Practic, asigurarea RCA, din cauză că are scopul de a acoperi prejudiciile cauzate de un șofer, cu mașina sa (intenționat sau accidental), este obligatorie pe tot timpul cât o mașină este înmatriculată. Pentru a nu se ajunge la situații în care prejudiciile ar fi prea mari și nu ar putea fi acoperite de persoana care le-a cauzat, s-a ajuns la obligarea încheierii unei asigurări RCA.
Astfel, conform Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, proprietarii de mașini supuse înmatriculării sau înregistrării în România au obligația încheierii asigurării RCA. Astel, dacă mașina este deținută de o firmă, asigurarea se va încheia pe firma, chiar dacă mașina este condusă de un angajat al firmei.
Asigurarea RCA este obligatorie nu doar în cazul existenței unei mașini înmatriculate pe numele proprietarului. Însăși înmatricularea nu se va face fără existența unei copii privind asigurarea RCA, depusă de solicitantul înmatriculării, conform Ordinului Ministerului Afacerilor Interne nr. 1.501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberarea autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor
Astfel, asigurarea RCA este obligatorie atât înainte de înmatricularea mașinii, cât și pe toată perioada înmatriculării sau înregistrării în România, conform Legii nr. 132/2017.
Iar în ceea ce privește perioada de încheiere a contractului de asigurare RCA, aceeași lege prevede că acesta se va încheia pe o perioadă cuprinsă între o lună și 12 luni.
Însă cât ar ajunge să plătească românii pentru o astfel de asigurare RCA obligatorie? Tarifele diferă la o societate de asigurări la alta. Totuși, partea bună este că astfel de societăți de asigurări pun la dispoziția vizitatorilor site-urilor lor calculatoare de calculare a primelor de asigurare sau tarife de referință.
Următoarele societăți autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să ofere asigurări RCA au inclus pe site-ul lor un calculator de calcul al primelor de asigurare sau tarife de referință:
De asemenea, ASF pune la dispoziția vizitatorilor o prezentare a modului de calcul al prețului RCA.
În plus, deținătorii mașinilor pot verifica, pe site-ul ASF, existența sau perioada de valabiliate a unei polițe RCA. Mai mult, pot fi verificate inclusiv daunele și istoricul acestora în privința unei mașini, pe baza numărului de înmatriculare/seriei de șasiu și a CNP/CUI proprietarului/utilizatorului vehiculului.
Atenție! Neîncheierea asigurării obligatorii RCA poate duce la o amendă de până la 2.000 de lei și la reținerea certificatului de înmatriculare, până la momentul prezentării documentului privind încheierea asigurării.
Comentarii articol (5)