Începând de anul trecut, companiile au posibilitatea de a împărți trimestrial profitul, în timpul exercițiului financiar, sub formă de dividende, în condițiile în care înainte acest lucru era posibil numai o dată pe an, după încheierea exercițiului financiar. Dividendele interimare se împart în baza situațiilor financiare interimare.
Astfel, peste aproximativ cinci săptămâni, companiile vor putea începe procedura ce permite împărțirea profitului primului trimestru din 2019 sub formă de dividende. Însă împărțirea dividendelor în primul trimestru obligă firma la repetarea procedurii și în celelalte trimestre ale anului 2019? Răspunsul pe scurt este nu.
„Situații financiare trebuie întocmite numai în trimestrul în care se distribuie dividende. Deci, dacă distribuiți doar în trimestrul I, nu trebuie pregătite situații financiare [și în următoarele trimestre], dacă nu se distribuie dividende”, a explicat recent Andreea Mitiriță, partener la PwC România, la o conferință anuală de fiscalitate.
Concret, dividendele interimare pot fi împărțite numai după ce se întocmesc situații financiare interimare. Asta înseamnă că obligația de a întocmi bilanțuri intervine numai când se împart dividende interimare. Dacă o firmă nu vrea sau nu poate să împartă dividende într-un anumit trimestru, aceasta nu este obligată s-o facă, chiar dacă în trimestrul anterior, de exemplu, a împărțit dividende.
Practic, firmele decid de la trimestru la trimestru dacă vor sau nu să împartă dividende interimare, ele nu sunt obligate să aplice acest sistem de împărțire a profitului. Deci, împărțirea dividendelor interimare în primul trimestru nu obligă automat la întocmirea bilanțurilor interimare în trimestrele II, III și IV ale anului 2019.
Dividendele interimare se împart numai atunci când o firmă are profit de împărțit, iar acest lucru se determină în baza situațiilor financiare interimare. În prealabil, bilanțurile pot fi întocmite numai după efectuarea unei inventarieri a patrimoniului. Detalii despre etapele împărțirii trimestriale a dividendelor sunt aici.
Veniturile din dividende se numără printre veniturile din investiții pentru care Codul fiscal prevede că se datorează taxe la stat. Mai precis, pentru dividende, firma plătește impozit pe venit în cotă de 5% și, în anumite condiții, persoana fizică ce le primește trebuie să achite la stat contribuția la sănătate.