot beneficia moștenitorii lui. Astfel a decis, în 2018, tot Curtea de Justiție UE. Raționamentul Curții a fost că această compensație financiară are o natură strict patrimonială, astfel că moștenitorii angajatului decedat trebuie să poată beneficia de pe urma acestui drept patrimonial.
6. Salariații de altă religie decât cea creștin-ortodoxă beneficiază de zile libere speciale, altele decât cele legale, conform legii, și altele decât zilele de concediu de odihnă, aceasta fiind o clarificare introdusă în 2018. Practic, ei beneficiază atât de zilele libere legale ale creștin-ortodocșilor, cât și de libere legale pentru propriile sărbători religioase majore.
Comentarii articol (6)