Pentru a nu se plăti impozit de 5% în România există, în linii mari, următoarele condiții prevăzute în art. 229 al. (1) lit. c) din Codul Fiscal:
- Pentru persoana juridică nerezidentă beneficiară a dividendelor:
- este rezidentă într-un stat membru al Uniunii Europene (UE) ;
- are o cotă de participare de minim 10% la capitalul persoanei juridice române ;
- deține de minim 1 an neîntrerupt, anterior plății dividendului, cota de participare de 10% la firma din România ;
- persoana juridică străină este rezidentă fiscal în UE și plătitoare de impozit pe profit (sau a unui impozit similar) în țara de rezidență.
- Pentru persoana juridică română care plătește dividendele :
- este o societate înființată în baza legii române, organizată într-una din următoarele forme: societate pe acțiuni, societate în comandită pe acţiuni, societate cu răspundere limitată, societate în nume colectiv, societate în comandită simplă;
- plăteşte impozit pe profit, fără vreo exceptare.
Persoana juridică nerezidentă beneficiară a dividendelor este necesar să documenteze îndeplinirea condițiilor enumerate mai sus pentru a se aplica scutirea de impozitul de 5% pentru plătitorul dividendelor.
Astfel, este necesar să probeze rezidența fiscală în UE și faptul că este plătitoare de impozit pe profit sau a unui impozit similar, precum și celelalte condiții enumerate anterior, prezentând următoarele:
- Certificatul de rezidență fiscală emis de autoritatea fiscală din statul de rezidenţă a beneficiarului efectiv al dividendelor, valabil în anul plății;
- Actul/certificatul de înființare eliberat de registrul comerțului sau de agenția fiscală din țara de rezidență, în care sunt precizate codul fiscal și datele de identificare ale persoanei juridice, inclusiv adresa sediului social unde se desfășoară activitatea fiscală a societății (copie certificată);
- Declarația pentru exceptarea de la impunere în România a plăţilor de dividende efectuate de o persoană juridică română sau de o persoană juridică cu sediul social în România, înfiinţată potrivit legislaţiei europene, unei persoane juridice rezidente într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau unui sediu permanent al unei întreprinderi dintr-un stat membru al Uniunii Europene situat în alt stat membru al Uniunii Europene (conform Ordinului nr. 583 din 26 aprilie 2016 al ministrului finanţelor publice - anexa nr. 16 );
- Declarația de înregistrare fiscală 015 depusă la organul fiscal din România, care atestă înregistrarea fiscală în România a persoanelor juridice nerezidente (atribuirea numărului de identificare fiscală).
Persoana juridică română care plătește dividendele și va aplica scutirea are următoarele obligații:
- de a depune la organul fiscal competent a Declarației formular 207 "Declarație informativă privind impozitul reținut la sursă/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenți".
- de a deține toate documentele care atestă îndeplinirea condițiilor de scutire (ex : certificatul de rezidență fiscală al nerezidentului, declarația de exceptare, documente de înființare, numărul de identificare fiscală nerezident pentru declarare în declarația informativă 207 obținut prin depunerea declarației 015).
Conform art. 224 alin. (4) lit. b) din Codul Fiscal, posibilitatea scutirii la plată a impozitului de 5% pentru veniturile din dividende plătite nerezidenților persoane juridice există doar dacă sunt îndeplinite cumulativ condițiile impuse persoanei juridice nerezidente și persoanei juridice din România.
Ca regulă generală, impozitarea veniturilor din dividendele încasate de companii nerezidente, ca urmare a deținerii calității de asociat sau acționar în raport cu o companie din România, se realizează aplicând cota de 5% asupra dividendelor brute distribuite și plătite.
Persoana juridică din România plătitoare a dividendelor către nerezidenți are obligația calculării, reținerii, declarării și plății la bugetul de stat a impozitului de 5% aferent dividendelor.
Dacă nu sunt îndeplinite condițiile pentru scutire la plata impozitului pe dividende plătite nerezidenților, pentru aplicarea unei cote de impozitare mai favorabile decât 5% se pot aplica prevederile convenţiei de evitare a dublei impuneri şi a legislaţiei Uniunii Europene.
În acest caz, nerezidentul are obligaţia de a prezenta plătitorului de venit, în momentul plăţii venitului, certificatul de rezidenţă fiscală eliberat de către autoritatea competentă din statul său de rezidenţă.
Comentarii articol (0)