Dupa cum se cunoaște deja, versiunea A2.0.0. a Declarației Unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice a fost publicată pe site-ul ANAF în data de 21 ianuarie 2019.
Ce trebuie făcut pentru a beneficia de reducerea cu 5% a taxelor de plătit până în data de 15 martie 2019?
Persoanele fizice care realizează individual sau într-o formă de asociere , venituri/pierderi din România sau/și din străinătate, care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii au obligația completării și depunerii declarației unice.
Pentru a beneficia de bonificația de 5% pentru depunerea prin mijloace electronice de transmitere la distanță a declarației unice trebuie îndeplinite următoarele condiții, cumulativ:
- Declarația Unică privind taxele aferente veniturilor estimate de contribuabili persoane fizice pentru anul 2018 a fost întocmită și depusă online până la data de 31 iulie 2018 inclusiv;
- Taxele definitive datorate pentru 2018 - așa cum au fost stabilite de contribuabilul persoană fizică (impozit pe venit, CAS, CASS) - vor fi achitate până în data de 15 martie 2019 (ținând cont și de reduceri);
- Activarea optiunii Aplic bonificația din declarația unică publicată în 21.01.2019 versiunea A2.0.0.
Cum se procedează cu bonificația de 5% pentru plata anticipată a taxelor (aplicabilă pentru plățile efectuate până în data de 15 decembrie 2018)?
Alături de bonificația de 5% pentru depunerea prin mijloace electronice de transmitere la distanță a declarației unice, se va înscrie de asemenea în declarația unică definitivă pentru 2018 și valoarea bonificației de 5% pentru plata integrală cu anticipație a impozitului pe venitul estimat în 2018, precum și a CAS si CASS, dacă s-au efectuat asemenea plăți estimative în 2018.
Ce trebuie să știm despre regularizarea în 2019 a obligațiilor fiscale pentru anul 2018?
Începând cu veniturile aferente anului 2018, calculul estimativ și regularizarea ulterioară a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii sunt efectuate de persoana fizică. Persoana fizică va regiza stabilirea, declararea și plata obligațiilor fiscale. Practic se va aplica un regim de autoimpunere, iar autoritățile fiscale nu vor mai emite decizii de impunere cu taxele datorate.
Cum mă asigur că plătesc cât trebuie prin declarația unică?
Asa cum este specificat într-unul dintre materialele informative elaborate de ANAF, contribuabilii pot solicita sprijin funcționarilor din cadrul organelor fiscale locale, în vederea acordării de asistență pentru întocmirea corectă și depunerea prin mijloace electronice a declarației unice.
De asemenea, o serie de societăți de consultanță pot oferi asistență cu privire la tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute, modul de completare și depunere a declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.
Mai poate Fiscul să facă vreo impunere ulterioară veniturilor din 2018?
Trebuie avut în vedere că, ulterior declarării impozitelor și contribuțiilor, persoanele fizice pot fi supuse unui control de către autoritățile fiscale în cadrul unei inspecții fiscale, ca urmare a unor analize de risc (avocatnet.ro a detaliat subiectul analizelor de risc la PFA aici - n. red.). În principiu, orice persoană fizică sau persoană juridică care are sau a avut obligația sa stabilească, sa rețină sau să plătească obligațiile fiscale prevăzute de lege poate fi supusă inspecției fiscale.
La finalul controlului, dacă a constatat că anumite obligații fiscale au fost greșit calculate și plătite, Fiscul poate obliga contribuabilul să plătească suplimentar anumite sume.
Cum se procedează pentru rectificarea declarației unice după 15 martie 2019?
Conform ANAF, declarația unică poate fi rectificată ori de câte ori este necesară corecţia datelor înscrise anterior, atât pentru veniturile şi taxele declarate de persoana fizică pentru anul 2018, cât și pentru veniturile estimate pentru 2019:
„Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice poate fi corectată de contribuabili din proprie iniţiativă, ori de câte ori informaţiile actuale nu corespund celor din declaraţia depusă anterior, prin depunerea unei declaraţii rectificative”, scrie într-un ghid informativ elaborat de Fisc.
Potrivit informațiilor de acolo, declaraţia rectificativă se întocmeşte pe acelaşi formular, bifându-se cu X căsuţele aflate pe prima pagină a formularului (capitolul I "Date privind impozitul pe veniturile realizate şi contribuţiile sociale datorate în anul 2018" şi/sau capitolul II "Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România şi contribuţiile sociale datorate în anul 2019",după caz). Declaraţia rectificativă se completează înscriindu-se toate datele şi informaţiile prevăzute în capitolul supus rectificării, inclusiv cele care nu diferă faţă de declaraţia iniţială.
La rectificarea declarației se vor avea în vedere următoarele:
- declarația inițială este declarația care nu are nicio bifă de rectificativă selectată;
- este permisă depunerea unei singure declarații inițiale;
- declarația rectificativă este declarația cu cel puțin o bifă de rectificativă selectată (la capitolul I sau capitolul II sau la ambele capitole);
- o declarație rectificativă care rectifică ambele capitole (capitolul I și capitolul II) trebuie sa aibă ambele bife de rectificare selectate.
Avocatnet.ro a scris deja un ghid informativ complet despre completarea și depunerea declarației unice, pe care îl poți citi aici.