În primul rând, din cauză că delegarea implică o modificare, din dispoziția angajatorului, a locului muncii (ceea ce, conform Codului muncii, reprezintă o modificare unilaterală a contractului individual de muncă), angajatul are dreptul să fie informat cu privire la delegare. Însă, pe lângă informarea cu privire la delegare, în sine, trebuie să mai existe informații și cu privire la:
- locul unde va fi delegat salariatul;
- data de la care începe delegarea și data la care se încheie;
- riscurile pe care le implică delegarea, în noul loc (atât timp cât felul muncii nu este modificat).
În privința duratei delegării, angajatul are dreptul de a nu-i fi impusă, în mod unilateral, o delegare care să depășească limita prevăzută de Codul muncii: cel mult 60 de zile calendaristice, în 12 luni.
În cazul în care îi este cerută acceptarea delegării dincolo de limita de mai sus, angajatul are dreptul de a nu fi sancționat disciplinar, dacă refuză.
În orice caz, în mod excepțional, angajatul ar trebui să poate refuza delegarea, de la început, pentru motive obiective și excepționale. Spun „ar trebui” pentru că nu există o astfel de prevedere expresă, în Codul muncii, cum există în cazul detașării.
Totuși, pentru că pot exista cazuri obiective, când angajatul ar trebui să se întoarcă acasă înainte de împlinirea termenului de delegare, ar trebui să existe posibilitatea revenirii anticipate. Am explicat de ce aici.
Dacă delegarea se produce efectiv, angajatul are dreptul la plata cheltuielilor de transport și de cazare, precum și la o indemnizație de delegare (poți citi mai multe despre acestea, aici și aici).
Delegări&detașări 2019. Dosar juridic este o campanie de informare marca avocatnet.ro care lămurește cele mai importante întrebări și situații de care se lovesc companiile care detașează sau delegă salariați în țară sau în străinătate. Articolele vor explica pe larg condițiile legale în care se pot face detașările și delegările, regimul de drepturi și obligații ale angajatorilor și salariaților, precum și sancțiunile care pot apărea la nerespectarea reglementărilor, oferind și răspunsuri la probleme apărute în practică. Toate articolele din serie publicate până acum sunt disponibile aici.
Comentarii articol (0)