Noile amenzi raportate la cifra de afaceri a firmelor au fost introduse în legislație pe 29 decembrie 2018, prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018. Până acum existau amenzi raportate la cifra de afaceri în domeniul concurenței sau în domeniul prelucrării de date personale, de exemplu.
1. Producătorii de energie electrică
O amendă în cuantum de 10% din cifra de afaceri a anului anterior aplicării sancțiunii se va aplica pentru companiile producătoare de energie electrică care nu-și respectă două dintre obligațiile pe care le au.
Mai exact, obligația de a livra furnizorilor de ultimă instanță, în perioada 1 martie 2019 - 28 februarie 2022, energia electrică necesară asigurării consumului clienților casnici pentru care aplică tarife reglementate și obligația de a oferta public și nediscriminatoriu, pe piața concurențială, întreaga energie electrică rămasă disponibilă după îndeplinirea primei obligații.
2. Producătorii de gaze naturale
Tot o amendă în cuantum de 10% din cifra de afaceri a anului anterior aplicării sancțiunii contravenționale se va mai aplica firmelor producătoare de gaze naturale care nu vând cu prețul de 68 lei/MWh cantitățile de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă curentă către furnizori și clienți finali eligibili în perioada 1 aprilie 2019 - 28 februarie 2022.
Regula se va aplica și pentru producătorii care vor mai încheia contracte de vânzare cu livrare pe teritoriul României la prețuri mai mari de 68 lei/MWh și pentru prețul de achiziție plătit de furnizori pentru gazele din producția internă curentă necesare pentru acoperirea consumului clienților finali, care nu va putea depăși valoarea de 68 lei/MWh.
3. Furnizorii de utilități
O amendă în cuantum de 5% din cifra de afaceri se va aplica pentru companiile operatori de servicii de utilități publice care încalcă în mod repetat anumite prevederi legale.
Este vorba, mai exact, de firmele care se ocupă de alimentarea cu apă, canalizarea și epurarea apelor uzate, colectarea, canalizarea și evacuarea apelor pluviale, alimentarea cu energie termică în sistem centralizat, salubrizarea localităților, iluminatul public, alimentarea cu gaze naturale și transportul public local de călători.
De exemplu, e vorba de fapte precum încălcarea reglementărilor tehnice și/sau comerciale, inclusiv a reglementărilor-cadru ale serviciilor de utilități publice stabilite de autorități, refuzul de a pune la dispoziția autorităților datele și/sau informațiile solicitate sau neaplicarea măsurilor stabilite în urma controalelor autorităților.
4. Furnizorii de rețele de comunicații electronice
O nouă amendă raportată la cifra de afaceri este una care vizează furnizorii de rețele de comunicații electronice.
Concret, cei care încheie contracte de instalare, întreținere, înlocuire a rețelelor de comunicații electronice și a elementelor de infrastructură necesare susținerii acestora sau fac lucrări de acces pe proprietăți, fără să aibă drept de acces sau autorizație de construire, vor putea fi sancționați cu amendă în cuantum de până la 10% din cifra de afaceri, proporțional cu numărul de utilizatori deserviți fără autorizație, respectiv cu câte un procent la suta de utilizatori.
Tot în cazul furnizorilor de rețele de comunicații electronice, mai este vorba și de unele amenzi majorate. Mai precis, companiilor cu o cifră de afaceri de peste trei milioane de lei, cărora nu li se vor mai aplica amenzi în cuantum de până la 2% din cifra de afaceri, respectiv până la 5% din cifra de afaceri în cazul unor încălcări repetate, ci li se vor aplica amenzi în cuantum de până la 5% din cifra de afaceri, respectiv 10% din cifra de afaceri pentru încălcări repetate.
De exemplu, aceste amenzi majorate se vor aplica pentru fapte precum furnizarea rețelelor sau a serviciilor de comunicații electronice fără autorizare, nerespectarea condițiilor prevăzute în autorizația generală sau încălcarea obligației de negociere.
Comentarii articol (0)