1. Tichetele valorice. Avantaje fiscale pentru salariați sunt, de exemplu, tichetele valorice pe care le poate acorda angajatorul, după cum prevede Codul fiscal în momentul de față. Mai precis, tichete valorice sunt cele de masă, cele de vacanță, cele de creșă, tichetele cadou și tichetele culturale. În cazul bugetarilor, avantaje sunt și indemnizația de hrană și indemnizația de vacanță.
2. Cadourile pentru ocazii speciale. Salariații mai pot primi de la angajator și cadouri. Cadourile (la care sunt incluse și tichetele cadou) pot fi acordate pentru Paște, Ziua Copilului, Crăciun, precum și pentru Ziua Femeii.
3. Ajutoarele acordate în baza contractului de muncă. Alte avantaje de care pot beneficia salariații sunt ajutoarele stabilite prin intermediul contractului individual de muncă. De exemplu, Codul fiscal face referire la ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru bolile grave și incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru naștere și ajutoarele pentru pierderi produse în gospodării din cauza calamităților naturale.
4. Banii de transport. De asemenea, mai sunt avantaje contravaloarea transportului la și de la locul de muncă al salariatului, precum și contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, așa cum este stabilit prin contractul individual de muncă.
5. Banii pentru abonamente medicale. Abonamentele medicale plătite de către firmă pentru angajații proprii reprezintă o altă categorie de avantaje fiscale prevăzute de Codul fiscal. Acestea sunt opționale.
6. Diurna pentru delegări și detașări. O obligație pe care o au companiile este în legătură cu diurnele acordate salariaților proprii. Indemnizațiile de delegare și de detașare sunt acordate obligatoriu pentru persoanele aflate în aceste situații.
7. Deducerea personală. În fine, mai putem adăuga la listă și dreptul la „deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcția de bază”, așa cum scrie în Codul fiscal. Deducerea personală diferă în funcție de veniturile salariatului și de numărul de persoane aflate în întreținerea sa.
Notă: Într-un articol recent, am atras atenția asupra practicilor agresive pe care le au inspectorii Fiscului atunci când vine vorba de beneficiile salariale, în vederea impozitării acestora.
Comentarii articol (1)